Ανάσα ρευστότητας για τα κρατικά ταμεία και μείωση (μακροπρόθεσμη) των επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις προσφέρει η κίνηση της κυβέρνησης, που προβλέπει έκπτωση 25% των βεβαιωμένων οφειλών προς τις εφορίες αλλά και των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.
Η έκπτωση αυτή ισχύει για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες βάσει των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αποφάσισε ότι όσες πληττόμενες επιχειρήσεις πληρώσουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ θα έχουν έκπτωση 25% η οποί θα συμψηφιστεί με μελλοντικές υποχρεώσεις.
Πρόκειται για ισχυρό κίνητρο για όσες επιχειρήσεις μπορούν να πληρώσουν αλλά η κίνηση αυτή δείχνει ότι τα ταμεία του κράτους αδειάζουν. Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός καθώς με άδεια ταμεία δυσκολεύει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ενίσχυση των εργαζόμενων τους επόμενους μήνες. Οι επιχειρήσεις θα διευκολυνθούν από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ξεκινήσουν σταδιακά να εφαρμόζονται ωστόσο, το ζήτημα είναι να μπορέσουν να στηριχθούν και οι εργαζόμενοι δεδομένου ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει στην καλύτερη περίπτωση πριν από τα τέλη Μαΐου.
Ακόμα και οι επιχειρήσεις που είναι εκτός των μέτρων στήριξης αναμένεται να πληρώσουν τον ΦΠΑ που λήγει σήμερα σε δύο δόσεις κάτι το οποίο τους επιτρέπει η νομοθεσία, με στόχο να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους.
Ουσιαστικές με την πολιτική των εκπτώσεων η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει χρήματα στα ταμεία του Δημοσίου, τα οποία «πλήττονται» από τις παρενέργειες της πανδημίας. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να διευκολυνθεί περαιτέρω, προκειμένου να συνεχίζει να υποστηρίζει το εργατικό δυναμικό της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων αναστέλλοντας τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων. Άλλες προχωρούν σε ένα μικτό σχήμα με τηλεργασίας πληρώνοντας ένα συμφωνημένο μισθό και τα υπόλοιπα τα κατέβαλε το ελληνικό δημόσιο ο σύνολο της οικονομίας.
Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό είναι πώς η κυβέρνηση θα διοχετεύσει ρευστότητα, προκειμένου επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους (πλην των φορολογικών και ασφαλιστικών) μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα. Από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι ήδη ξεκινάει η επιστρεπτέα προκατβολή δηλαδή τα κρατικά δάνεια διαθέτοντας ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, το μέτρο της έκπτωσης του 25% ισχύει:
• Για τους εργαζομένους στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας από τις επιχειρήσεις. Δηλαδή με διοικητική εντολή ή έχουν κλείσει ή έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες βάσει ΚΑΔ. Η έκπτωση 25% ισχύει επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία. Δηλαδή οι φορολογούμενοι οι οποίοι στις 31 Μαρτίου θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τη δόση της ρύθμισης των 120 δόσεων ή της νέας πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων θα την καταβάλουν «κουρεμένη» κατά 25%.
• Για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και ατομικές επιχειρήσεις (που απασχολούν μέχρι 5 εργαζομένους και είναι στους ΚΑΔ) η μείωση κατά 25% ισχύει επί των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία, καθώς και για τις βεβαιωμένες οφειλές προς τις ΔΟΥ πλην ΦΠΑ.
• Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, προβλέπεται η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (πλην ΦΠΑ) σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής και καταβληθούν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.
• Η έκπτωση ΦΠΑ 25% , σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας παρέχεται σε όλες τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν τον Μάρτιο και σε όσες προστίθενται τον Απρίλιο. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται μπορούν να καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ που έχουν να πληρώσουν τον Απρίλιο, να λάβουν έκπτωση φόρου ύψους 25% των χρημάτων τα οποία καταβάλουν τον Απρίλιο, που θα συμψηφιστεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στη συνέχεια. Προϋπόθεση γι’ αυτές που μπαίνουν τώρα τον Απρίλιο είναι να έχουν καταβάλει κανονικά τις υποχρεώσεις του Μαρτίου