Εργαζόμαστε σκληρά προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais.
Όπως υπογράμμισε, ορισμένα κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών ενέκριναν το ελληνικό πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα συμμετείχε σε αυτό.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, οι θέσεις των θεσμών πλέον είναι πιο κοντά, ενώ τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας θα βοηθήσουν ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Ειδικότερα, ο ο κ. Ρέγκλινγκ. σημείωσε πως υπάρχουν διαφωνίες σε δύο επίπεδα. Το ΔΝΤ, είπε, είναι πιο απαισιόδοξο σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης. Εμείς είμαστε πιο αισιόδοξοι, γιατί έχουμε ενσωματώσει τα στοιχεία του 2016 τα οποία ήταν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Όταν έχουμε τα πλήρη στοιχεία της Αθήνας, θα γνωρίζουμε καλύτερα για την κατάσταση.
Η δεύτερη διαφωνία με το ΔΝΤ, συνέχισε ο επικεφαλής του ESM, είναι ότι το Ταμείο επιθυμεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Από την άλλη πλευρά, εμείς στην Ευρώπη πιστεύουμε ότι τα μέτρα αυτά μπορούν να ληφθούν μόνο μετά τη λήξη του προγράμματος, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο. Εκτιμούμε ότι αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική, δεδομένης της υπάρχουσας αβεβαιότητας.
Ωστόσο, είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, φέρνουμε τις θέσεις μας πιο κοντά και με τα τελευταία στοιχεία από την Αθήνα θα μπορέσουμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας. Εργαζόμαστε σκληρά για να διατηρήσουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Άλλωστε, ορισμένα κοινοβούλια ενέκριναν το ελληνικό πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετείχε σε αυτό το Ταμείο, με την εμπειρία που διαθέτει.
Ερωτηθείς αν είναι υπερβολική η απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ελληνικό ΑΕΠ, δεδομένου ότι η χώρα αυτά τα χρόνια απώλεσε το 30% του ΑΕΠ της, ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι δεν υφίσταται διαφωνία σχετικά με το επίπεδο των πλεονάσματων που απαιτούνται, τονίζοντας ότι η συμφωνία υπεγράφη από όλους τους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη αρκούν για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο πλεονάσματος του 2018. Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με αυτήν την εκτίμηση. Ακόμα κι έτσι όμως, συνέχισε, η ελληνική Κυβέρνηση δεν αμφισβητεί την επίτευξη αυτού του πλεονάσματος, αλλά μόνο το για πόσο καιρό θα πρέπει να το επιτυγχάνει. Και αυτό είναι ένα από τα ανοικτά ζητήματα, διότι η συμφωνία λέει ότι πρέπει να επιτευχθεί το 2018 (το 3,5%) και να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ορισμός του τι σημαίνει ο όρος μεσοπρόθεσμα, ωστόσο έχουμε χρόνο για να διαπραγματευτούμε, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ESM.
(φωτογραφία: SOOC)