Το ρευστό είναι βασιλιάς και ακόμα περισσότερο όταν οι αγελάδες είναι ισχνές. Η ικανότητα της Jumbo να παράγει χρήμα ακόμα και όταν η Ελλάδα ήταν πρακτικά κλειστή ήταν το highlight των αποτελεσμάτων χρήσης. Είναι απορίας άξιο το τι θα πρέπει να συμβεί για να λυγίσει η εταιρεία και να γράψει ζημιές ή να χάσει την επαφή της με τις ελεύθερες ταμειακές ροές.
Το ενδεχόμενο διαγραφής της από τον MSCI που κυκλοφορεί ως εκτίμηση τελευταία είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όσους ουδέποτε ασχολήθηκαν με την μετοχή: Να αγοράσουν μετοχές λόγω κάποιου τεχνικού θέματος εφόσον πιεστεί. Όπως έγινε και με την μετοχή της Τιτάν πριν από ένα χρόνο.
Υπάρχουν πολλά σημεία στον ισολογισμό της εταιρείας που αξίζει να σταθεί κανείς. Το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε μείωση τον Δεκέμβριο της τάξεως του 95% το οποίο μεταφράζεται σε 100 εκατ. ευρώ διαφορά από τον Δεκέμβριο του 2019 είχε δημιουργήσει προσδοκίες για αύξηση των αποθεμάτων και αν μη τι άλλο ένα κεφάλαιο κίνησης το οποίο θα έβγαζε εκροές. Αντιθέτως. Τα αποθέματα έδειξαν μείωση 28 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019 και το κεφάλαιο κίνησης (+15%) μαζί με άλλες λειτουργικές εξοικονομήσεις (17 εκατ. ευρώ ήταν μόνο οι μειώσεις στο μισθολογικό κόστος) έφεραν ελεύθερες ταμειακές ροές 151 εκατ. ευρώ.
Το καθαρό ταμείο όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά παρουσίασε αύξηση περίπου 30 εκατ. ευρώ (+8%) στα 368 εκατ. ευρώ ενώ αν αφαιρεθούν από το δανεισμό οι χρηματοδοτικές μισθώσεις το ταμείο ανεβαίνει άλλα 106,6 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη διαφορά στο λειτουργικό εισόδημα προέκυψε από τα 10 εκατ. ευρώ που καταγράφονται στο «άλλο εισόδημα» μέγεθος το οποίο διατήρησε τα περιθώρια κερδοφορίας σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα (τηρουμένης της συρρίκνωσης του τζίρου).
Τα λειτουργικά κέρδη έφθασαν κοντά στα 209 εκατ. ευρώ με το περιθώριο να συρρικνώνεται μόλις 55 μονάδες βάσης. Η τελική γραμμή στα 139 εκατ. ευρώ μόνο δυσκολία δεν βγάζει για το πως τα πήγε η εταιρεία έχοντας 5 μήνες κλειστή την Ελλάδα από την οποία έρχεται το 55% των εσόδων της.
Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη έδωσε αισιόδοξες νότες για τη συνέχεια αλλά και μια αυξημένη εγρήγορση από την πλευρά της διοίκησης για την αναζωπύρωση πληθωριστικών τάσεων παγκοσμίως. Σε ό,τι αφορά τα μεταφορικά έξοδα η εταιρεία δήλωσε ότι για το 2021 έχει ασφαλιστεί έναντι των αυξήσεων των τιμών κινούμενη ήδη από το 2020 προς την κατεύθυνση. Η ανάπτυξη των μεγεθών θα έρθει κυρίως από την Ρουμανία στην οποία η εταιρεία εκτιμά ότι έχει υλοποιήσει το 1/3 της ανάπτυξης που επιδιώκει. Για τις ηλεκτρονικές πωλήσεις στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ωστόσο στην Ρουμανία τα δύο ηλεκτρονικά καταστήματα αναμένεται να εισφέρουν τον τζίρο 2-3 καταστημάτων σε πλήρη λειτουργία.
Εφόσον η αγορά ανοίξει στην Ελλάδα, ο Απρίλιος θα γυρίσει τα νούμερα θετικά στο τετράμηνο για πρώτη φορά στο 2021. Ήδη από το μέσον του Απριλίου η χρονιά έχει γυρίσει στο μηδέν σε σχέση με το -11% που είχε καταγραφεί στους πρώτους τρεις μήνες.
Η αποτίμηση της εταιρείας βρίσκεται στα 2,1 δις ευρώ. Με βάση τα προσδοκώμενα κέρδη του 2021 διαπραγματεύεται στις 13,7 φορές τα καθαρά κέρδη και 7,5 φορές την επιχειρηματική αξία των λειτουργικών κερδών. Η ελάχιστη προσδοκώμενη μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 3% με την επιστροφή κεφαλαίου των 47 λεπτών αν όμως τα πράγματα πάνε καλά στη διάρκεια της χρονιά το μέγεθος των ταμειακών διαθεσίμων που θα μοιράσει η εταιρεία μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω με στόχο τη διανομή συνολικού ποσού 0,61 ευρώ.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.