“Δεν χρειάζεται να αποφασιστούν όλα τώρα, όπως ήθελαν κάποιοι, δεδομένης και της αβεβαιότητας αλλά και του ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει η Ελλάδα πρόβλημα χρέους”, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling σε συνέντευξή του στο CNBC. Η Ελλάδα έχει τώρα πολύ μικρά προβλήματα εξυπηρέτησης χρέους, δεν υπάρχουν μεγάλες αποπληρωμές χρέους στην Ελλάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πραγματοποιήσουν αναλύσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος για να αποσαφηνιστεί πόση επιπλέον βοήθεια χρειάζεται η Ελλάδα, πρόσθεσε.
Ο Regling αναφέρθηκε και στη διαφωνία που υπάρχει με το ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο θα ήθελε να δει αποφάσεις για το χρέος νωρίτερα "αλλά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν γι'' αυτό, ξεκαθάρισαν ένα χρόνο πριν τι θα γίνει στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018".
“Δεν θα υποβαθμίσω αυτά που αποφάσισε το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, ήταν ένα σημαντικό βήμα”, ανέφερε, εκτιμώντας ότι η εκταμίευση των 8,5 δισ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Ιουλίου.
“Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στις εθνικές διαδικασίες, αλλά το Eurogroup κατέληξε σε μια συμφωνία επί της αρχής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλες πληρωμές εξυπηρέτησης χρέους που έρχονται τον Ιούλιο για την Ελλάδα”, δήλωσε ο Regling.
“Ως ποσοστό του ελληνικού ΑΕΠ, οι πληρωμές τους για την εξυπηρέτηση χρέους από τον προϋπολογισμό είναι μικρότερες από αυτές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και χαμηλότερες ακόμα και από τις ΗΠΑ. Μακροπρόθεσμα, υπάρχουν αποπληρωμές, αλλά για αυτό το λόγο δεν βιαζόμαστε. Έχουμε πολύ μακροπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο, μεγάλη αβεβαιότητα, άρα είναι καλό να περιμένουμε λίγο και να δούμε πώς τα πάει η οικονομία”.
Ερωτηθείς εάν η απόφαση του Eurogroup ελήφθη απλά ως μια λύση μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών στη Γερμανία, ο Regling σημείωσε ότι “δε θέλω να δω την Ελλάδα να χρεοκοπεί μετά τις γερμανικές εκλογές” και αναφέρθηκε στις αποφάσεις που έχουν παρθεί για το ελληνικό χρέος και που δίνουν περιθώριο 30 ετών, που αποτελεί μεγάλο χρονικό διάστημα.
Διαβάστε ακόμη:
- Την πορεία εξόδου 4 χωρών της ευρωζώνης από το πρόγραμμα στήριξης, παρουσιάζει έκθεση του ESM
Φωτογραφία: SOOC