To Καπιτώλιο δίνει λύση στο ταβάνι του αμερικανικού χρέους
Shutterstock
Shutterstock

To Καπιτώλιο δίνει λύση στο ταβάνι του αμερικανικού χρέους

Η επεξεργασία της νομοθετικής συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς, για το θέμα του ύψους του Αμερικάνικου Δημοσίου Χρέους, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Τόσο η πλευρά του Λευκού Οίκου, όσο η πλευρά των Ρεπουμπλικάνων δια στόματος Kevin McCarthy, υποστηρίζουν πως η τελική συμφωνία θα έχει επιτευχθεί μέχρι τις 5 Ιουνίου.

Ωστόσο, η σκληρή πλευρά των Ρεπουμπλικάνων αντιτίθεται στη συμβιβαστική λύση, καθώς υποστηρίζει πως δεν υπάρχει σημαντική περικοπή δημοσίων δαπανών. Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, κινείται η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, που διακρίνει μια πλήρη ανατροπή του τρέχοντος κοινωνικού προγράμματος του προέδρου Biden.

Μια λοιπόν και που αποκλιμακώνεται ο φόβος και εκτονώνεται η απειλή νέας χρηματιστηριακής κρίσης, έφτασε η στιγμή να αναλύσουμε το τι ακριβώς συμβαίνει με το περίφημο «ταβάνι» του Αμερικάνικου Χρέους, του γνωστού στην ευρεία επενδυτική κοινότητα και ως «Debt Ceiling».

Το νομοθετημένο ύψος του Αμερικάνικου Χρέους βρίσκεται στα $31,4 τρισεκατομμύρια και αντιστοιχεί στο 120% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) των ΗΠΑ. Το όριο αυτό είχε ήδη ξεπεραστεί από την αρχή του 2023 και το υπουργείο των Οικονομικών είχε προχωρήσει σε μια σειρά από περικοπές κυρίως στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και των συνταξιοδοτικών δαπανών, ώστε να αποφευχθεί μια γενικευμένη στάση πληρωμών.

Στο ακόλουθο διάγραμμα από τη statista, με στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, παρακολουθούμε τη μαύρη γραμμή που δείχνει την πορεία του νομοθετημένου ύψους του Αμερικάνικου Δημοσίου Χρέους, καθώς και την πορτοκαλί γραμμή που δείχνει την πορεία του πραγματικού Χρέους, από το 1981 μέχρι και την 8η Μαΐου του 2023. Στη βάση του γραφήματος παρακολουθούμε τις εναλλαγές στην προεδρία του Λευκού Οίκου.

Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δανείζεται 20¢, για κάθε 1$ που δαπανά, γεγονός που οδήγησε στην ασφυξία και στο αναγκαστικό δίλημμα της αναστολής πληρωμών είτε προς τους Αμερικανούς πολίτες, είτε προς τους δανειστές. Εξ ου και η υποβάθμιση της προοπτικής του  μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Rating, σε «αρνητική».

Κάτι που είχε να συμβεί από το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου 2011, όταν ο οίκος αξιολόγησης S&P Ratings είχε υποβαθμίσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ από ΑΑΑ σε ΑΑ+, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Barack Obama.

Λίγες χώρες έχουν νομοθετημένο όριο στο ύψος του δημοσίου χρέους τους. Και στις ΗΠΑ, συνεχίζεται εδώ και χρόνια ένας διάλογος ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούν πως η ύπαρξη «ταβανιού» αντιβαίνει το Αμερικανικό Σύνταγμα και σε αυτούς που εκτιμούν πως η δημοσιονομική απειθαρχία θέτει σε κίνδυνο την ίδια την Αμερικάνικη Οικονομία. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι που υποστηρίζουν πως η κατάργηση του «ταβανιού» θα αφαιρούσε ένα παραδοσιακό επεισοδιακό έργο, στη μνημειώδη αντιπαράθεση Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. 

Η νίκη των Ρεπουμπλικάνων που βασίζεται στην πλειοψηφία 222, έναντι 213 που είναι ο αριθμός των Δημοκρατικών, μπορεί να δίνει προσωρινή λύση στο πρόβλημα. Όμως η προηγηθείσα αναταραχή δεν ωφέλησε, ούτε το χρηματιστήριο, ούτε τις αγορές, ούτε την εικόνα των ΗΠΑ απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο, παρά μόνο τα πολιτικά αλισβερίσια στο Καπιτώλιο.