Του Βασίλη Γεώργα
Κάποτε όταν ερχόταν η τρόικα στην Αθήνα ο κόσμος φοβόταν, το Χρηματιστήριο έπεφτε και η κατανάλωση στην αγορά υποχωρούσε. Η σκέψη όλων ήταν ότι «για να είναι εδώ αυτοί, πάλι μέτρα θα έχουμε».
Τώρα για τέτοιες διαταραχές ανησυχούμε όταν η τρόικα φεύγει άπρακτη από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Δείτε τι γίνεται στην οικονομία με το ΑΕΠ των δύο τελευταίων τριμήνων που οι συζητήσεις είχαν παγώσει εντελώς. Η εμπειρία του 2015 κάνει τον κόσμο να παραμιλά. Το «δόγμα του σοκ» που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τους πάντες σχεδόν να παρακαλάνε να έρθει εγκαίρως το καινούριο κουστούμι με τους φόρους και τις περικοπές συντάξεων. «Αρκεί να κλείσουν».
Η κυβέρνηση και οι δανειστές αυτή τη φορά το κατάλαβαν το κόλπο και σφυρίζουν κλέφτικα ο καθένας από τη δική του βουνοκορφή. Η μεν κυβέρνηση έχει μια ανάπτυξη να φέρει, ένα Grexit να αποφύγει κι έναν υπουργό Οικονομικών να κρατήσει στη θέση του. Οι δε δανειστές να κάνουν εκλογές όλη την Άνοιξη στην Ολλανδία και τη Γαλλία, και να προετοιμαστούν για τις γερμανικές. Συνεπώς όλοι θέλουν χρόνο και ησυχία, ακόμη κι αν το τενεκεδάκι του ελληνικού προβλήματος που συνεχίζουν να κλωτσάνε όλο και πιο μακριά, εξακολουθεί να κάνει θόρυβο.
Βρήκαν το κόλπο να σαλαμοποιήσουν κατά κάποιο τρόπο τη συμφωνία ώστε να διαπραγματεύονται για τα «μικρά» χωρίς να συμφωνούν για τα μεγάλα. Αυτό έκαναν δέκα ημέρες τώρα στο Χίλτον, αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν με τις τηλεδιασκέψεις, ώστε να είναι ήσυχοι πως όλοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει εμπλοκή και το πράγμα προχωράει.
Οι θεσμοί έφυγαν χθες, το Euro Working Group διαπίστωσε «πρόοδο», αλλά συμφωνία δεν υπάρχει. Και πιθανόν δεν θα υπάρξει ούτε στις 20 Μαρτίου, αφού και να κλείσει ένα «Staff Level Agreement» για τη φέτα του σαλαμιού που μας πάει μέχρι το 2018 (δημοσιονομικό κενό, ΔΕΗ κ.α), αυτό δεν λέει τίποτα. Στα εργασιακά μαίνεται «πόλεμος», στα νέα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ και τα αντίμετρα που θέλει η κυβέρνηση ακόμη ψάχνονται, ενώ για το χρέος και τα πλεονάσματα η κουβέντα δεν έχει ανοίξει ακόμη επισήμως.
Η αξιολόγηση, όμως, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς αυτά. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δει το χρώμα του χρήματος αν η Βουλή δεν ψηφίσει τη μείωση του αφορολόγητου για το 2019 και τις περικοπές συντάξεων για το 2020, ούτε να μπει στην ποσοτική χαλάρωση αν το Eurogroup δεν δώσει έστω και μια έγγραφη υποσχετική στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ ότι θα «ξαναδεί» το χρέος το 2018.
Συνεπώς όσοι προβλέπουν ότι η αξιολόγηση θα συρθεί τουλάχιστον ως το Eurogroup του Απριλίου μέχρι να καταλάβουμε τι γίνεται, και σε εκείνο του Μαΐου για να δούμε αν μπορεί να ολοκληρωθεί ή θα φτάσει πιο κοντά στον χρόνο των γερμανικών εκλογών, μάλλον δεν πέφτουν έξω.
Εκτός αν η κυβέρνηση παίξει σαν τη Μπαρτσελόνα, βάλει έξι γκολ στο 90' και κάνει την ανατροπή με τη βοήθεια του διαιτητή, κλείνοντας όλα τα θέματα για να κερδίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση.
Αλλά προς το παρόν παίζει κατενάτσιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος το είπε χθες καθαρά ότι η κυβέρνηση «δεν πρόκειται νομοθετήσει τα μέτρα της αξιολόγησης αν δεν υπάρχει συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον προσδιορισμό των πλεονασμάτων μετά το 2019».
Εμείς ζητάμε να έχουμε συμφωνία για να ψηφίσουμε τα μέτρα, οι δανειστές μας ζητούν να ψηφίσουμε τα μέτρα για να έχουμε συμφωνία. Μύλος και καθυστέρηση.
Το ποιος ζημιώνεται κάθε φορά από τον χρόνο που ροκανίζεται στις ατέρμονες διαπραγματεύσεις, είναι ένα ερώτημα που έχει πια απαντηθεί από τις ίδιες τις εξελίξεις.
Η κυβέρνηση δείχνει να πιστεύει πως όσο καθυστερεί και σπρώχνει το ντενεκεδάκι των αποφάσεων πιο βαθιά στις εκλογικές αναμετρήσεις της Ευρώπης, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να κερδίσει μια πιο καλή συμφωνία. Μένει να φανεί στην πράξη αν έχει κάνει σωστούς υπολογισμούς.
Σε κάθε περίπτωση το κόστος θα είναι μεγάλο. Και το θέμα δεν είναι καν η δόση των 6-7 δισ. ευρώ για να πληρωθούν τα δανεικά του καλοκαιριού. Ακόμη και αν βρεθούν τα λεφτά, το σημαντικό ορόσημο είναι άλλο: Αν θα προλάβουμε να τελειώσουμε το τρίτο μνημόνιο και να βγούμε στις αγορές ή αν θα μας προλάβουν ξανά οι αγορές και θα μας φέρουν το τέταρτο μνημόνιο.
Διαβάστε ακόμα:
- Διαπραγματεύσεις τέλος – αποχωρεί η τρόικα