Χτες κατά την ομιλία του Πάουελ έγινε κατανοητό ότι δεν γίνεται κάθε φορά που συνεδριάζει μια Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώνει «γη και ύδωρ» προκειμένου να μην αγχωθούν οι επενδυτές.
Άλλωστε για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, όσα εξήγγειλε ο κύριος Πάουελ στην παρούσα φάση και μετά από τις ιστορικές παρεμβάσεις των προηγούμενων μηνών ήταν αρκετά.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άφησε αμετάβλητα στο 0% με 0,25% επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις επενδυτών και αναλυτών.
Οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα μέχρι το 2022.
Επιπλέον σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης, τους προσεχείς μήνες η Federal Reserve θα αυξήσει την ποσότητα εντόκων και ενυπόθηκων ομολόγων που διακρατεί, τουλάχιστον με τον τρέχοντα ρυθμό για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Γιατί λοιπόν απογοητεύτηκαν οι αγορές;
Καταρχήν αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω οι προβλέψεις για το ΑΕΠ το 2020.
Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά -6,5% τo 2020, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2021 και το 2022 (5% και 3,5% αντίστοιχα).
Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 9,3% το 2020 και θα υποχωρήσει στο 6,5% το 2021 και το 5,5% το 2022.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το 2% ως το 2022, ενώ το 2020 εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 0,8%.
Οι εκτιμήσεις της Fed για όσους διατηρούν στοιχειώδη επαφή με το πραγματικό οικονομικό γίγνεσθαι ήταν αναμενόμενες.
Είναι αυτά όμως τα «τελικά νούμερα»;
Πιθανότατα όχι.
Όπως πολύ εύγλωττα παραδέχτηκε ο Πάουελ: « Η αντίδραση τόσο σε νομισματικό, όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο, για την ανάσχεση της κρίσης είναι τεράστια, ωστόσο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα είναι αρκετή.....Είναι πολύ δύσκολο να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας».
Η συνέχεια ήταν η γνωστή, όπως ότι η Fed είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα εάν χρειαστεί κλπ κλπ....
Το σήμα πλήρους έλλειψης ορατότητας όμως εδόθη με κάθε επισημότητα,εκτινάσσοντας τον δείκτη του volatility και οδηγώντας σε βαθύ κόκκινο τις αγορές.
Το αν εν τέλει οι αγορές θα απορροφήσουν τις χτεσινές ανακοινώσεις κάνοντας μια απλή τεχνική διόρθωση ή ξεκινάει κάτι βαθύτερο θα φανεί από το αν θα κρατηθούν οι αντιστάσεις εκείνες, εντός των οποίων διατηρείται σχεδόν ανέπαφη η επενδυτική ψυχολογία.
Όπερ οι 3.015 μονάδες για τον S&P 500, οι 12.108 για τον γερμανικό δείκτη Dax και οι 4844 για τον γαλλικό δείκτη Cac.
Όσο για τον χρυσό, οι χτεσινές δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ ήταν «βούτυρο» στο ψωμί του.
Η πτωτική πίεση στις μακροπρόθεσμες πραγματικές αποδόσεις των ΗΠΑ που προκαλεί η διατήρηση επ’αόριστον της χαλαρής νομισματικής πολιτικής ευνοεί το πολύτιμο μέταλλο, ενώ το γεγονός ότι η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, εκολλάπτει συνθήκες που μπορεί να ενεργοποιήσουν το προφίλ του ως επενδυτικό καταφύγιο.
Όπως σταθερά επιμένει η στήλη εδώ και δύο χρόνια, τα υψηλά του 2011 εξακολουθούν να παραμένουν στο κάδρο.
(Σημ.: Για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στους λόγους που το πολύτιμο μέταλλο αποτελεί έχει σκαρφαλώσει στα τρέχοντα επίπεδα, μπορούν να διαβάσουν την πιο πρόσφατη ανάλυση μας ΕΔΩ).
* * *
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.