Την ανάγκη σύνταξης ενός οδικού χάρτη με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα, ώστε και τα δικαστήρια να αποσυμφορηθούν και να μην δημιουργούνται νέες καθυστερήσεις σε καινούργιες υποθέσεις επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελλάκτωρ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, προσθέτοντας ότι η ανάγκη για γρήγορες διαδικασίες γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, καθώς για την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να συμβασιοποιηθούν μεγάλα έργα μέσα σε τρία χρόνια.
«Είναι δεδομένο πως πρόθεση υπάρχει από την κυβέρνηση, αλλά παραμένει μια σειρά από παθογένειες όπως η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και στους χρόνους αδειοδότησης και ανταπόκρισης των δημόσιων υπηρεσιών γενικότερα. Το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει συγκεκριμένους χρόνους, αλλά αυτοί οι χρόνοι δεν τηρούνται ποτέ», σημείωσε ο κ. Καλλιτσάντσης.
Όπως είπε ο κ. Καλλιτσάντσης το σημαντικό, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, αυτό που είναι σημαντικό είναι η προσέλκυση διεθνών επενδύσεων. Όμως για ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας η εμπιστοσύνη στο ελληνικό Δημόσιο ως αντισυμβαλλόμενος έχει κλονιστεί, εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια.
«Ήδη από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα για απλοποίηση της αδειοδότησης για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για μείωση της αταξίας μέσω ενός νέου Χωροταξικού και για επιτάχυνση υλοποίησης έργων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, μέσω της αναθεώρησης του Νόμου 4412 περί Δημοσίων Συμβάσεων. Και η κυβερνητική πρόθεση υπάρχει και βήματα γίνονται, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Όμως, οι μεγάλες παθογένειες που θέτουν εμπόδια στην υλοποίηση επενδύσεων εξακολουθούν να υπάρχουν. Η απονομή της δικαιοσύνης είναι μία από αυτές. Χρειάζεται να συνταχθεί ένας οδικός χάρτης με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα, ώστε και τα δικαστήρια να αποσυμφορηθούν και να μην δημιουργούνται νέες καθυστερήσεις σε καινούργιες υποθέσεις», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελλάκτωρ και πρόσθεσε ότι η ύπαρξη αστικής ευθύνης θα ήταν καταλυτική για την τήρηση των προθεσμιών από την πλευρά του Δημοσίου.\
«Σήμερα αν μια υπηρεσία ξεπεράσει τους χρόνους και επί δέκα ακόμη δεν σημαίνει τίποτα. Μια δικαστική διαδικασία δεν έχει νόημα για το έργο και την εταιρεία γιατί θα πάρει 20 χρόνια», τόνισε ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης.