Ειδική περίπτωση χαρακτήρισε την Ελλάδα ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling κατά τη διάρκεια σημερινής ομιλίας στου Ευρωκοινοβούλιο, φωτογραφίζοντας μάλιστα την πρώτη κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως τροχοπέδη στην πρόοδο της Ελλάδας για έξοδο από την οικονομική κρίση.
Η Ελλάδα είναι «ειδική περίπτωση» καθώς βρίσκεται στη μέση του τρίτου της προγράμματος. Οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες που συνεργάστηκαν με τον ESM (Ισπανία, Ιραλνδία, Πορτογαλία και Κύπρος) έχουν ήδη ολοκληρώσει τα προγράμματά τους με επιτυχία, σημείωσε ο επικεφαλής του ESM, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα έκανε σημαντική πρόοδο το 2014 οπότε και βγήκε στις αγορές ενώ η πρόοδος επαναλήφθηκε από τον Αύγουστο του 2015.
Πρακτικά ο Klaus Regling, “φωτογράφησε” τους έξι πρώτους μήνες της διακβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως τροχοπέδη στην πρόοδο της Ελλάδας για έξοδο από την οικονομική κρίση.
Ειδικότερα, ο Kl. Regling επισήμανε ότι η χώρα είχε κάνει πολύ καλή πρόοδο το 2014, όταν η οικονομία της επέστρεψε στην ανάπτυξη και απέκτησε πάλι πρόσβαση στην αγορά ομολόγων. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως η πρόοδος συνεχίστηκε από τον Αύγουστο του 2015, οπότε η Ελλάδα έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος. Συμπλήρωσε, δε, ότι έχουν εκταμιευθεί περίπου 32 δισ. ευρώ από τότε.
Όσον αφορά τα μέτρα για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα τα οποία ο ESM άρχισε να εφαρμόζει πρόσφατα, σημείωσε πως πρόκειται για ένα ακόμα ένα σημάδι της οικονομικής αλληλεγγύης ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης.
Επίσης υποστήριξε πως χάρη στις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον ESM ετησίως, η χώρα εξοικονομεί 8 δισ. ευρώ ετησίως ή 4,5% του ΑΕΠ, ενώ τα νέα μέτρα για το χρέος θα μειώσουν το επίπεδο του ελληνικού χρέους έως το 2060 επιτρέποντας την επιστροφή του σε βιώσιμα επίπεδα.
Εργαζόμαστε άκοπα για να πετύχουμε μια συμφωνία με την Ελλάδα και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση με το ΔΝΤ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια συζήτησης με εθνικούς βουλευτές και ευρωβουλευτές.
Δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα αν η Ελλάδα εφαρμόσει το τρέχον πρόγραμμα
Ο Kl. Regling υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που τηρηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί δεν θα υπάρξει ανάγκη για ένα τέταρτο πρόγραμμα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
Απαντώντας στις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα, Νίκου Μανιού, Νάσου Αθανασίου, του βουλευτή της ΝΔ, Χρήστου Σταικούρα, καθώς και του ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Kl. Regling εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ο επικεφαλής του ΕSM τόνισε ότι έχει σημειωθεί καλή πρόοδος στο πρόγραμμα, το οποίο έχει διανύσει το ήμισυ της πορείας του, και έχουν εκταμιευθεί 32 δια. ευρώ. Επισήμανε, ωστόσο, ότι στην παρούσα φάση δεν έχουν εφαρμοστεί όλες οι συμφωνίες με τις ελληνικές αρχές από τον Αύγουστο του 2015, και γι΄ αυτό υπάρχει καθυστέρηση των εκταμιεύσεων. Σημείωσε, πάντως, ότι πάντα υπήρχαν καθυστερήσεις, αλλά πάντα καταλήγαμε σε συμφωνίες.
Ο Kl. Regling επισήμανε ότι είναι πολύ θετικά τα αποτελέσματα στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την απόδοση των δημόσιων οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί Grexit, είπε ότι οι Συνθήκες της ΕΕ δεν προβλέπουν έξοδο κάποιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ και τόνισε ότι κανείς δεν προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ε.Κ., Roberto Gualtieri, συνοψίζοντας τη συζήτηση, είπε ότι δεν είναι δυνατό να συζητάμε για το αν πρέπει να ισχύουν τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα στην Ελλάδα.
Ο ίδιος, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα συνεργαστούν προκειμένου να βρεθεί πολύ σύντομα λύση για τη δεύτερη αξιολόγηση και σημείωσε ότι θα ήταν εξαιρετικά αρνητικό να αφήσουμε να εκτροχιαστεί πάλι η ελληνική οικονομία. Ο Roberto Gualtieri προσέθεσε, πάντως, ότι υπάρχουν κάποιες αντιφάσεις- συγκρούσεις με το ΔΝΤ, οι οποίες θα μπορούσαν να ρυθμιστούν. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «δεν φαίνεται λογικός ο νέος όρος του ΔΝΤ» και ότι κάποιοι θεωρούν ότι αντιβαίνει στο κοινοτικό κεκτημένο.
Αναφερόμενος, τέλος, στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του ΕΚ, τόνισε ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας είναι καλύτερες από τις προβλέψεις και τους στόχους.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι Έλληνες και Πορτογάλοι βουλευτές επικεντρώθηκαν, σε γενικές γραμμές στις αρνητικές επιπτώσεις των Μνημονίων, ενώ βουλευτές από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης επικεντρώθηκαν περισσότερο στο γεγονός ότι οι χώρες τους έχουν δανείσει την Ελλάδα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ