Αμετάβλητες διατήρησε η Eυρωπαϊκή Επιτροπή, τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης τόσο για φέτος όσο και για το 2021, αλλά αναθεώρησε ελαφρώς επί τα βελτίω την εκτίμηση για τον πληθωρισμό, σημειώνοντας ότι η εξάπλωση του κορονοϊού συνιστά έναν κίνδυνο, του οποίου ο αντίκτυπος δεν μπορεί ακόμη πλήρως να υπολογιστεί.
Στις ενδιάμεσες περοβλέψεις της κάνει λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 1,2% στη ζώνη του ευρώ το 2020 και το 2021, με τον ρυθμό να μένει σταθερός σε σχέση με το 2019. Για τον πληθωρισμό αναβάθμισε την πρόβλεψή της σε 1,3% φέτος και 1,4% το 2021 από 1,2% και 1,3% αντίστοιχα. Εξακολουθεί πάντως να είναι σε απόσταση από τον έως τώρα επίσημο στόχο της ΕΚΤ για 2%.
«Η εμφάνιση και η διασπορά του Covid-19 και οι επιπτώσεις του στην δημόσια υγεία, τις ζωές των ανθρώπων και την οικονομική δραστηριότητα αποτελούν πηγή αυξανόμενης ανησυχίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Αυτήν την στιγμή, υποθέτουμε ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα είναι αυτό που θα πληγεί περισσότερο κατά το πρώτο τρίμηνο, με σχετικά περιορισμένες επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο», εκτιμά η Κομισιόν.
Ομως, «η διάρκεια της επιδημίας και τα εφαρμοζόμενα περιοριστικά μέτρα» αποτελούν «μεγάλο κίνδυνο», διότι μία διασπορά σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσε γρήγορα να διαταράξει «την παγκόσμια αλυσίδα αξίας».
«Είναι πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση της κλίμακας των αρνητικών οικονομικών συνεπειών» από την επιδημία, προειδοποίησε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.
Εκτός της επιδημίας, η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη και με άλλους κινδύνους, περισσότερο γνωστούς, όπως η «μεγάλη αβεβαιότητα» που συνδέεται με το Brexit και αφορά την μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης τους προσεχείς μήνες.