Κ. Regling: Ξεχάστε τη μείωση του στόχου για πλεόνασμα 3,5% - Στο τέλος του χρόνου λύσεις για το χρέος

Κ. Regling: Ξεχάστε τη μείωση του στόχου για πλεόνασμα 3,5% - Στο τέλος του χρόνου λύσεις για το χρέος

«Πάγο» στα σχέδια νέας επαναδιαπραγμάτευσης με στόχο την μείωση του στόχου δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% όπως ζητά η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και το ΔΝΤ επιχείρησε να βάλει ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο όπου και ανακοίνωσε επίσημα ότι η δόση των 7,5 δισ. ευρώ έχει εκταμιευθεί.

Παράλληλα ο ίδιος απάντησε στις «εκκλήσεις» Τσακαλώτου για σύνδεση της δεύτερης αξιολόγησης με την λύση στο χρέος, ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί αλλά οι αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν το τέλος του έτους, και αυτό μόνο «αν χρειαστεί».

Αναφερόμενος στον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Klaus Regling επισήμανε με νόημα ότι η συμφωνία για το 3,5% είναι πρόσφατη και τα νούμερα είχαν συμφωνηθεί από πέρυσι σε επίπεδο αρχηγών κρατών της Ευρωζώνης και υπουργών Οικονομικών, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του Έλληνας πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Πρέπει να σεβαστούμε τη συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% τα οποία δεν θα είναι μόνο για ένα χρόνο (σ.σ 2018) αλλά για περισσότερα», είπε.

Σε ότι αφορά τη συζήτηση για το χρέος που έχει ανοίξει με βάση αφενός την πρόταση του ESM και αφετέρου με την πολύ πιο γαλαντόμα θέση του ΔΝΤ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας επανέλαβε το γνωστό «εάν χρειαστεί» που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτή η φράση λειτουργεί προς το συμφέρον την Ελλάδας γιατί μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική ελάφρυνση εφόσον κριθεί απαραίτητο. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του έτους ενώ είπε ότι ήδη ο ESM έχει κινήσει τις διαδικασίες για το βραχυχρόνιο σκέλος διαχείρισης του χρέους.

Όπως είπε, ο ESM θα συνεχίσει να δανείζει την Ελλάδα με ευνοϊκούς όρους καθώς η μέση ωρίμανση είναι 32,5χρόνια και τα επιτόκια πολύ χαμηλότερα του 1%.

Προσεκτικός ήταν ο Klaus Regling όταν αναφέρθηκε στις διαφορετικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ, σχολιάζοντας πως δεν υποστηρίζει πως το ΔΝΤ κάνει λάθος προβλέψεις αλλά θεωρεί για την ώρα σωστές τις προβλέψεις που κάνουν οι ευρωπαίοι για την πορεία της οικονομίας και την βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο πρόσθεσε εκτίμησε ότι η ορθότητα όλων των προβλέψεων θα κριθεί μέσα στο έτος από το πώς θα κινηθεί η οικονομία και από άλλους παράγοντες που δεν σχετίζονται με τις εσωτερικές εξελίξεις.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε τη θέση ότι η δεύτερη αξιολόγηση και οι αποφάσεις για το χρέος πρέπει να πάνε μαζί, αλλά εκτίμησε ότι η όποια λύση τελικά μπορεί να έρθει και πάλι την τελευταία στιγμή όπως συμβαίνει πάντα στην Ευρώπη.

Β. Γ.