Αρκετά αισιόδοξος για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα για το χρέος στο Eurogroup της 24ης Μαΐου εμφανίστηκε ο Jeroen Dijsselbloem, μιλώντας στο cnbc, στο περιθώριο της διήμερης συνεδρίασης της G7.
«Οι Έλληνες έχουν κάνει πολλή δουλειά στην προετοιμασία των μεταρρυθμίσεων… έχουμε σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εξετάζουμε διάφορους τρόπους για την αντιμετώπιση των θεμάτων του χρέους, τώρα και στο μέλλον. Έτσι, νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε αυτή την συμφωνία», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.
«Έχουμε σημειώσει πρόοδο στα θέματα αντιμετώπισης του χρέους και θεωρώ ότι μπορούμε να έχουμε τη συμφωνία», τόνισε.
Το Ταμείο (ΔΝΤ) δεν θα εξετάσει να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης εκτός αν περιέχει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δήλωσε εχθές ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικούς Ταμείου, Gary Rice.
Ωστόσο, πολλά κράτη της ζώνης του ευρώ ανησυχούν ότι ένα γενναιόδωρο «κούρεμα» του χρέους θα μειωθεί τα κίνητρα της Ελλάδας ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Χωρίς να κατονομάζει, ο Dijsselbloem ανέφερε πως όσοι ζητούσαν σημαντική ελάφρυνση του χρέους προκαταβολικά έχουν μετριάσει τη στάση τους και εκείνοι που υποστήριζαν ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση έχουν επίσης αλλάξει τη θέση τους "λίγο", βοηθώντας να κλείσει το χάσμα στις συνομιλίες.
«Αυτό το έτος ή το επόμενο, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος του κύριου δανειακού «πακέτου» για τους Έλληνες», είπε. «Μακροπρόθεσμα, έχουμε μια σειρά από επιλογές που μπορούμε να εξετάσουμε ως προς την ωρίμανση του χρέους, τις περιόδους χάριτος και τα επιτόκια. Προτίμησή μου θα ήταν να έχουμε ξεκάθαρες επιλογές στα μέτρα τα οποία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε και στη συνέχεια να δούμε πότε χρειάζονται».
Εχθές, ο J. Dijsselbloem είχε χθες συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, με τον οποίο συζήτησαν για τις εμπορικές σχέσεις και την Ελλάδα.
Had a good meeting with US Secretary #Lew about #Greece and trade relations.
— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) May 20, 2016
Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Jack Lew, από την πλευρά του, απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία στις συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο J. Lew, επανέλαβε τη σταθερή αμερικανική θέση ότι η Ευρώπη είναι σημαντικό να τηρήσει τη δέσμευσή της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Την ίδια θέση επανέλαβε εχθές και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice, τονίζοντας ότι η ΕΕ οφείλει να παραχωρήσει στην Ελλάδα «πολύ ευνοϊκούς όρους δανεισμού», με μεγάλες περιόδους χάριτος και επιμηκύνσεις λήξεων, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Υπάρχουν πολλές επιλογές για να επιτευχθεί μια ελάφρυνση χρέους και εμείς χαιρετίζουμε το γεγονός ότι αυτές οι συζητήσεις για το χρέος έχουν ξεκινήσει», τόνισε.
Ο G. Rice επανέλαβε ότι η πρόταση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 δεν είναι «ρεαλιστικός» στόχος και πως θα επέβαλε περιττά σκληρά μέτρα στην Ελλάδα.