Υιοθετήθηκε ως «εργαλείο άμυνας» για την πανδημία, προστατεύοντας εργαζομένους και επιχειρήσεις. Και αρχικά οι περισσότεροι πίστεψαν ότι «ήρθε για να μείνει». Όπως αποδεικνύεται όμως, η τηλε-εργασία, μάλλον «μετράει χρόνο», αφού οι Έλληνες… νοσταλγούν πλέον το γραφείο τους. Και αυτό, όχι μόνο επειδή η εργασία στον επαγγελματικό χώρο είναι αποδοτικότερη, αλλά και επειδή η επιστροφή στο γραφείο σηματοδοτεί ταυτόχρονα την επιστροφή στην κανονικότητα. Και για τον λόγο αυτό, η δουλειά στο γραφείο, μετά την πανδημία φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αποτελεί την κεντρική -αν και όχι τη μόνη- επιλογή.
Τα συμπεράσματα, ανήκουν σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα –την πρώτη στο αντικείμενο του εργασιακού τοπίου μετά την υγειονομική κρίση- της εταιρείας δημοσκοπήσεων PULSE RC, που έγινε με πρωτοβουλία της εταιρείας στρατηγικής επικοινωνίας SOCIALDOO.
Τα δεδομένα της έρευνας, που σημειωτέον έγινε πανελλαδικά και σε μεγάλο δείγμα, άνω των 2.000 ατόμων, υπογραμμίζουν ότι, παρότι η τηλε-εργασία αν και έχει επιλεγεί ως εναλλακτική λύση για λόγους υγειονομικής προφύλαξης από τον Covid, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα πλεονεκτήματα της φυσικής παρουσίας στους χώρους εργασίας. Για την πλειοψηφία των εργαζόμενων η εργασία στο γραφείο παραμένει πρωτεύουσα επιλογή. Άλλωστε, πέραν της ανάγκης κοινωνικοποίησης, οι ερωτώμενοι αναγνωρίζουν ως πιο δημιουργική και αποτελεσματική την εργασία στο γραφείο, επιθυμώντας την επιστροφή στις κανονικές συνθήκες απασχόλησης, την οποία θεωρούν διακριτή από την οικογενειακή ζωή.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Γιώργος Αράπογλου, γενικός διευθυντής της PULSE RC, επεσήμανε ότι σύμφωνα με τις απαντήσεις του οικονομικά ενεργού τμήματος των ερωτηθέντων, αν και η τηλε-εργασία μπορεί να υποκαταστήσει την εργασία στο γραφείο σε «μέτριο» (41%) έως «μεγάλο/μέγιστο βαθμό» (34%), η φυσική παρουσία στα γραφεία εξακολουθεί να έχει πλεονεκτήματα για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση, σύμφωνα με το (συντριπτικό) 80% του δείγματος της έρευνας.
Κατά τον ίδιο, ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η διαπίστωση ότι, σε όλες σχεδόν τις επιμέρους πλευρές και παράγοντες που διερευνήθηκαν, η εργασία στο γραφείο, υπερέχει λίγο ή πολύ της εργασίας κατ΄οίκον. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχετικό ερώτημα για τη «δυνατότητα επιλογής» μετά τη λήξη της πανδημίας οι έξι στους δέκα (59%) δηλώνουν ότι θα επέλεγαν την «εργασία στο γραφείο», έναντι τριών στους δέκα που θα επέλεγαν «το σπίτι».
Ένα ακόμη κεντρικό συμπέρασμα, σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, είναι ότι η εργασία από απόσταση μπορεί να υποκαταστήσει -σε ένα βαθμό- την εργασία στο γραφείο και για την περίοδο της πανδημίας αποτελεί σημαντικό έως απαραίτητο μέτρο για τον περιορισμό της διάδοσης του νέου κορονοϊού.
Την ίδια στιγμή όμως η εργασία στο γραφείο εξακολουθεί να έχει πλεονεκτήματα, παραμένει ελκυστική στον εργαζόμενο και μάλιστα για πολλούς λόγους. Στα επιμέρους ερωτήματα της έρευνας, οι απαντήσεις ήταν ιδιαίτερα ενδεικτικές:
Στο ερώτημα «ποιο από τα δύο (σπίτι ή γραφείο) θα βοηθούσε περισσότερο στη συνεργασία σας με συναδέλφους και συνεργάτες» υπέρ της εργασίας στο γραφείο απάντησε το 79% έναντι 9%.
Στο ερώτημα «ποιο βοηθά καλύτερα την προσέγγιση των στόχων και του οράματος της επιχείρησης» υπέρ του γραφείου απάντησε το 73% των ερωτηθέντων έναντι 12%.
Στο ερώτημα «που θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δουλεύετε» υπέρ του γραφείου τοποθετήθηκε το 68% έναντι 20%.
Και στο ερώτημα «ποιο από τα δύο θα σας έκανε να νοιώθετε μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια για τη δουλειά σας» υπέρ της εργασίας στο γραφείο απάντησε το 68%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, πριν την επιβολή του αυστηρού γενικευμένου lockdown, και ως εκ τούτου δεν αποτυπώνει το μέγεθος της κόπωσης που επήλθε το τελευταίο διάστημα στους εργαζόμενους από την παρατεταμένη παραμονή τους στο σπίτι. Παρ’ όλα αυτά, από τότε, σχεδόν το 50% του δείγματος, υπογράμμιζε ήδη ότι οι οικογενειακές σχέσεις θα διευκολύνονταν από την εργασία στο γραφείο…
Όπως σημείωσε η Ελένη Σουράνη, Founding Managing Partner της SOCIALDOO, «με αυτή την έρευνα επιχειρήσαμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα ως προς το τί σημαίνει για τους εργαζόμενους η μεγάλη αλλαγή στο εργασιακό τοπίο που έφερε, μαζί με τις άλλες ανατροπές στη ζωή μας, η πανδημία. Κυρίως όμως, θελήσαμε να καταγράψουμε τις τάσεις και να κατανοήσουμε πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα στο εργασιακό τοπίο, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για μία εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας, όπως η SOCIALDOO. Από την έρευνα προκύπτει ότι η επιστροφή στο γραφείο σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία είναι το μεγάλο ζητούμενο εδώ και ένα χρόνο. Καταγράφεται στους εργαζόμενους μια μεγάλη προσδοκία επιστροφής, καθώς θεωρούν ότι έτσι γίνονται πιο δημιουργικοί και αποτελεσματικοί, ακόμη κι αν χρειαστεί να χάσουν λίγο χρόνο καθ΄οδόν προς το γραφείο.
Ερμηνεύοντας τα στοιχεία, προκύπτει ότι η δουλειά μας είναι ένας σημαντικός πυλώνας της ζωής μας και προτιμούμε να έχει διακριτά χαρακτηριστικά από την προσωπική μας ζωή.
Η εργασία στο γραφείο κάνει τους εργαζόμενους να κατανοούν και να ενστερνίζονται ευκολότερα τις εταιρικές αξίες, να αισθάνονται μέρος μιας ομάδας, σε ένα περιβάλλον που μπορεί να τους εμπνεύσει και να τους υποστηρίξει. Εξάλλου, η επικοινωνία, η δημιουργική ώσμωση μεταξύ των ανθρώπων γεννά καινούργιες ιδέες. Το «μαζί» είναι αυτό που μας κάνει να προχωράμε και να πετυχαίνουμε».