Κίνδυνο στάσης πληρωμών τον Ιούλιο, βλέπει η Moody's για Ελλάδα

Κίνδυνο στάσης πληρωμών τον Ιούλιο, βλέπει η Moody's για Ελλάδα

Ως «πιστωτικά αρνητική» (credit negative) χαρακτηρίζει τη νέα ένταση μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών η Moody''s εκτιμώντας ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της β'' αξιολόγησης και της εκταμίευσης περίπου 6,1 δισ ευρώ απ'' τον ESM. Όπως προειδοποιεί μάλιστα μία τέτοια καθυστέρηση αυξάνει τους κινδύνους για την εξόφληση ομολόγων τον Ιούλιο του 2017.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Moody''s, "την περασμένη Τετάρτη, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αποφάσισε να αναστείλει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος μετά την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταβολή βοηθήματος στους συνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης ΦΠΑ σε νησιά με μεγάλες προσφυγικές ροές. Η κίνηση αυτή δείχνει αναζωπύρωση των εντάσεων με τους πιστωτές και αναμένεται να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση των 6,1 δισ. ευρώ. Μια τέτοια καθυστέρηση αυξάνει τους κινδύνους να μην πληρωθούν οι ομολογιούχοι που έχουν στην κατοχή τους τίτλους με λήξη τον Ιούνιο του 2017".

Σημειώνει επίσης ο οίκος αξιολόγησης ότι η πλήρης έκθεση των Θεσμών για τις συνέπειες της κίνησης να μοιραστεί έκτακτο επίδομα και να παγώσει ο ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται πιέσεις από το προσφυγικό αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο και να οδηγήσει πιθανά σε επανεκτίμηση του μέτρου του «παγώματος». 

Η πολιτική δυναμική στην Ευρώπη, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης με το εκλογικό καλεντάρι να περιλαμβάνει κάλπες σε χώρες κλειδιά, περιλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, πιθανότατα θα περιπλέξουν τις διαπραγματεύσεις και θα αποτρέψουν γρήγορη ολοκλήρωση. Επιπλέον, τονίζει ότι οι εντάσεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Eurogroup, της Κομισιόν και του ΔΝΤ έχουν επίσης «φουντώσει».

Σημειώνει ότι ΔΝΤ είναι λιγότερο αισιόδοξο σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα και προτιμά μια προκαταβολική ελάφρυνση χρέους, κινούμενο γρηγορότερα από το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το Eurogroup.

Για την Ελλάδα πλανώνται εμπόδια στην εφαρμογή πολιτικά δύσκολων μεταρρυθμίσεων της β' αξιολόγησης που σχετίζονται με τα εργασιακά, την αγορά προϊόντων και επιπλέον βήματα στις αποκρατικοποιήσεις.