Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δυναμική ανάπτυξης παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες η λιανική αγορά ηλεκτρισμού, με τους ανεξάρτητους προμηθευτές να διευρύνουν όλο και περισσότερο την πίτα τους.
Από 3% που είχαν συνολικά όλοι στις αρχές του έτους, τώρα το μερίδιο τους παρουσιάζει διπλασιασμό, με τη ΔΕΗ να διαθέτει το 94%. Η βελτίωση των κοστολογικών δεδομένων για τους ανεξάρτητους παραγωγούς, λόγω της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου, ελέω μπρεντ, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη φέτος Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ), την αντιστάθμιση κινδύνου, την ευελιξία στα λειτουργικά έξοδα και την προσδοκία για το NOME, συντείνουν στην προσφορά ανταγωνιστικών εκπτώσεων από την πλευρά τους, άρα, και την αύξηση του πελατολογίου τους. Η ΔΕΗ, πάντως, σε αυτό το σκηνικό δεν μένει άπραγη. Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τους καλούς πελάτες της, ειδικά στη μέση τάση, κινείται επιθετικά, αντιπροσφέροντας μεγαλύτερες εκπτώσεις.
Η τιμή της ΟΤΣ (για τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού) κινείται φέτος μεσοσταθμικά στα 52 ευρώ, έναντι 56-57 ευρώ που ήταν το 2014. «Είναι μια καλή τιμή για να δώσουμε εκπτώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά παράγοντας των ανεξάρτητων προμηθευτών στο liberal.gr. Οι ιδιώτες προμηθευτές απευθύνονται σε όλη την αγορά του retail, εκτός από την υψηλή τάση. Κυρίως, όμως, ενδιαφέρονται για μεγάλους όγκους, για πελάτες αξιόπιστους, ακολουθώντας επιλεκτική στρατηγική διείσδυσης στην αγορά. Ο οικιακός τομέας παραμένει περιορισμένος, τουλάχιστον, ως τώρα, στο πελατολόγιο των ανεξάρτητων προμηθευτών.
Μεγάλο ερώτημα το καθεστώς αλλαγής προμηθευτή...
Υπό αυτήν την οπτική, ζητούμενο για τις εταιρείες είναι να αποσαφηνισθεί το καθεστώς αλλαγής προμηθευτή, με τις απόψεις να διίστανται. Η μία άποψη υποστηρίζει την ανάγκη να είναι προαπαιτούμενο η εξόφληση του προηγούμενου προμηθευτή ή να υπάρχει ένας διακανονισμός για τις οφειλές, ενώ καταγράφονται και πιο ευέλικτες απόψεις, που επιδιώκουν τη δυνατότητα άμεσης αποδέσμευσης του καταναλωτή και την επιλογή οποιουδήποτε προμηθευτή επιθυμεί. Κατά μία άλλη άποψη, επίσης, ζητούμενο είναι η καθιέρωση ενεργειακού Τειρεσία, ώστε να προστατεύονται οι προμηθευτές ηλεκτρισμού.
...και τα κίνητρα
Γιατί να φύγει ένας πελάτης από τη ΔΕΗ και να επιλέξει ανεξάρτητο προμηθευτή; Σε αυτήν την ερώτηση αυτό που προτάσσεται είναι το όνομα της εταιρείας. Όσο πιο αξιόπιστη θεωρείται, τόσο και πιο ασφαλής θα είναι για τον καταναλωτή, δεδομένης και της κακής προϊστορίας που υπήρξε σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχουν δύο είδη ανεξάρτητων προμηθευτών ηλεκτρισμού. Αυτοί που διαθέτουν κάθετη οργάνωση, δηλαδή έχουν και παραγωγή ηλεκτρισμού και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται μόνον στην προμήθεια. Κι αυτό είναι ένα κριτήριο το οποίο, όπως επισημαίνεται, θα πρέπει να εξετάζεται από τους καταναλωτές.
Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν ανεξάρτητοι προμηθευτές, οι εκπτώσεις στα τιμολόγια που δίνονται από τις συγκεκριμένες εταιρείες είναι μεταξύ 5-20% και κατά μέσο όρο, 10%. Στη μέση τάση τα τιμολόγια που προσφέρονται είναι ανάλογα με το καταναλωτικό προφίλ του πελάτη, οπότε οι εκπτώσεις μπορεί να είναι πιο αυξημένες.
Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί προσβλέπουν ιδιαίτερα στο NOME, καθώς θεωρούν ότι οι δημοπρασίες ενέργειας θα ανοίξουν ακόμη περισσότερο το retail ηλεκτρισμού, αφού θα δοθεί η δυνατότητα στους ιδιώτες να αποκτήσουν κι αυτοί ανταγωνιστικό μείγμα καυσίμων. Έτσι κι αλλιώς, η αγορά της λιανικής ηλεκτρισμού οδεύει προς πλήρες άνοιγμα, λόγω και της μνημονιακής υποχρέωσης που ανέλαβε η χώρα να περιορισθεί το μερίδιο της ΔΕΗ κατά 25% ως το 2018 και κατά 50% ως το 2020.