J. Fuchtel στη ΒΕΘ: Έχει μεγαλώσει η ελληνογερμανική συνεργασία

J. Fuchtel στη ΒΕΘ: Έχει μεγαλώσει η ελληνογερμανική συνεργασία

«Η ελληνογερμανική συνεργασία δεν είναι πια παιδί. Μεγάλωσε, δυνάμωσε και πλέον μπορεί να προχωρήσει μόνη της. Άλλωστε και οι ίδιοι οι δήμαρχοι πιστεύουν ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος, γιατί σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον οι πόλεις πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υφυπουργός οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης της Γερμανίας και εντεταλμένος για την ελληνογερμανική συνέλευση, Hans-Joachim Fuchtel, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επισκέψεών του στη Βόρεια Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τους επιχειρηματίες στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για ειλικρινή φιλία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, τόνισε ότι σε δύσκολους καιρούς κανείς αντιλαμβάνεται τους φίλους και υπογράμμισε: «αντέξατε πολλά αυτά τα σκληρά οκτώ χρόνια. Όποιος αντέχει όλα αυτά, μόλις έρθει η βελτίωση, πολύ γρήγορα θα πάει μπροστά και θα επιταχύνει αυτή την ανάπτυξη. Αν συνεχίσετε να έχετε αυτή τη δύναμη και επενδύσετε περισσότερο θα πάτε ακόμη πιο μπροστά. Οι Έλληνες στη Γερμανία είναι πετυχημένοι, εργατικοί, δημιουργικοί. Δεν έχω καμία αμφιβολία για τη διάνοια και την εργατικότητα των Ελλήνων».

Από το πρωί ο κ. Fuchtel επισκέφθηκε διαδοχικά τις εγκαταστάσεις της τράπεζας ProCredit που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο στη Θεσσαλονίκη, το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο. Για την proCredit, η μητρική εταιρεία της οποίας βρίσκεται στη Γερμανία, σχολίασε ότι έχει «πολύ υψηλές προδιαγραφές και εξυπηρετεί κυρίως τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις με δάνεια».

«Το πλεονέκτημα της τράπεζας είναι ότι έχει μεγάλο αριθμό πελατών στην νοτιοανατολική Ευρώπη, συνεπώς υπάρχει έδαφος για να δοθεί ώθηση στην αγορά και υπάρχουν ευκαιρίες για την προώθηση συνεργασιών στην Ελλάδα» τόνισε και ανέφερε ότι ήταν σωστή κίνηση εκ μέρους τού να πείσει την τράπεζα να έρθει στη χώρα. 

Αναφερόμενος στο πρόσωπο του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, με αφορμή τη συνάντηση μαζί του, είπε ότι ο ίδιος προάγει την ελληνογερμανική συνεργασία και εκτίμησε ότι οι ήδη πολύ καλές σχέσεις θα προχωρήσουν περισσότερο και στο μέλλον. «Είμαστε πολύ κοντά και εργαζόμαστε σκληρά για μια καλή κατάσταση στην Ελλάδα» σημείωσε. Από την πλευρά του ο κ. Μπουτάρης δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι ήταν από τους πρώτους δημάρχους που υπέγραψε την ελληνογερμανική συνεργασία και τόνισε με νόημα: «η ελληνογερμανική συνεργασία πέρασε από πολλά κύματα, πολλές φορές δυσάρεστα. Τελικά όμως τα έχουμε καταφέρει και αρχίζει και φαίνεται πραγματικά όχι μόνο η ανάγκη για συνεργασία αλλά και η δουλειά που γίνεται, ίσως όχι στο βαθμό που περιμέναμε, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις δυσκολίες που είχε όλη αυτή η ιστορία και τον πολύ δύσκολο στόχο που είχε τεθεί εξ αρχής».

Ειδικά για το δήμο Θεσσαλονίκης σχολίασε ότι «εκείνο στο οποίο βοηθά πολύ η ελληνογερμανική συνεργασία είναι η δημιουργία και η λειτουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), ωστόσο έχει ακόμη πολύ δρόμο για να γίνει, με την έννοια ότι και νομοθετικά πρέπει να γίνουν διάφορες καλύψεις και πρέπει να μπει και στην νοοτροπία των κατοίκων».

Τρίτος σταθμός των σημερινών επισκέψεων του κ. Fuchtel ήταν το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρό του Παναγιώτη Παπαδόπουλο και μέλη του επιμελητηρίου.

Ο κ. Fuchtel τόνισε ότι υπάρχουν δυνατότητες στη Γερμανία για την οικογένεια των βιοτεχνών και για τη συμμετοχή τους σε εκθέσεις που γίνονται εκεί, αναφέρθηκε στη σημασία της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, αλλά και στην ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον γενικότερα από τη Γερμανία.

Δήλωσε ακόμη ότι αποκόμισε ιδιαίτερα θετική εντύπωση από ελληνική εταιρεία που επισκέφθηκε στη Δράμα, ενώ μίλησε και για το ΤΕΙ Σερρών λέγοντας ότι μπορεί να γίνουν εκεί start ups επιχειρήσεις, καθώς υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό που είναι ακόμη αναξιοποίητο. 

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε τον κ. Fuchtel να εγκαινιάσει τη θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων που θα συστήσει σύντομα το επιμελητήριο και χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τις ιδιαίτερα αναπτυγμένες βιομηχανίες της Γερμανίας στις ελληνικές μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις. Ζήτησε, άλλωστε, τη συνδρομή του Γερμανού αξιωματούχου στη μεταφορά επενδυτικού κλίματος από τη Γερμανία στην Ελλάδα και τη μεταφορά καλών πρακτικών στην πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ