J. Dijsselbloem: Το διάστημα που θα διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υπό συζήτηση

J. Dijsselbloem: Το διάστημα που θα διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υπό συζήτηση

«Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν την β' αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα σε μεταρρυθμίσεις, σημείωσε ο Pierre Moscovici, μετά το eurogroup για την Ελλλάδα. Όπως τόνισε ο ίδιος, «έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β' αξιολόγηση. Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες».

Από την πλευρά του, ο Jeroen Dijsselbloem σημείωσε ότι συμφωνήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ωστόσο επεσήμανε ότι «χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά» και αναφορικά με την β' αξιολόγηση.

Σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%, το οποίο αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το eurogroup, ο κ. Dijsselbloem ενημέρωσε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση. 

«Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια», ανέφερε ο πρόεδρος του eurogroup, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο «ισχυρών» διαρθρωτικών μέτρων, ούτως ώστε να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για κάποια χρόνια μετά το 2018.

Τέλος ο επικεφαλής του ESM, Μ. Regling, δήλωσε: «εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Συντάξαμε κάποιες προτάσεις οι οποίες είναι εφικτές ώστε να οδηγηθούμε σε μία αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά μέτρα θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση».

Ο κ. Regling επιπλέον απαράθμισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης:

-Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε 32 έτη για αποπληρωμή και οι δόσεις θα είναι πιο μικρές.

- Το δεύτερο αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.

- Το τρίτο αφορά τα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.

«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις», τόνισε ο κ. Regling.