Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Προσφυγικό και Σκόπια δείχνουν να σώζουν την παρτίδα και να επιτρέπουν στην κυβέρνηση να δηλώνει αισιόδοξη ως προς τη διατήρηση των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων.
Όλα συγκλίνουν, στο γεγονός πως η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντικές παραχωρήσεις προκειμένου να πετύχει την μη περικοπή των συντάξεων (έστω και με την μορφή της αναβολής) στο πλαίσιο της αναζήτησης ενός μέτρου που θα συμβάλει στην αλλαγή της σημερινής εικόνας και πιθανότατα σε ανατροπές ως προς τα εκλογικά ποσοστά.
Ωστόσο ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχουν και προϋποθέσεις που τίθενται από την πλευρά των δανειστών και συνδέονται με το σύνολο των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας και ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές, αφού η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται να ζητά εκτός των άλλων και διαβεβαιώσεις πως δεν θα υπάρξουν μελλοντικά άλλες αλλαγές
Όπως φαίνεται λοιπόν οι συντάξεις δεν θα περικοπούν το 2019 ωστόσο, το παιχνίδι μεταφέρεται στις εξαγγελίες Τσίπρα. Και αυτό καθώς τόσο οι Γερμανία όσο και οι Βρυξέλλες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να απειληθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκτιμούν ότι το υπερπλεόνασμα για το 2019 θα είναι μικρότερο από όσο το υπολογίζει η κυβέρνηση και ενδεχομένως να μην υπάρχει ο ο δημοσιονομικός χώρος για ελαφρύνσεις ύψους 760 εκατ. ευρώ το 2019. Δηλαδή, το «πακέτο» Τσίπρα ενδεχομένως να περικοπεί σε μία προσπάθεια Αθήνα και θεσμοί να καταλήξουν σε συμφωνία καθώς το σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην περικοπούν οι συντάξεις, η εξέλιξη των οποίων όπως προαναφέρθηκε, θα καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης της επόμενης χρονιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει στις 15 Οκτωβρίου να υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα δύο σενάρια που συμπεριλήφθηκαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό η οριστική απόφαση να έχει ληφθεί ακόμα και πριν την κατάθεση του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου. Με τα ανωτέρω δεδομένα και εφόσον οι συντάξεις δεν περικοπούν, το κυβερνών κόμμα θα αναμένει τις δημοσκοπήσεις του Νοεμβρίου προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.
Ένα όμως από τα προβλήματα (που ενδεχομένως η κυβέρνηση να έχει καλύτερη πληροφόρηση) είναι τι θα γίνει με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Δηλαδή εάν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει το νόμο Κατρούγκαλο ως προς το συνταξιοδοτικό σκέλος αντισυνταγματικό. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος τους προϋπολογισμού θα ανέβει τρομακτικά και θα είναι αδύνατο όχι μόνο να χρηματοδοτηθούν οι εξαγγελίες Τσίπρα από το υπερπλεόνασμα αλλά θα τεθεί εν αμφιβόλω και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Ταυτόχρονα, ακόμα και στην περίπτωση που ο νόμος κριθεί συνταγματικός, λαμβάνοντας και ως δεδομένο ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν για τους παλαιούς συνταξιούχους, είναι εξαιρετικά πιθανό να ακολουθήσουν προσφυγές από τους νεότερους συνταξιούχους (αυτούς που βγήκαν στη σύνταξη μετά το Μάιο του 2016) για τη διαφορετική μεταχείριση που θα έχουν δηλαδή, μικρότερες συντάξεις σε σχέση με αυτούς που βγήκαν στη σύνταξη πριν από το 2016.
Ένα ακόμα πρόβλημα στο γρίφο των συντάξεων είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μία διαφοροποίηση από το Ταμείο σε σχέση με τη στάση των Ευρωπαίων μπορεί να εκτινάξει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καθιστώντας αδύνατη την έξοδο στις αγορές ακόμα και στις αρχές του 2019. Μία έκθεση δηλαδή του ΔΝΤ στην οποία θα αναφέρεται ότι διαπιστώνεται στροφή από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων μπορεί να κρατήσει μακριά τους επενδυτές από τη χώρα.