«Το σχέδιο προϋπολογισμού που απέστειλε η Ιταλία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασφαλώς δεν συμβαδίζει με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ» διεμήνυσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ομιλία του στην Ένωση Γερμανικών Αποταμιευτικών Τραπεζών, με θέμα: «Ενισχύοντας τη σταθερότητα: περαιτέρω εξέλιξη του ESM σε μία βαθύτερη νομισματική ένωση».
«Το Σύμφωνο υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας» υπενθύμισε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι «οι αγορές έχουν αντιδράσει ανάλογα».
Ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του ότι «η Κομισιόν, το Ecofin και η Eurogroup θα προσπαθήσουν να πείσουν την ιταλική κυβέρνηση να προβεί σε δημοσιονομικές προσαρμογές», επισημαίνοντας ότι «αν χρειασθεί, το Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει και άλλα μέτρα».
Ωστόσο, σχετικά με το ενδεχόμενο να χάσει η Ιταλία σύντομα την πρόσβασή της στις αγορές, ο Κλ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η χώρα «έχει τα δυνατά της σημεία, όπως το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το σχετικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, τις μακρές περιόδους ωρίμανσης των δανείων της καιτην υψηλή εγχώρια αποταμίευση».
Ως εκ τούτου, ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε ότι αυτός είναι ο λόγος «για τον οποίο θεωρώ ότι είναι σωστό να υπενθυμίσουμε στην Ιταλία τις δεσμεύσεις που ισχύουν για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης», σημειώνοντας όμως ότι «δεν υπάρχει, όμως, καμία ανάγκη πανικού», αλλά και πως «είναι κρίσιμης σημασίας ότι πάνω από το 60% των Ιταλών στηρίζουν το ευρώ».
«Σε σωστό δρόμο η Ελλάδα, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις»
H Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, δήλωσε στην ίδια ομιλία ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τονίζοντας όμως ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίζει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στον ρόλο του ESM γενικότερα o κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως «από το 2011, τα ταμεία διάσωσης έδωσαν δάνεια συνολικού ύψους 295 δισ. ευρώ σε πέντε χώρες». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν: Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος έχουν υψηλή ανάπτυξη και ταχέως μειούμενη ανεργία, και μπορούν να αναχρηματοδοτούνται πάλι άνετα από τις αγορές. Η Ελλάδα είναι επίσης στον σωστό δρόμο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διατηρήσει τη μεταρρυθμιστική πορεία για να ενισχύσει την προοπτική ανάπτυξής της και να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη των επενδυτών».