Οι συζητήσεις κυβέρνησης - τραπεζών για κόκκινα δάνεια και στέγη

Οι συζητήσεις κυβέρνησης - τραπεζών για κόκκινα δάνεια και στέγη

Παρέμβαση εφ’ όλης της ύλης ειδικότερα στον τομέα της στέγασης για την ελάφρυνση ευάλωτων δανειοληπτών και την προώθηση της δημιουργίας του Φορέα Ακινήτων έχει εκκινήσει το υπουργείο Οικονομικών και είναι σε συνεργασία με τράπεζες και funds για την εξεύρεση της πιο λειτουργικής και αποδοτικής λύσης, ώστε να πετύχει ελάφρυνση περισσότερων δανειοληπτών χωρίς τεχνική αύξηση των κόκκινων δανείων.

Αν και πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα, έχουν ωστόσο κοινό παρανομαστή τον τομέα στης στέγασης και την κοινωνική παράμετρο ώστε να ελαφρυνθούν από βάρη ευάλωτοι δανειολήπτες και να έχουν τη δεύτερη ευκαιρία οι δανειολήπτες που θέλουν να εξοφλήσου πλήρως το δάνειό τους μετά από ρύθμιση διατηρώντας την κατοικία τους.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή όσον αφορά στην επιδότηση είναι οι τράπεζες που θέλουν να «απλωθεί» σε περισσότερους παραλήπτες το επίδομα του επιτοκίου στα δάνεια, μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ενώ κινούνται από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών έχοντας υπόψη τους να αποφευχθεί τυχόν αναταξινόμηση δανείων στην κατηγορία των «κόκκινων». Τα οποία έτσι κι αλλιώς υπολογίζουν ότι μπορεί να αυξηθούν στην πορεία της χρονιάς, ειδικότερα μάλιστα αν έρθει νέα αύξηση επιτοκίων.

Τράπεζες και Υπουργείο οικονομικών έχοντας αυτά κατά νου προσπαθούν να προσδιορίσουν τα κριτήρια που θα επιτρέψουν την αύξηση των δικαιούχων για το επίδομα που καλύπτει το 50% της αύξησης των επιτοκίων, ώστε να φθάσει να περιλαμβάνει τον αρχικό στόχο των περίπου 30.000-35.000 δανειοληπτών, ο οποίος υπολείπεται σημαντικά. Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν αυτό θα γίνει με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 5.000 ευρώ για παράδειγμα στις 12.000 ευρώ από 7.000 ευρώ (χωρίς οικογένεια) ή μέχρι και 26.000 ευρώ αντί για 21.000 ευρώ, υπολογίζοντας μέχρι και τρία προστατευόμενα μέλη.

Ενεργοποίηση για το Φορέα

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός Φορέα Ακινήτων στον οποίο ο δανειολήπτης θα κατέβαλε τη μηνιαία δόση ως ενοίκιο για να διατηρήσει το ακίνητό του μέχρι να το εξοφλήσει μετά από ρύθμιση της απαίτησης που απέμενε, ήταν από την αρχή πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα.

Στην πορεία όμως οι αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες και η συνακόλουθη πτώση της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες των τραπεζών διεθνώς και την αναταραχή στις αγορές ομολόγων έκανε τα funds όλο και πιο διστακτικά. Ταυτόχρονα στην Ελλάδα βαδίζουμε σε εκλογές και το ενδιαφέρον φάνηκε να ατονεί.

Έξι επενδυτικά funds που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετέχουν στον Φορέα (Fortress, Davidson Kempner, Bain, Bracebridge και CRC), υπέβαλαν παρατηρήσεις για τη συμμετοχή τους στα τέλη Μαρτίου, κάτω από τη σκιά γεγονότων όπως η εξαγορά –διάσωση της Credit Suisse και τα συμβάντα στις μικρές αμερικανικές τράπεζες.

Η αλλαγή του κλίματος είχε γίνει αισθητή στην αγορά δευτερογενών δανείων και είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της doValue σε Ελλάδα και Κύπρο μίλησε από την εμπειρία του για το κυπριακό μοντέλο, το οποίο όπως είπε θα μπορούσε να εφαρμοσθεί με αναπροσαρμογές και στη χώρα μας.

Βεβαίως τα ενδιαφερόμενα funds στις προτάσεις που υπέβαλαν έχουν αρκετές προτάσεις-απαιτήσεις.

Προτείνουν μεταξύ άλλων:

  • Μείωση φορολογίας για τα ακίνητα που θα αποκτηθούν, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ κλπ.
  • Αύξηση της επιδότησης των 70-210 ευρώ που ισχύει σήμερα για την άνοδο των ενοικίων μετά την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ που έχει αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς.
  • Επέκταση του μέτρου της επιδότησης μέχρι την τελική απόκτηση του ακινήτου από τον δανειολήπτη- αγοραστή.
  • Δυνατότητα του Φορέα να αποκτά φθηνά τα ακίνητα μέσα από πλειστηριασμούς.
  • Απαλλαγή από υποχρέωση νομιμοποίησης για παραβάσεις που βαρύνουν τα ακίνητα με επιβάρυνση του τελικού αγοραστή.

Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι στο Φορέα μπορούν να ενταχθούν ακίνητα άνω των 11 δισ. ευρώ, ενώ τα funds κατεβάζουν πολύ την αξία τους και η απόκλιση είναι πολύ μεγάλη. Αν περάσει η άποψη των funds η παρέμβαση που ήθελε η κυβέρνηση ελαχιστοποιείται και είναι από τα ζητήματα που έχουν δυσαρεστήσει το Υπουργείο Οικονομικών.