Το ενεργειακό αποτύπωμα του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, ανοίγοντας το φάκελο των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα.
Σε μια συνέντευξη που στόχο έχει να ξεδιπλώσει την ενεργειακή ατζέντα της κυβέρνησης, πέρα από τις στενές μνημονιακές υποχρεώσεις, ο Σκουρλέτης πρόκειται σύμφωνα με τις πληροφορίες να περιγράψει τον από εδώ και πέρα σχεδιασμό σε όλο το φάσμα του τομέα, από τις ΔΕΚΟ, έως τις ΑΠΕ.
Κυρίαρχη θέση στην ενεργειακή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει το μοντέλο των μεικτών εταιρειών όπου Δημόσιο και ιδιώτες επενδυτές συμπράττουν σε κοινές εταιρείες, τύπου ΣΔΙΤ, δείγματα του οποίου έχουν ήδη φανεί μέσα από τα σενάρια για μεικτά σχήματα ΔΕΗ-ιδιωτών. Ένα ακριβώς χρόνο πριν, στη πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση, επειδή ακριβώς τα ΣΔΙΤ δεν είχαν και πολλούς οπαδούς στα τότε μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τα είχαν βαφτίσει "αναπτυξιακές κοινοπραξίες".
Στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ μετακινείται αργά και βασανιστικά από τον απόλυτο κρατισμό προς τις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, όπου το Δημόσιο θα διατηρεί ισχυρή, αλλά μειοψηφική μετοχική παρουσία. Δείγμα αυτής της στροφής είναι και η δήλωση στελέχους με γνώση των κυβερνητικών σχεδιασμών στην ενέργεια "άλλο ο ισχυρός κρατικός τομέας, κι άλλο ο ισχυρός δημόσιος τομέας". Εννοείται πως οι κλασικές ιδιωτικοποιήσεις με την παραδοσιακή έννοια του όρου βρίσκονται έξω από την κυβερνητική ατζέντα, παρ'' ότι οι δανειστές φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη.
Ο σκοπός του μοντέλου που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απλός. Σήμερα η ΔΕΗ, αύριο κάποια άλλη ενεργειακή ΔΕΚΟ, χρειάζονται κεφάλαια για να κάνουν επενδύσεις. Η ΔΕΗ για παράδειγμα προέβη πέρυσι σε επενδύσεις 753,6 εκατ. ευρώ (+20% έναντι του 2014), είναι αμφίβολο ωστόσο αν θα μπορεί και φέτος να εξασφαλίσει παρόμοια κεφάλαια. Αν δεν καταφέρει να εισπράξει μέρος από τα δυσθεώρητα φέσια, τότε τίθενται σε κίνδυνο οι μεγάλες επενδύσεις σε νέες μονάδες και υποδομές. Να λοιπόν γιατί χρειάζονται οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα βάλει τα κεφάλαια, θα έχει το πανω χέρι, δίχως το Δημόσιο να πουλήσει το σύνολο των μετοχών του, λέει η συγκεκριμένη συλλογιστική.
Έτερος τομέας στην ενέργεια όπου μπορούν να βρουν εφαρμογή παρόμοια μοντέλα συμπράξεων είναι οι ΑΠΕ και οι διασυνδέσεις των νησιών με καλώδια. "Δεν μπορεί ο δημόσιος χώρος να είναι ουραγός στις ΑΠΕ", υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές. Ενα παράδειγμα μπορεί να είναι η διασύνδεση με το καλώδιο της Κρήτης όπου το εκτιμώμενο κόστος για ισχύ 1.000 μεγαβάτ και μήκος 380 χιλιομέτρων, κυμαίνεται στα 850 εκ. ευρώ. Σύμφωνα και με πρόσφατη πρόταση του ΣΕΒ, το συγκεκριμένο καλώδιο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί κατά 20%-25% από ιδιώτες, κατά 15%-20% με δάνειο από το επενδυτικό πακέτο Γιουνκέρ και κατά 55%-60% μέσω δανεισμού είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είτε μέσω project bonds (ομόλογα έργου). Στην εταιρεία του κρητικού καλωδίου που θα δημιουργηθεί, ο ΑΔΜΗΕ θα μπορούσε να έχει μια ισχυρή μειοψηφική συμμετοχή, αλλά το πάνω χέρι και η πλειοψηφία θα ανήκουν στον ιδιώτη.
Αντίστοιχη περίπτωση είναι τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο, ένα από τα πιο σπάταλα στον τομέα αυτό πανευρωπαϊκά. Ακριβώς επειδή τώρα "ανοίγει" το πακέτο Γιούνκερ, θα μπορούσε απ' αυτό να χρηματοδοτηθεί ο ενεργειακός εκσυγχρονισμός του Δημοσίου τομέα. Για παράδειγμα, μια σειρά από ΟΤΑ θα μπορούσαν να διεκδικήσουν έργα από το πακέτο Γιούνκερ, με άξονα τις ΑΠΕ. Αυτή είναι η λογική.
Σε κάθε περίπτωση οι ενεργειακές συμπράξεις μπορεί να έχουν διάφορες μορφές. Αλλού το Δημόσιο μπορεί να προσφέρει μετοχές μιας κρατικής εταιρείας, και αλλού περιουσιακά της στοιχεία. Ο δε, επενδυτής βάζει κεφάλαια ή δικά του assets, και έτσι μπαίνει σε αυτήν μέτοχος με ποσοστό 51% και πάνω.
Ο υπουργός Ενέργειας αναμένεται να αναφερθεί επίσης στην πολιτική των αγωγών φυσικού αερίου, στις δυνατότητες που διανοίγονται για την Ελλάδα με τον TAP, και τον διασυνδετήριο ελληνοβουλγαρικό IGB, σε συνδυασμό πάντα με τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Δεν πρόκειται φυσικά να λείψουν από τη συνέντευξη τοποθετήσεις για αμιγώς καταναλωτικά ζητήματα, γύρω από το νέο πρόγραμμα διακανονισμών σε 36 δόσεις της ΔΕΗ και τη περίφημη μείωση των τιμολογίων.
Γ.Φ.