Μπορεί η προσέγγιση να είναι κάπως κυνική όμως, για τους έχοντες ρευστότητα η πανδημία αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επενδύσουν σε ακίνητα του κέντρου της Αθήνας, όπως βέβαια και άλλων μεγάλων αστικών κέντρων. Το αθηναϊκό όμως, downtown βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα για όσους ψάχνουν ακίνητα για λόγους που σχετίζονται κατά βάση με την καλή τοποθεσία του και τις υποδομές του, όπως το δίκτυο του Μετρό. Ωστόσο, όσοι ψάχνουν ακίνητα δεν...βρίσκουν, επειδή οι πωλητές είναι λίγοι, ενώ ό,τι υπάρχει στην αγορά αφορά, κυρίως, διαμερίσματα που χρήζουν εκτεταμένης ανακαίνισης σε τοποθεσίες για τις οποίες το επενδυτικό ρίσκο λόγω κορονοϊού έχει αυξηθεί.
Ως φαίνεται, όπως εξηγούν μεσίτες, η κρίση αυτή δεν έχει ωθήσει τους ιδιοκτήτες στην πώληση ακινήτων, όπως είχε γίνει στην μεγάλη οικονομική κρίση του 2010. Αντέχουν δηλαδή, να περιμένουν να βελτιωθούν οι συνθήκες, αλλά αγνοούν, ίσως, ότι όταν καλυτερεύσει η συγκυρία, ενδέχεται να υπάρχει υπερπροσφορά «πωλητήριων» που ίσως να μην καταφέρει να απορροφήσει η ζήτηση. Δίχως αμφισβήτηση κοινός παρονομαστής στον οποίο στηρίζονται οι προσδοκίες για αύξηση τιμών είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει ακίνητα σε καλές τοποθεσίες με τιμές πολύ χαμηλές σε σχέση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ταυτόχρονα, παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων θρέφουν την προσμονή των ιδιοκτητών για καλύτερες σε σχέση με σήμερα υπεραξίες.
Τα έργα
Ενδεικτικά, η ζήτηση για real estate στο λόφο του Στρέφη θα μπορούσε να ζωηρέψει λόγω και του έργου ανάπλασης που πραγματοποιεί στην περιοχή πέριξ αυτού ο Δήμος Αθηναίων μαζί με την Prodea Investments. Το project εντάσσεται στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» με στόχο να μετατρέψει σε τόπο περιπάτου και αναψυχής τον λόφο. Υπό την προϋπόθεση ότι τα έργα θα διατηρηθούν-προβλέπεται παιδική χαρά και αναψυκτηριο- ο λόφος, όπου κατά τον 19ο και 20ο αιώνα λειτουργούσε λατομείο, θα μπορούσε να μετατραπεί σε νέο τουριστικό προορισμό της Αθήνας.
H «Διπλή Ανάπλαση», δηλαδή η δημιουργία δυο υπερτοπικών – μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τον Βοτανικό του Δήμου Αθηναίων αποτελεί ένα ακόμη έργο που δημιουργεί ισχυρές προοπτικές για την αθηναϊκή αγορά ακινήτων. Το έργο, για το οποίο έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Δήμος Αθηναίων, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και η ΑΕΠ Ελαιώνα, είναι προϋπολογισμού 163,5 εκατ. ευρώ. Η έναρξη των πρώτων έργων, που αφορούν κυρίως τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και του γηπέδου ποδοσφαίρου, τοποθετείται τέλος της φετινής χρονιάς, πλην τυχόν προπαρασκευαστικών εργασιών, οι οποίες δύνανται να ξεκινήσουν νωρίτερα. Εκτιμάται ότι το έργο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε περίπου τρία χρόνια, γεγονός που θα προκαλούσε αναπτυξιακή έκρηξη στην αγορά ακινήτων του κέντρου.
Οι παρεμβάσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις δρομολογούμενες επενδύσεις σε νέα ξενοδοχεία - παρότι ορισμένες καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας-και η εκτιμώμενη επιστροφή (αφότου ο κορονοϊός τεθεί υπό έλεγχο) της τάσης μετασκευής επαγγελματικών κτιρίων σε κατοικίες με στόχο την μίσθωσή τους μέσω Airbnb, εκτιμάται ότι θα καταστήσουν ξανά ελκυστικές αποδοτικά τις τοποθετήσεις στο αθηναϊκό real estate. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, όλα είναι υπόθεση των αποθεμάτων ρευστότητας που διαθέτουν οι πωλητές και του ρίσκου που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν οι αγοραστές.