Όσο οι δημοσκοπήσεις στην Ιταλία, δείχνουν ότι η «συντηρητική συμμαχία», όπως ονομάζεται το κοινό μέτωπο ανάμεσα στη Λέγκα, στη Φόρτσα Ιτάλια και στους Αδερφούς της Ιταλίας διατηρεί ισχυρό προβάδισμα, τόσο οι τριγμοί στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου και στη δευτερογενή αφορά ομολόγων γίνονται πιο έντονοι.
Το μέτωπο που προαναφέραμε προσελκύει περισσότερο από το 46% των ψηφοφόρων. Αντίθετα ο κεντρώος πόλος γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα συγκεντρώνει ποσοστό κάτω από το 5%. Το Κίνημα των 5 Αστεριών βρίσκεται στο 11%, ενώ το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται στο 23,5%
Από τη στιγμή που ο Μάριο Ντράγκι, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τη απαραίτητη πολιτική υποστήριξη και κοινοβουλευτική εμπιστοσύνη για να συνεχίσει το έργο του και η Ιταλία οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές μέσα σε ένα κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, ενεργειακής κρίσης και διακοπής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, ήταν λογικό να σημάνει κόκκινος συναγερμός στις αγορές.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE MIB, βρίσκεται κοντά στις χαμηλότερες τιμές των τελευταίων δώδεκα μηνών στις 21.895,25 μονάδες, έχοντας καταγράψει υψηλά στις 28.212 μονάδες και χαμηλά στις 20,420 μονάδες. Τα δε συμβόλαια του FTSE MIB Σεπτεμβρίου 2022, διαπραγματεύονται στις 21,750 μονάδες.
Διάγραμμα δείκτη FTSE MIB 52 εβδομάδων
Στο χώρο της δευτερογενούς αγοράς Ιταλικών κρατικών ομολόγων, τα πράγματα είναι χειρότερα και παρατηρείται ένα φαινόμενο που θυμίζει αρκετά την ελληνική κρίση στα κρατικά ομόλογα που είχε οδηγήσει στον αποκλεισμό της χώρας μας από τις αγορές. Ολοένα και περισσότεροι «παίκτες» που διψούν για αποδόσεις, εντοπίζουν στην Ιταλία την Αχίλλειο Πτέρνα του ευρωπαϊκού κερδοσκοπικού οικοσυστήματος. Ετσι τα funds, όχι μόνο ρευστοποιούν τις θέσεις που διακρατούσαν, αλλά πολλά από αυτά ανοίγουν θέσεις short, με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι τιμές των ομολόγων και να αυξάνονται τόσο οι αποδόσεις τους όσο και τα spreads τους, δηλαδή η διαφορά των αποδόσεων τους σε σχέση με το σημείο αναφοράς των ευρωπαϊκών αγορών, που είναι τα γερμανικά ομόλογα.
Η απόδοση του 10ετούς Ιταλικού Κρατικού Ομολόγου, βρίσκεται στο 3,729%, έχοντας κινηθεί κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο από το 0,612% έως το 4,279%. Δηλαδή το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου έχει εξαπλασιάσει τις αποδόσεις του, μετά από τη κατάρρευση του στις αγορές. Παράλληλα το spread έναντι του Γερμανικού Ομολόγου βρίσκεται στα 229,2 μονάδες βάσης, έχοντας καταγράψει και ημερήσια υψηλά μέχρι και στις 326 μονάδες βάσης, όταν πριν από 12 μήνες ήταν στις 84,9 μονάδες βάσης.
Διάγραμμα απόδοσης 10ετούς Ιταλικού Κρατικού Ομολόγου
Διάγραμμα spread Ιταλικού Ομολόγου
Τι φοβούνται οι αγορές;
Πως το τεταμένο πολιτικό κλίμα καταλήξει σε μια κυβέρνηση της ακροδεξιάς, που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση της Ιταλίας από τις δεσμεύσεις της και από την πορεία των απαραίτητων και συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Είναι αμφίβολο το αν η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Τζόρτζια Μελόνι, θα τηρήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που απαιτούνται, για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην απελευθέρωση προγράμματος των κονδυλίων ύψους 200 δισ. ευρώ. Και τα δεδομένα συγκλείνουν σε αυτήν την άποψη, ότι δηλαδή δεν θα τηρηθούν οι υπάρχουσες δεσμεύσεις, αφού η Ιταλίδα πολιτικός σκέφτεται να προβεί όχι μόνο σε πρωτοφανείς παροχές, αλλά και σε τροποποιήσεις ακόμα και του ίδιου του Συντάγματος ειδικά σε ότι αφορά το εκλογικό σύστημα.
Πως η Ιταλία θα φανεί ιδιαίτερα ευάλωτη ενεργειακά, ειδικά μετά την απογείωση των τιμών φυσικού αερίου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που υπολόγιζε την αύξηση του Ιταλικού ΑΕΠ στο +3%, με βάση την έκθεση “July 2020 World Economic Outlook Update”, εκτιμά ότι αν υπάρξει διακοπή της ροής φυσικού αερίου, τότε θα ακολουθήσει ύφεση της τάξης του -5%. Ας σημειώσουμε ότι η μηνιαία μεταβολή στο Ιταλικό ΑΕΠ τον περασμένο Ιούνιο βρισκόταν στο +1,00%.
Η απογείωση των spreads, δεν είναι ό, τι καλύτερα για την αγορές κρατικού χρέους του Νότου. Ο ιός της αύξησης των αποδόσεων της δευτερογενούς αγοράς και των επιτοκίων που θα απαιτήσουν οι επενδυτές, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος σε μια εποχή που τα κράτη θα πρέπει οπωσδήποτε να καταφύγουν σε δανεισμό για τη χρηματοδότηση των πακέτων στήριξης των πολιτών τους.
Ο ιταλικός ιός στα ομόλογα, έχει επηρεάσει όλη την Ευρώπη και φυσικά και την Ελληνική αγορά χρέους, όπως βλέπουμε και στα ακόλουθα διαγράμματα. Κάτι που θα λειτουργήσει σαν ανάχωμα σε περίπτωση που η κυβέρνηση και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αποφασίσουν να προβούν σε κάποια ομολογιακή έκδοση, σύμφωνα με το υπάρχοντα σχεδιασμό.
Διάγραμμα απόδοσης 10ετούς Ομολόγου Ελληνικού Δημοσίου
Διάγραμμα spread Ομολόγου Ελληνικού Δημοσίου