Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής: Πρόβλεψη για αύξηση ΑΕΠ 2,7% - 3% το 2024   

Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής: Πρόβλεψη για αύξηση ΑΕΠ 2,7% - 3% το 2024   

Την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί εφέτος κατά 2,2% και κατά 2,7% - 3% το 2024, με την βοήθεια των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων συστήνεται να συνεχιστεί η προσπάθεια προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην πορεία του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας, το οποίο έχει διευρυνθεί.

Στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής η ΤτΕ εκτιμά ότι θα πρέπει να συνεχιστεί μία συνετή πολιτική με επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας έτσι στην αποκλιμάκωση του Δημοσίου Χρέους το οποίο έφτασε στο 171,3% του ΑΕΠ το 2022 παραμένοντας το υψηλότερο εντός της ΕΕ.

Αναφορικά με την πορεία των τραπεζών υπογραμμίζεται η σημαντική βελτίωση που έχει επιτευχθεί, τονίζεται ωστόσο ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, καθώς ο σχετικός δείκτης που διαμορφώθηκε περίπου στο 8% στο τέλος του 2022, παραμένει πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε ο οποίος κυμαίνεται στο 1,8%.

Γ. Στουρνάρας: Θέμα εβδομάδων η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

«Αρκετά αισιόδοξος» ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα σύντομα, αφού η νέα κυβέρνηση παρουσιάσει το πρόγραμμά της, εμφανίστηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας

Σε συνέντευξή του χθες στο Bloomberg TV, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «είχαμε εκλογές πριν από λίγες μέρες, και τώρα υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

«Αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, οπότε είμαι βέβαιος ότι μετά τις δηλώσεις που θα κάνει στο κοινοβούλιο, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Fitch Ratings, η S&P Global Ratings, η DBRS Morningstar και η Scope Ratings έχουν επί του παρόντος το ελληνικό χρέος μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική. 

Η Moody's  πρόσφατα επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα “Ba3” - τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική, που διατηρεί από το 2020-, αλλά δήλωσε αμέσως μετά τη νίκη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η επανεκλογή του είναι ένα πιστωτικά θετικό γεγονός.

Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας μειώθηκε σε «junk» το 2010, όταν έλαβε το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης. Η χώρα έπεσε επίσης στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας όταν αναδιάρθρωσε το χρέος της το 2012.