Κατά 86 δισ. ευρώ έχουν μειωθεί οι καταθέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες στους πρώτους δύο μήνες του έτους και τα 34 δισ. ευρώ από αυτά είναι καταθέσεις των νοικοκυριών. Μείωση 5,44 δισ. ευρώ παρατηρείται και στο σύνολο των ελληνικών καταθέσεων στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς. Η μείωση είναι μεγαλύτερη για τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων και φθάνει τα 5,94 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο 182,8 δισ. ευρώ καταθέσεων που διαθέτουν.
Αλλά η τάση είναι πιο αργή στην Ελλάδα όπου οι καταθέσεις έφθασαν στο κορυφαίο σημείο τους τον Δεκέμβριο του 2022 σε περίοδο12 μηνών και γι αυτό η πτώση του διμήνου μοιάζει μεγαλύτερη. Αντίθετα η πτωτική τάση στην Ευρωζώνη διαρκεί έξι μήνες και τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν χαθεί 214 δισ. ευρώ καταθέσεων αυτό το διάστημα.
Στις ΗΠΑ πάλι, παρατηρούν ότι τα κεφάλαια το «σκάνε» από τις μικρές τράπεζες και πάνε στις μεγαλύτερες, ενώ όσοι έχουν «κομπόδεμα» τοποθετούνται σε money market funds δηλαδή σε Αμοιβαία που τοποθετούνται σε βραχυχρόνια έντοκα γραμμάτια και κυρίως σε ρέπος.
Τι συμβαίνει σε Ελλάδα και Ευρωζώνη
Ειδικότερα τον Φεβρουάριο οι καταθέσεις στην Ευρώπη υποχώρησαν συνολικά κατά 71 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και 21 δισ. ευρώ που αφορούν καταθέσεις νοικοκυριών. Είναι σαφές ότι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν αυξήσει το κόστος της ζωής και αντλούν τους πόρους του συστήματος.
Το σύνολο των καταθέσεων έφθασε στα 13.827 δισ. ευρώ και τα 8.419 από αυτά ήταν καταθέσεις νοικοκυριών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών που παρέχουν υπηρεσίες σε νοικοκυριά.
Ενδιαφέρον είναι πάντως ότι ενώ οι πολύ βραχυχρόνιες καταθέσεις overnight στην Ευρώπη, έχουν μειωθεί κατά 78 δισ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς με τα 53 δισ. ευρώ να αφορούν τον Φεβρουάριο, αντίθετα έχουν αυξηθεί κατά 73 δισ. ευρώ στο ίδιο διάστημα οι διετείς καταθέσεις προθεσμίας.
Αντίθετα στην Ελλάδα οι προθεσμιακές καταθέσεις δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά και από τα 139,723 δισ. ευρώ καταθέσεων από νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τα 110,53 δισ. ευρώ είναι βραχυχρόνιες καταθέσεις και ρέπος, μειωμένες μόλις κατά 25 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο.
Τι συμβαίνει στις ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ πάλι σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters, τα κεφάλαια κινούνται από τις μικρότερες τράπεζες προς τις μεγαλύτερες για ασφάλεια, αλλά και προς τα Αμοιβαία Κεφάλαια της χρηματαγοράς, τα οποία είχαν εισροές άνω των 300 των δισ. δολαρίων τον περασμένο μήνα σε ένα ρεκόρ 5,1 τρις δολαρίων.
Οι καταθέσεις σε μικρές τράπεζες μειώθηκαν κατά 120 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα έως τις 15 Μαρτίου.
Η Capital Economics επισημαίνει ότι οι καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες μειώθηκαν κατά 663 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος καθώς οι πελάτες αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις.