Δίχως τέλος είναι η κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος καθώς η επενδυτική κοινότητα αναμένει σήμερα την κρίσιμη απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας (CBRT) για τα επιτόκια και οι εκτιμήσεις θέλουν τον Ερντογάν να έχει δώσει εντολή για μία ακόμη μείωσή τους στο 15%. Η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική που επιβάλλει ο Τούρκος πρόεδρος στην CBRT κόντρα στην οικονομική θεωρία που θέλει τα επιτόκια να αυξάνονται για να αποκλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της χώρας, της κεντρικής τράπεζας και του νομίσματος.
Στις συναλλαγές της Πέμπτης, η τουρκική λίρα υποχωρεί έως και άνω του 2%, φτάνοντας νωρίτερα το πρωί μία ανάσα από τις 11 λίρες ανά δολάριο. Αυτή την ώρα η ισοτιμία διαμορφώνεται στις 10,74 λίρες/δολάριο, με το δολάριο να έχει ενισχυθεί έναντι του τουρκικού νομίσματος κατά 44% από την αρχή του έτους.
Για να γίνει αντιληπτή η ορμή της πτώσης, αρκεί να πούμε ότι πριν από δύο μήνες οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος με το αμερικανικό θα μπορούσε να φτάσει έως τις 10,5 λίρες/δολάριο το καλοκαίρι του 2022, αν ο Ερντογάν συνέχιζε την ανορθόδοξη πολιτική του. Ένα φράγμα που έσπασε χθες οκτώ μήνες νωρίτερα από τις προβλέψεις.
Όμως οι συνεχείς μειώσεις επιτοκίων από τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 16%, όταν ο πληθωρισμός είναι στο 20%, έχουν προκαλέσει πανικό στους επενδυτές αλλά και στην πραγματική οικονομία, όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις βλέπουν το χρέος τους σε ξένο νόμισμα να αυξάνεται κάθε μήνα και τις καταθέσεις τους σε τουρκικές λίρες να χάνουν την αξία τους.
Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία είναι η έκκληση του Εζγκιούρ Ντεμιρτάς, ανώτερου στελέχους της τουρκικής τράπεζας Akbank και ιδρυτικού μέλους του Κέντρου Αριστείας στα Χρηματοοικονομικά (CEF) του πανεπιστημίου Σαμπαντσί της Κωνσταντινούπολης. «Σας παρακαλώ μη μειώσετε τα επιτόκια. Προκαλείτε όλεθρο που θα είναι πάρα, μα πάρα πολύ δύσκολο να αντιστραφεί και ανοίγετε το δρόμο για μέγα πληθωρισμό».
Η απόφαση της CBRT αναμένεται σήμερα το μεσημέρι στις 14:00 ώρα Τουρκίας και στην πλειονότητά τους οι αναλυτές προβλέπουν μείωση των επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 15%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του Reuters και του Bloomberg. Μόλις 2 από τους 24 οικονομολόγους που έλαβαν μέρος στις έρευνες εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα.