Με βάση τα οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Θα έλεγε κάποιος ότι πρόκειται απλώς για μία ακόμη επίπτωση των δυσμενών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το παρατεταμένο lockdown στη Σαγκάη. Η Κίνα, εξάλλου, δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία που βρίσκεται αυτή την εποχή σε οικονομική επιβράδυνση. Όμως, ακριβώς επειδή έχουμε να κάνουμε με την Κίνα, τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά.
Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και τελικά η κινεζική οικονομία των 15 τρισ. δολαρίων συρρικνωθεί στο β’ τρίμηνο του 2022, έναντι του α’ τριμήνου, θα είναι μόλις η 2η φορά στην ιστορία που συμβαίνει κάτι τέτοιο, από το 1992 όταν ξεκίνησε η καταγραφή των τριμηνιαίων στοιχείων. Η πρώτη ήταν στο α’ τρίμηνο του 2020 όταν ξέσπασε η πανδημία.
Είναι τέτοιας σφοδρότητας το πλήγμα που δέχεται ο ασιατικός γίγαντας που οι ορισμένοι οίκοι προβλέπουν πλέον πως στο σύνολο του 2022 θα αναπτυχθεί με ρυθμό χαμηλότερο του 4%. Αν μιλούσαμε για οποιαδήποτε άλλη οικονομία θα ήταν ένας εντυπωσιακός ρυθμός ανάπτυξης, όμως για την Κίνα θα είναι ο χαμηλότερος από το 1990, εξαιρουμένου του 2020 όταν η πανδημία την γονάτισε στο +2,3%.
Το πιθανότερο είναι το κινεζικό ΑΕΠ να αναπτυχθεί στο γ’ τρίμηνο (γύρω στο 4,5%) που συνεπάγεται ότι επισήμως η οικονομία της Κίνας δεν θα βρεθεί σε ύφεση αφού σύμφωνα με τον επικρατέστερο ορισμό, ύφεση έχουμε όταν μία οικονομία συρρικνώνεται για δύο διαδοχικά τρίμηνα. Όμως και πάλι, χτυπάει ένα καμπανάκι κινδύνου που δεν μπορεί να αγνοηθεί, την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται πολύ κοντά σε ύφεση και στην Αμερική ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Έτσι εξηγείται και η μεγάλη διεθνής πτώση των χρηματιστηρίων, γιατί όλες οι μεγάλες οικονομίες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα.
Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι η τελευταία φορά που καταγράφηκε αρνητικός ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα ήταν το 1976. Στα επόμενα 44 χρόνια, έχει αναπτυχθεί 16 χρονιές με ρυθμό άνω του 10%, ενώ με εξαίρεση το 1989, το 1990 και το 2020, το ΑΕΠ της μεγεθύνεται κάθε χρόνο με ρυθμό άνω του 5% και γι’ αυτό θεωρείται η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας. Όταν λοιπόν η Κίνα παραπαίει, είναι εύκολο να τρέμει ολόκληρη η υφήλιος. Ας δούμε τα στοιχεία Απριλίου που δείχνουν ύφεση:
- Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν βουτιά 11,1% σε ετήσια βάση μετά από πτώση 3,5% τον Μάρτιο
- Η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πτώση 2,9%, επίσης σε ετήσια βάση, έναντι ανάπτυξης 5% τον Μάρτιο.
- Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου που ήταν το καλύτερο στατιστικό του μήνα, σημείωσαν άνοδο 6,8% στο πρώτο τετράμηνο του έτους, έναντι ανόδου 9,3% που σημείωναν στο τέλος του πρώτου τριμήνου.
- Η ανεργία κινήθηκε ανοδικά στο 6,1% έναντι 5,8% τον Μάρτιο, κοντά σε υψηλό πανδημίας
Συνολικά, η ING εκτιμά ότι το κινεζικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1% στο β΄ τρίμηνο, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2021, ενώ η Goldman Sachs βλέπει την ανάπτυξη να επιβραδύνει σημαντικά στο 4% στο τέλος του 2022.
Η βασική αιτία των απογοητευτικών για την Κίνα επιδόσεων είναι το παρατεταμένο lockdown στη Σαγκάη. Η πόλη ευθύνεται για πάνω από το 3% του κινεζικού ΑΕΠ και για πάνω από το 10% των εμπορικών συναλλαγών της Κίνας. Γι’ αυτό δέχτηκαν πλήγμα οι λιανικές πωλήσεις και γι’ αυτό μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή, σε μία περίοδο που τα logistics στο μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου χρησιμοποιούνταν κυρίως για τη μεταφορά των αναγκαίων καθημερινών προμηθειών και ιατρικών υλικών.
Όσοι έχουν έκθεση στην Κίνα αναμένουν το τέλος του lockdown. Ο δήμος της Σαγκάης υποστηρίζει ότι το lockdown θα λήξει σήμερα. Ακόμη και αν αυτό συμβεί, δεν σημαίνει ότι τα πάντα θα επανέλθουν στην κανονικότητα. Κατά συνέπεια, η ING πιστεύει ότι στο σύνολο του τριμήνου Απριλίου-Ιουνίου, η οικονομική δραστηριότητα θα συρρικνωθεί σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ συνολικά το 2022 η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 3,6%.
ΑΕΠ Κίνας 1961-2020
Πηγή: Παγκόσμια Τράπεζα