"Παρά το πλήγμα που έχει υποστεί, ο κλάδος των κατασκευών παραμένει κρίσιμης σημασίας για την οικονομία και την απασχόληση. Για κάθε θέση που δημιουργείται στον κλάδο, δημιουργούνται ή στηρίζονται συνολικά 3 θέσεις εργασίας σε όλη την οικονομία. Για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται στις κατασκευές, προστίθενται 1,8 ευρώ στο ΑΕΠ της ώρας, από τα οποία, 40 λεπτά καταλήγουν στα ταμεία του κράτους".
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος σε σημερινή εκδήλωση των κατασκευαστών (ΣΕΠΑΚ).
Όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος, "η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό, είτε με τη μορφή κατασκευαστικών υπηρεσιών, είτε με τη μορφή κεφαλαίων που επενδύονται στη χώρα, είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την αναγέννηση του κλάδου. Ας προχωρήσουμε λοιπόν με γενναία βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αφήνοντας πίσω ιδεοληψίες και αγκυλώσεις".
Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι οι θέσεις της επιμελητηριακής κοινότητας είναι:
Άμεση αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, προς την κατεύθυνση της μείωσης των φόρων. Ειδικότερα, είναι πάγιο αίτημα η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και η μείωση μιας σειράς αντιπαραγωγικών φόρων. Είναι η καθιέρωση ενός συστήματος αντικειμενικών αξιών, που θα προσαρμόζεται στις πραγματικές τιμές. Είναι η κατάργηση της φορολόγησης αδιάθετων διαμερισμάτων και οικοδομών. Είναι η αναθεώρηση και η απλοποίηση μιας σειράς φόρων που επιβαρύνουν τα ακίνητα, κατά την παραγωγή, την πώληση, τη διατήρηση και τη μεταπώληση.
"Όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα ακίνητα ήταν για το κράτος η «χρυσοτόκος όρνιθα» κάθε φορά που έπρεπε να αυξήσει τα έσοδα. Τώρα κινδυνεύει να την οδηγήσει στο θάνατο. Ας καταλάβουν όλοι, πριν να είναι αργά, ότι χωρίς ένα σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον, η ελληνική οικονομία δεν έχει καμία ελπίδα ανάκαμψης" σημείωσε ο κ. Μίχαλος και ανέφερε ότι η επιμελητηριακή κοινότητα ζητάει:
- Να προχωρήσει ταχύτατα το σχέδιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να εξυγιανθούν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και να απελευθερωθούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων.
- Να απλοποιηθεί ριζικά και να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία για τα ακίνητα. Να αποκτήσει επιτέλους η χώρα κτηματολόγιο, σύγχρονο οικοδομικό κανονισμό, απλούστερες διαδικασίες έκδοσης αδειών και έγκρισης μελετών.
- Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έγκρισης τοπικών ρυθμιστικών ή πολεοδομικών σχεδίων. Να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία ως προς τις χρήσης γης, ώστε να αξιοποιηθούν επενδυτικές ευκαιρίες.
- Να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο σε θέματα ποιότητας και πιστοποίησης υλικών, εκπόνησης και έγκρισης μελετών κτλ.
- Να δοθούν κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό ή για την ανακατασκευή υφιστάμενων κτιρίων, με ηλικία άνω των 50 ετών.
- Να προχωρήσουν, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, έργα αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος, με έργα υποδομής, δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης, δημιουργία κοινόχρηστων χώρων αναψυχής κτλ.
- Να εφαρμοστεί ένα σχέδιο στρατηγικών συνεργασιών του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, για την προώθηση μεγάλων επενδύσεων, σε δυναμικούς κλάδους, όπως είναι τα logistics και η κατασκευή βιομηχανικών πάρκων, η ενέργεια, ο τουρισμός κ.α.
- Να στηριχθεί η εξωστρέφεια των ελληνικών κατασκευαστικών επιχειρήσεων, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δικτύωσης και προβολής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ