K. Schwab: Προάγγελος για κάτι μεγαλύτερο η προσφυγική κρίση

K. Schwab: Προάγγελος για κάτι μεγαλύτερο η προσφυγική κρίση

Την ώρα που η κατακόρυφη πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων κατακλύζει τον ανεπτυγμένο κόσμο, η Ευρώπη ίσως βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μετανάστευσης που θα επισκιάσει τη σημερινή προσφυγική κρίση, σημειώνει ο Klaus Schwab, ιδρυτής και πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), σύμφωνα με το Bloomberg.

Σε συνέντευξή του ενόψει της 46ης ετήσιας συνάντησης στο ελβετικό θέρετρο του Davos, παρότι η συζήτηση για τα εμπορεύματα έχει εστιάσει στον αντίκτυπο σε οικονομικό και αγοραίο επίπεδο, ο Klaus Schwab ανησυχεί για την “σημαντική κοινωνική κατάρρευση” που μπορεί να προκύψει και αναφέρει το παράδειγμα χωρών της Αφρικής που εξαρτώνται από τις εξαγωγές πετρελαίου.

"Φανταστείτε ένα εκατομμύριο κατοίκους να μετακινούνται βόρεια". 

Ο πρόεδρος του Φόρουμ αποκαλεί την εποχή μας, μια εποχή “μη αναμενόμενων συνεπειών”, καθώς θεωρεί πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δυσκολεύονται ολοένα και πιο πολύ να εκτιμήσουν τις συνέπειες των πράξεών τους, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μια “ρήξη της εμπιστοσύνης απέναντι σ'' όσους παίρνουν αποφάσεις”.

"Θα πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες. Ο πολίτης είναι σήμερα κατακλεισμένος από την πολυπλοκότητα και την ταχύτητα όσων συμβαίνουν, όχι μόνο στον πολιτικό κόσμο αλλά και στον τεχνολογικό κλάδο". 

Όπως αναφέρει ο K. Schwab, το θέμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ είναι οι προκλήσεις και οι επιπτώσεις της “τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης”, την οποία το WEF ορίζει ως "συγχώνευση τεχνολογιών που κάνουν δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ των φυσικών, ψηφιακών και βιολογικών σφαιρών". 

Παρότι κάτι τέτοιο παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες, ο Schwab προειδοποιεί πως η τεχνολογική καινοτομία μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια 20 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η παραδοσιακή οικονομική σκέψη είναι αδιέξοδη

Δε γίνεται η κινέζικη οικονομία – η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου – να αναπτύσσεται με την ιλιγγιώδη ταχύτητα που αναπτυσσόταν έως τώρα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ο K. Schwab. "Το να αναπτυχθεί κατά 7% η οικονομία της Κίνας, είναι ισοδύναμο της προσθήκης μιας ολόκληρης οικονομίας στο μέγεθος της Ελβετίας ή της Ινδονησίας κάθε χρόνο", σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που δυσκολεύεται στο δρόμο για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα.

"Πλέουμε σε άγνωστα νερά και νομίζω πως οι παραδοσιακές οικονομικές έννοιες δεν λειτουργούν πια”. Ακριβώς γι'' αυτό τόνισε πως "πρέπει να δοκιμαστεί ό,τι κρίνεται απαραίτητο σε αυτή τη νέα κατάσταση”.

Ο Κ. Schwab, ωστόσο, υποστήριξε ότι η Κίνα συνεχίζει να είναι ένας λόγος για να είμαστε αισιόδοξοι, καθώς αναδύονται πολλές επιχειρηματικές δυνάμεις στην περιοχή, όπως για παράδειγμα η Alibaba. “Νιώθω ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, προκειμένου να τονώσει την οικονομία της”.