Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Φόρους 4 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα για τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους. Ο λογαριασμός του δεύτερου εξαμήνου είναι πολύ βαρύς σχεδόν για το σύνολο των πολιτών που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα καλούνται να βρουν τεράστια ποσά για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις. Οι αλλαγές στη νομοθεσία το προηγούμενο έτος θα οδηγήσει στη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος με μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες να χάνουν τουλάχιστον ένα μισθό ή μία σύνταξη χωρίς να συνυπολογίζονται τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα από τη Βουλή.
Αν στους φόρους που ξεκινούν να πληρώνονται από τον Ιούλιο προσμετρηθούν και τα ποσά του ΕΝΦΙΑ τότε ο λογιαριασμός από 4 δισ. ευρώ ευρώ εκτινάσσεται στα 7 δισ. ευρώ, ενώ δεν είναι λίγα και αυτά που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις για τα κέρδη του προηγούμενου έτους (περίπου 3 δισ. ευρώ)
Ταυτόχρονα η υστέρηση των εσόδων στο πρώτο τετράμηνο του έτους αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να ενεργοποιήσει τον φορορελεγκτικό μηχανισμό και συγκεκριμένα αναμένεται να αυξηθούν με καταιγιστικούς ρυθμούς οι κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου ενώ σχεδιάζεται η περαιτέρω αυτοματοποίηση των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών. Τα κατασχετήρια θα εκδίδονται αυτόματα από τα πληροφοριακά συστήματα της εφορίας και θα μεσολαβούν ελάχιστες ημέρες από τη δέσμευση των ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών μέχρι και την απόδοσή τους στο δημόσιο ταμείο.
Η φορολογική καταιγίδα είναι και ο λόγος που οι φορολογούμενοι δεν φαίνεται να βιάζονται να υποβάλλουν τη δήλωση τους. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία μόλις το 25% έχει υποβάλλει τη δήλωση, 33 μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία.
Το χρονολόγιο των φόρων
1. - 2,5 εκατ. φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πληρώσουν 4 δισ. ευρώ και αυτό καθώς έχει αλλάξει η κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με την μειωμένη έκπτωση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Ακόμη και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν αποκτούν εισοδήματα από άλλη πηγή, θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη καθώς οι νέοι συντελεστές ισχύουν αναδρομικά για όλα τα εισοδήματα του 2016 ενώ η παρακράτηση φόρου με τις νέες κλίμακες (φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης) έγινε στο δεύτερο εξάμηνο πέρυσι.
Σημειώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις καθεμιά εκ των οποίων θα ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ.
Ο Ιούλιος θα είναι ο πρώτος μήνας πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ενώ για την μια από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις θα απαιτηθεί η καταβολή τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος Ιουλίου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική εφαρμογή για την πληρωμή των φόρων με πιστωτικές κάρτες.
2. Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ. Τρία δισ. ευρώ είναι το ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα καταβάλλουν από τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αφού στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές.
3. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει στον πλειστηριασμό 27 ακινήτων. Τα ακίνητα θα εκπλειστηριαστούν στην εμπορική τους αξία όταν όλοι οι φόροι υπολογίζονται στην αντικειμενική αξία των ακινήτων που είναι από 30 έως και 60% υψηλότερη από τις εμπορικές.
4. Επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους το εύρος των ηλεκτρονικών κατασχέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ ο συνολικός αριθμός των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που λήφθησαν το έτος 2016 από τα τμήματα δικαστικού και νομικής υποστήριξης των Δ.Ο.Υ. και των Ελεγκτικών Κέντρων ανήλθε σε 1.602.835 έναντι 746.707 του προηγούμενου έτους. Εκ των ληφθέντων μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων κ.λπ.) παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα (95,7%).
Στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων 50.399 φορολογούμενων, ενώ οι φορολογούμενοι στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονται σε 889.455.