Με ύφεση 9%, πρωτογενές έλλειμμα στο 5,8% του ΑΕΠ εφόσον δεν επιβληθεί lockdown και ανεργία κοντά στο 20% θα κλείσει η φετινή χρονιά, σύμφωνα με την Κομισιόν. Επαναφορά του ΑΕΠ στα επίπεδα του 2019 δεν αναμένεται πριν το 2022.
Η έβδομη έκθεση για την αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, βλέπει για την επόμενη χρονιά ανάπτυξη στο 6%, ωστόσο όλες οι προβλέψεις ενσωματώνουν υψηλό παράγοντα αβεβαιότητας. Η ελληνική οικονομία πιέζεται όχι μόνο από την πανδημία, αλλά και από το μεταναστευτικό, όπως και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Στα θετικά της έκθεσης ξεχωρίζουν τα εύσημα για τις μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, αλλά και οι αναφορές σε καθυστερήσεις οι οποίες όμως μπορούν να δικαιολογηθούν συνεπεία της υγειονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα κατάφερε να συγκρατήσει την έκτασή της υγειονομικής κρίσης λαμβάνοντας σημαντικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στην οικονομία.
Όσο για τις καθυστερήσεις, αυτές εντοπίζονται στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, στον τομέα της υγεία αλλά και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην η «απροσδόκητη αύξηση των εκκρεμών συντάξεων» σε συνδυασμό με την απώλεια του στόχου συρρίκνωσης των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου, συνολικά.
Τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου ανέρχονταν σε 1,5 δισ. ευρώ ποσό υψηλότερο κατά 667 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο έναντι του οποίου είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση με την κατάρτιση ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη για τον μηδενισμό αυτών των χρεών. Στο μέτωπο των εκκρεμών συντάξεων, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί για επικαιροποίηση των στόχων στο τέλος Οκτωβρίου.
Τα μέτρα στήριξης υπολογίζονται σε 3,1 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ) στο πεδίο της μείωσης των φορολογικών βαρών, σε 4,1 δις ευρώ (2,4% του ΑΕΠ) από την πλευρά των δαπανών και σε αύξηση ρευστότητας κατά 5,9 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ).
Οι δημοσιονομικές προοπτικές
Σύμφωνα με την έκθεση οι δημοσιονομικές προοπτικές για το 2020 έχουν επιδεινωθεί από την τελευταία έκθεση. Λαμβάνοντας υπόψη τις θερινές ενδιάμεσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020 και τα κύρια μέτρα που εγκρίθηκαν από τον Μάιο του 2020 για τον μετριασμό των συνεπειών της πανδημίας, το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται επί του παρόντος σε περίπου 5,8% του ΑΕΠ το 2020.
Αυτές οι προβλέψεις δεν περιλαμβάνουν ακόμη τον αντίκτυπο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ούτε την εκκρεμούσα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το συνολικό κόστος της οποίας εκτιμάται επί του παρόντος στο 0,8% του ΑΕΠ. Μια πλήρης ενημέρωση των δημοσιονομικών προβλέψεων θα προετοιμαστεί στο πλαίσιο της αξιολόγησης του σχεδίου προϋπολογισμού του 2021.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στις αντικειμενικές αξίες. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, οι αρχές έχουν ξαναρχίσει τις εργασίες για την ολοκλήρωση σε εθνικό επίπεδο της επανεκτίμησης αξιών ακινήτων. Αν και θα έπρεπε να είναι έτοιμες έως τα τέλη του 2020 η οριστικοποίηση τους έχει πλέον προγραμματιστεί για τα μέσα του 2021.
Οι καθυστερήσεις σημειώθηκαν είναι αποτέλεσμα της πανδημίας και της αδυναμίας των εκτιμητών να προχωρήσουν σε εισηγήσεις. Πάντως η εργασία συλλογής δεδομένων και αξιολόγησης ποιότητας, που οδηγεί στον τελικό προσδιορισμό των τιμών για τις υπάρχουσες ζώνες αξίας, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.