Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Δύο σενάρια με εντελώς διαφορετικό μείγμα παρεμβάσεων που οδηγούν στην ανακούφιση των συνταξιούχων στη μία περίπτωση με τη μη περικοπή των συντάξεων και στη δεύτερη τη φορολογική ανακούφιση των εργαζομένων κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή.
Το βασικό σενάριο περιλαμβάνει περικοπή των συντάξεων το 2019 και θετικές παρεμβάσεις ύψους 1,99 δισ. ευρώ με υπερπλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το δεύτερο σενάριο (με τις προθέσεις) θετικές παρεμβάσεις 1 δισ. ευρώ και υπερπλεόνασμα 122 εκατ. ευρώ και διατήρηση των υφιστάμενων συντάξεων.
Σε κάθε σενάριο υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Αλλά τον τελικό λόγο θα έχουν οι πιστωτές της χώρας. Η κυβέρνηση ωστόσο, επιθυμεί την μη περικοπή των συντάξεων και την εφαρμογή των περιορισμένων ελαφρύνσεων. Ωστόσο, όπως τονίζεται στο προσχέδιο «η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών (προτιθέμενων) παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».
Βασικό Σενάριο με περικοπή συντάξεων
Στο βασικό σενάριο προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,14% του ΑΕΠ. Μετά την περικοπή των συντάξεων και την εφαρμογή των αντίμετρων η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε επιπλέον παρεμβάσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Θετικές παρεμβάσεις:
- Επιδότηση ενοικίου. Συνολικό ποσό 600 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η κάλυψη 550.000 οικογενειών που διαμένουν σε ενοίκιο ή έχουν στεγαστικό δάνειο με μηνιαία επιδότηση η οποία μπορεί να αγγίζει μέχρι και 1.000 ευρώ τον χρόνο.
- Οικογενειακό επίδομα. Αύξηση κατά 260 εκατ. ευρώ για το κονδύλι των οικογενειακών επιδομάτων.
- Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26% με το κόστος για τον προϋπολογισμό να διαμορφώνεται στα 481 εκατ. ευρώ.
-Σχολικά γεύματα. Επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια περιοχών με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας. Στόχος να καλυφθεί το 50% των μαθητών του Δημοτικού και του γυμνασίου.
- Βρεφονηπιακοί σταθμοί. Αύξηση κατά 50% του συνολικού αριθμού παιδιών προσχολικής ηλικίας (0-4) που θα μπορούν δωρεάν να εγγραφούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
- Εκπτώσεις στη συμμετοχή για φάρμακα. Για εισοδήματα έως 700 ευρώ η συμμετοχή θα είναι
μηδενική, ανεξαρτήτως ασθενείας.
Για εισοδήματα από 700 έως 1.200 ευρώ η συμμετοχή μειώνεται κατά 50%.
- Δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας.
- Αύξηση του ΠΔΕ για υποδομές αγροτικής παραγωγής.
Προτιθέμενες παρεμβάσεις χωρίς περικοπή συντάξεων
Στο σενάριο αυτό, οι συντάξεις δεν κόβονται το 2019. Στο ειδικό κεφάλαιο που προσέθεσε η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνοντα οι παρεμβάσεις στους τομείς των ασφαλιστικών εισφορών, των φορολογικών εσόδων και των δαπανών κοινωνικής προστασίας που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ ύψους 766 εκατ. ευρώ. Δηλαδή λιγότερα θετικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ. σε σύγκριση με το προηγούμενο σενάριο. Συγκεκριμένα «θυσιάζονται» η μείωση του κατώτατου συντελεστή από το 22% στο 20%, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, 450 εκατ. ευρώ από από την επιδότηση ενοικίου, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά για το αφορολόγητο όριο, το οποίο με βάση τη συμφωνία μειώνεται στα 5.686 ευρώ από τα 8.636 ευρώ σήμερα.
Με βάση τις προθέσεις της κυβέρνησης το 2019 προτίθεται να εφαρμόσει:
Από την πλευρά των εσόδων:
-τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, με το κόστος για τον προϋπολογισμό να φθάνει τα 263 εκατ. ευρώ
- τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Συγκεκριμένα προβλέπεται η μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 1/3,ενώ εφαρμόζεται ελάχιστη εισοδηματική βάση για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή. Κόστος 229 εκατ. ευρώ
- τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών. Η παρέμβαση θα έχει δημοσιονομική επίπτωση όχι στο επόμενο έτος αλλά στο 2020. Ο συντελεστής θα μειωθεί στο 10% από 15% σήμερα.
τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ' έτος. Και σε αυτή την περίπτωση η δημοσιονομική επίπτωση θα φανεί το 2020.
Από την πλευρά των δαπανών:
- την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών. Κόστος 103 εκατ. ευρώ
-την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια. Κόστος από 600 που προβλέπει το βασικό σενάριο που έχει ψηφισθεί στα 150 εκατ. ευρώ.
- την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, με κόστος ύψους 22 εκατ.. ευρώ.
- την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».