Η Vodafone πιστεύει ότι με τα δίκτυα και τις υπηρεσίες της μπορεί να συμβάλλει σε ένα καλύτερο μέλλον, ενδυναμώνοντας πολίτες και επιχειρήσεις με τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Και μέσα από την δραστηριότητά της, έχει θέσει ως στόχο να χτίσει μία ψηφιακή κοινωνία που θα επιταχύνει την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, θα είναι ανοιχτή σε όλους και δεν θα επιβαρύνει με τις δραστηριότητές της τον πλανήτη και το φυσικό περιβάλλον.
Αυτό εξηγεί στη συνέντευξη που παραχώρησε στο liberal.gr η γενική διευθύντρια του Vodafone Business, κυρία Κάτια Σταθάκη. «Είναι πεποίθησή μας ότι απαιτείται άμεση και βιώσιμη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, πιστεύουμε ότι η επιχειρηματική επιτυχία δεν θα πρέπει να αποβαίνει σε βάρος του περιβάλλοντος, καθώς στόχος όλων μας πρέπει να είναι ένα βιώσιμο μέλλον για όλους. Έχουμε δεσμευθεί να μειώσουμε στο μισό το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα διεθνώς. Διότι χρειαζόμαστε έναν πιο βιώσιμο πλανήτη – είναι κάτι που το οφείλουμε στις επόμενες γενιές» τονίζει.
Από την γραμμική στην κυκλική οικονομία
Όπως επισημαίνει η κυρία Σταθάκη, η Vodafone, έχοντας ως στόχο να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα για την κοινωνία και το περιβάλλον, καταναλώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερους πόρους, ολοκληρώνει τη μετάβασή της από την γραμμική στην κυκλική οικονομία. «Οι στόχοι μας είναι φιλόδοξοι: Θέλουμε να προμηθευόμαστε την ενέργεια που χρησιμοποιούμε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ποσοστό 100%. Επίσης, θα μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50%. Συμβάλουμε με τις δράσεις μας στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ» συνεχίζει.
Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Vodafone Business, η εταιρεία μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της λειτουργίας της. «Η προσέγγισή μας είναι ολιστική. Εργαζόμαστε συστηματικά για την καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα και τη βέλτιστη διαχείριση αποβλήτων στην κατεύθυνση της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης. Προωθούμε φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης» τονίζει.
Οφέλη για το περιβάλλον μέσα από την τεχνολογία
«Υλοποιούμε καινοτόμες και τεχνολογικά προηγμένες πρακτικές, επιμηκύνοντας τη διάρκεια ζωής των πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε ή τις επαναχρησιμοποιούμε και τις ανακυκλώνουμε. Εφαρμόζουμε τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στην εφοδιαστική μας αλυσίδα, με μία ολοκληρωμένη προσέγγιση, λειτουργώντας υπεύθυνα», συμπληρώνει η γενική διευθύντρια του Vodafone Business.
Όπως αναφέρει η κυρία Σταθάκη, η στρατηγική αυτή έχει απτά αποτελέσματα. «Πετύχαμε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 39% στη λειτουργία του δικτύου μας και αποτρέψαμε την εκπομπή περισσότερων από 39.000 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα. Στη διαχείριση αποβλήτων έγινε εξ ίσου εντυπωσιακή δουλειά μέσα από ολοκληρωμένες δράσεις σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της εταιρείας. Ένα παράδειγμα έρχεται από τις ίδιες τις τηλεφωνικές συσκευές. Είμαστε η πρώτη εταιρεία τηλεπικοινωνιών που από το 2003 εφαρμόζει πανελλαδικό πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών, έχοντας ανακυκλώσει πάνω από 826.000 συσκευές όλα αυτά τα χρόνια» τονίζει η κυρία Σταθάκη.
«Αλλά ακόμη και στα κτίριά μας και το εργασιακό μας περιβάλλον προωθούμε την ανακύκλωση πλαστικού, αλουμινίου και χαρτιού κι εκπαιδεύουμε τους εργαζομένους μας να υιοθετήσουν εντός κι εκτός εταιρείας μία υπεύθυνη στάση απέναντι στην ανεξέλεγκτη ρύπανση. Παράλληλα, κάθε καλοκαίρι ομάδες εργαζομένων μας καθαρίζουν παραλίες από σκουπίδια και συγκεντρώνουν ανακυκλώσιμα υλικά» συνεχίζει.
«Μειώνουμε αποφασιστικά την παραγωγή αποβλήτων, εφαρμόζοντας υβριδική λειτουργία στους Σταθμούς Βάσης που λειτουργούν με γεννήτρια, έχοντας επιτύχει τη μείωση της παραγωγής 4.200 λίτρων αποβλήτων λιπαντικών ελαίων. Δίνουμε έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Εφαρμόζουμε εννέα προγράμματα ανακύκλωσης στις εγκαταστάσεις μας που περιλαμβάνουν χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οικιακές μπαταρίες, κινητά τηλέφωνα, συσκευές, γυαλί, λαμπτήρες και μελανοδοχεία» επισημαίνει η κυρία Σταθάκη.
Επιπλέον, συνεχίζει, η Vodafone ανακυκλώνει το 100%: των χρησιμοποιημένων συσσωρευτών μολύβδου, των απόβλητων λιπαντικών ελαίων, του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, των αποβλήτων εκσκαφών και κατεδαφίσεων που προέρχονται από τα κτίρια γραφείων, τους Σταθμούς Βάσης, το δίκτυο της σταθερής και τα Data Centers της εταιρείας.
H 4η βιομηχανική επανάσταση αλλάζει τους κανόνες του επιχειρείν
«Έχουμε ευθύνη για τον κόσμο γύρω μας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να συμμετάσχουν ισότιμα στην 4η βιομηχανική επανάσταση και η Vodafone μπορεί να τις υποστηρίξει σε αυτή τη μετάβαση, με σύγχρονες υπηρεσίες και ψηφιακά εργαλεία που θα τις βοηθήσουν στην πορεία τους προς το αύριο της ψηφιακής οικονομίας» ξεκαθαρίζει η κυρία Σταθάκη.
«Πρόσφατη έρευνα του ομίλου Vodafone έδειξε ότι και στη χώρα μας οι επιχειρηματικοί ηγέτες διαπιστώνουν αυτό που αναγνωρίζουν και οι συνάδελφοί τους στο εξωτερικό: Ότι τα πράγματα στο επιχειρείν έχουν αλλάξει λόγω της τεχνολογικής εξέλιξής» σημειώνει. Η κυρία Σταθάκη εξηγεί ότι υπάρχουν πέντε νέοι κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους οι επιχειρήσεις πρέπει:
1. να είναι έτοιμες να ξαναχτίσουν εξ ολοκλήρου το μοντέλο λειτουργίας τους γύρω από τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών τους
2. να δώσουν έμφαση στον τεχνολογικό τους μετασχηματισμό έως το 2020
3. να απευθυνθούν στους καταναλωτές με έναν διαφορετικό και αποτελεσματικό τρόπο
4. να επιτρέψουν στους πελάτες τους να εξατομικεύσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους
5. οι ηγέτες τους να μην σταματούν να εκπαιδεύονται και να αποκτούν γνώση σε νέα πεδία.
Ένα άλλο βασικό συμπέρασμα της εμπειρίας του ομίλου Vodafone, συμπληρώνει, είναι ότι η χρήση νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις, πέρα από τα αυτονόητα οφέλη της μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, λειτουργώντας ευεργετικά για το περιβάλλον.
Το «έξυπνο» εργοστάσιο και το 5G
«Στην Vodafone επενδύουμε στρατηγικά στις πλέον σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές και υποδομές. Στα επόμενα χρόνια, οι τεχνολογίες γύρω από το 5G θα επιτρέψουν σε απείρως περισσότερες συσκευές να συνδέονται ταυτόχρονα στο δίκτυο. Το 5G θα οδηγήσει σε έκρηξη των εφαρμογών ΙοΤ περίπου σε κάθε πεδίο ανθρώπινης δραστηριότητας, φέρνοντας νέες δυνατότητες, υψηλή παραγωγικότητα και μαζική εξοικονόμηση πόρων» τονίζει η κυρία Σταθάκη.
«Η βιομηχανία και η μεταποίηση έχουν μόνο να κερδίσουν από αυτό το ψηφιακό άλμα: Αισθητήρες, αυτοματισμοί, ψηφιακά δίκτυα, προηγμένο λογισμικό κι εφαρμογές, σε συνδυασμό με ταλαντούχους ανθρώπους, ψηφιακές δεξιότητες και σωστές αποφάσεις θα φέρουν νέες ευκαιρίες και δυνατότητες για όλους, εκτοξεύοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης» επισημαίνει.
Όπως τονίζει, ένας από τους πυλώνες του 5G θα είναι η ενδυνάμωση των βιομηχανιών, με ιδιωτικά δίκτυα 5G (private networks) που θα επιταχύνουν την επιχειρησιακή ανάπτυξη και θα υποστηρίξουν υπηρεσίας νέας γενιάς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του εργοστασίου και με προηγμένες εφαρμογές ρομποτικής και εφοδιαστικής αλυσίδας που θα εκσυγχρονίσουν την παραγωγική διαδικασία και θα μειώσουν το κόστος παραγωγής.
Το ΙοΤ και ο ψηφιακός μετασχηματισμός
«Με το 5G και το ΙοΤ, η βιομηχανία θα αποκτήσει νέες δυνατότητες, όπως ο έλεγχος και η διαχείριση βιομηχανικού εξοπλισμού βιομηχανικού από απόσταση, αλλά και η χρήση εφαρμογών augmented reality στον σχεδιασμό, τη συντήρηση και την επισκευή προϊόντων ή εξοπλισμού. Οι νέες αυτές τεχνολογίες θα βελτιώσουν την αποδοτικότητά των επιχειρήσεων τόσο σε επίπεδο κόστους όσο και στην εξυπηρέτηση των πελατών τους», τονίζει η κυρία Σταθάκη.
«Τα 5G δίκτυα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν η μελλοντική πλατφόρμα επικοινωνίας του εργοστασίου, καθώς θα καλύπτουν - και με το παραπάνω – τις αυξανόμενες ευρυζωνικές απαιτήσεις όλο και περισσότερων διασυνδεδεμένων συσκευών, αλλά και τις ανάγκες για υψηλή ποιότητα, μηδενική καθυστέρηση και την ασφαλή διασύνδεση που θα απαιτεί η χρήση των αυτοματισμών και της ρομποτικής» εξηγεί η γενική διευθύντρια του Vodafone Business.
«Το 5G δεν είναι απλά ένας νέος αριθμός στο δίκτυο, αλλά το επόμενο μεγάλο βήμα στον τρόπο με τον οποίο τα δίκτυά μας θα μπορούν να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων. Θα είναι δηλαδή ένα άλμα που θα δώσει νέες δυνατότητες στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις που δεν υπήρχαν ποτέ άλλοτε στο παρελθόν» καταλήγει η κυρία Σταθάκη.