J. Dijsselbloem: Η Ελλάδα πρέπει επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις

J. Dijsselbloem: Η Ελλάδα πρέπει επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις

Η Ελλάδα πρέπει επιταχύνει το ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην Μπρατισλάβα.

“Παραδέχομαι πως ορισμένα από τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι δεν ήταν απόλυτα ρεαλιστικά. Παρ'' όλα αυτά στη φάση που βρισκόμαστε πρέπει οι ελληνικές Αρχές να επιταχύνουν, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει πια η δικαιολογία του καλοκαιριού, πρέπει να βιαστούμε διότι υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του έτους”, δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση της Eurostat, τη χαρακτήρισε “ατυχή”, σημειώνοντας πως τον λόγο έχουν τα δικαστήρια. “Έχει εξαιρετική σημασία η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, βεβαίως όπως ξέρετε έχει γίνει και μία δήλωση από τον κ. Χουλιαράκη στο ελληνικό κοινοβούλιο οπότε πρέπει να περιμένουμε”, κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σχετικά με την Ευρωζώνη o J. Dijsselbloem εκτίμησε πως είναι νωρίς για να συζητηθεί η δημοσιονομική χαλάρωση, ενώ αναφέρθηκε και στο Brexit, τονίζοντας πως η βρετανική οικονομία θα βρεθεί στην πιο δύσκολη θέση.

Στην επόμενη εκταμίευση της δόσης αναφέρθηκε ο Wolfgang Schaeuble, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, καθώς όπως είπε η Ελλάδα έχει προθεσμία έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου για να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί.

Η πορεία εφαρμογής από την Ελλάδα των εναπομείναντων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 2,8 δισ. αποτελεί το πρώτο θέμα της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Επίσης, δε θεώρησε παράξενο το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα, ενώ όπως τόνισε αναμένει την έκθεση των θεσμών για την πορεία της Ελλάδας.

Ο Σλοβάκος υπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, Peter Kazimir, από την πλευρά του, σημείωσε πως η Ελλάδα "έχει κάνει πολλά", τονίζοντας, ωστόσο, πως υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει.

Ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Michael Noonan, ανέφερε πως οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την "πρόοδο" της Ελλάδας, ενώ ευχήθηκε, επίσης, η ελληνική οικονομία να "συνεχίσει να αναπτύσσεται" και να ξεπεράσει η Ελλάδα "τη δύσκολη κατάσταση".

“Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων δεν αποτελούν θετική εξέλιξη”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, o Hans Jorg Schelling. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι το Eurogroup δεν προτίθεται να προχωρήσει στην εκταμίευση νέων δόσεων προς την Ελλάδα, αν δεν εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα.

Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Pierre Moscovici, αναφέρθηκε στην ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.  "Χρειαζόμαστε μία παγκόσμια προσέγγιση, προκειμένου να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο" δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος σχετικά με το ζήτημα της Apple.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ