Klaus Regling: Οι μεταρρυθμίσεις θα κρίνουν το ελληνικό «success story»

Klaus Regling: Οι μεταρρυθμίσεις θα κρίνουν το ελληνικό «success story»

Την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε «success story» με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, εκφράζει ο Klaus Regling. Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο επικεφαλής του ESM τονίζει την υπερπροσπάθεια που έχουν καταβάλει οι Έλληνες για την επίλυση της κρίσης και υποστηρίζει πως με τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού που έχουν επιβληθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση χωρίς να επιβαρύνει οικονομικά τους φορολογούμενους των άλλων χωρών.

«Στη Γερμανία, ακούγονται συνεχώς φωνές που λένε ότι τίποτα δεν έχει γίνει στην Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος. Αυτό όμως είναι μία προσβολή για τον ελληνικό λαό που έχει υποστεί μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι οποίες θα ήταν αδιανόητες σε άλλες χώρες. Η δημοσιονομική πρόοδος είναι αξιοσημείωτη. Το 2009, το έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο του 15% του ΑΕΠ και το 2016 η Ελλάδα παρουσίασε πλεόνασμα 0,7%, σχεδόν ίσο με το πλεόνασμα της Γερμανίας. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό, χωρίς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Οι πιο σημαντικές ήταν αυτές που εφαρμόστηκαν στη δημόσια διοίκηση -το προσωπικό της οποίας έχει μειωθεί κατά 25%- το συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας και τον τραπεζικό κλάδο» αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Regling. 

«Αυτές ακριβώς οι μεταρρυθμίσεις είναι που εξηγούν γιατί η Ελλάδα αναδείχθηκε αρκετές φορές "πρωταθλήτρια των μεταρρυθμίσεων" στις έρευνες του ΟΟΣΑ.

Όπως υποστηρίζει, η Ελλάδα από την αρχή ήταν μία ειδική περίπτωση. Είχε μεγαλύτερα προβλήματα από τις υπόλοιπες χώρες που χρειάστηκαν βοήθεια, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος. Είχε και μία αδύναμη διοίκηση. Οι άλλες χώρες κατάφεραν να εφαρμόσουν με επιτυχία τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και να κάνουν ανταγωνιστικές τις οικονομίες τους, επιλύοντας παράλληλα τις όποιες αδυναμίες παρουσίαζε ο τραπεζικός τους κλάδος. 

«Αυτός είναι και ο λόγος που οι προσπάθειες συνεχίζονται ακόμη, μετά από επτά χρόνια που η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης» τονίζει ο κ. Regling και προσθέτει: «Η Ελλάδα μπορεί επίσης να εξελιχθεί σε «success story», εάν η κυβέρνηση προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις».

Ήδη, όπως επισημαίνει, οι προσπάθειες των άλλων χωρών έχουν αποδώσει καρπούς: Η Ιρλανδία και η Ισπανία παρουσιάζουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, ενώ ισχυρά είναι τα στοιχεία και σε Πορτογαλία και Κύπρο. Η ανεργία υποχωρεί. Ο ESM ενίσχυσε τη νομισματική ένωση, διατείνεται ο Klaus Regling, και οι χώρες που ολοκλήρωσαν τα προγράμματα διάσωσης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο γεγονός ότι το ευρώ παρουσιάζεται και πάλι ισχυρό.

Μέχρι τώρα, αναφέρει ο κ. Regling, έχουν διατεθεί συνολικά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τον προκάτοχό του (EFSF) 273 δισ. ευρώ σε δάνεια για προγράμματα διάσωσης σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρο. «Αυτές οι πέντε χώρες θα αποπληρώσουν τα δάνειά τους στο ακέραιο και με επιτόκιο. Οπότε, τα χρήματα δεν μεταφέρονται, μολονότι η Ευρωζώνη αναλαμβάνει το ρίσκο».

 

Φωτογραφία αρχείου SOOC