Στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος η Ιταλία να χάσει την πρόσβαση στις αγορές ή να υποβαθμιστεί κάτω από τον επενδυτικό βαθμό προχώρησε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς, όπως τόνισε, επειδή η ιταλική οικονομία παραμένει ισχυρή.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο Μπαλί της Ινδονησίας, ο Ρέγκλινγκ ερωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν η Ιταλία έχανε την πρόσβασή της στις αγορές δανεισμού, όπως είχε συμβεί στην Ελλάδα το 2010, όταν είχε ξεσπάσει η κρίση κρατικού χρέους στην Ευρώπη.
«Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος η Ιταλία να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές, δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος να υποβαθμιστεί κάτω από το επίπεδο της επένδυσης, είναι ακόμη δύο βαθμίδες πάνω από αυτό το επίπεδο», απάντησε.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε επίσης ότι κατά την κρίση του ελληνικού χρέους η Ιταλία δεν έχασε ποτέ την πρόσβαση στην αγορά εξαιτίας των βασικών πλεονεκτημάτων της οικονομίας της.
«Παρά το υψηλό επίπεδο του χρέους, το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν ήταν ποτέ υπερβολικά υψηλό, το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν αρκετά μεγάλο, η Ιταλία έχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και οι ιταλικές ιδιωτικές εξοικονομήσεις είναι πολύ ισχυρές ενώ ένα μεγάλο μέρος των ιταλικών κρατικών ομολόγων βρίσκεται στα χέρια των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ESM.
Στη συνέχεια επισήμανε: «Δεν μου αρέσουν οι ανακοινώσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους για τα επόμενα τρία χρόνια επειδή δεν συμβαδίζουν με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο υιοθετήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής κυβέρνησης τότε».
«Έχουμε ήδη δει ότι η ιταλική κυβέρνηση έκανε κάποιες προσαρμογές τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε ελπίζω ότι αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας», υπογράμμισε ο Ρέγκλινγκ καταλήγοντας ωστόσο ότι: «ταυτόχρονα, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν κάποιες υποκείμενες δυνάμεις, έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουμε αμέσως το χειρότερο».
Φωτογραφία AP