Αλλάζει σελίδα η βάση του διεθνούς φορολογικού πλαισίου, μετά την είδηση της συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της G7 για την επιβολή ενός ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα. Το σχέδιο επιφέρει δραστικές αλλαγές στον φόρο που πληρώνουν οι τεχνολογικοί γίγαντες, βάζοντας ταυτόχρονα φρένο στην προσφιλή τακτική να πετυχαίνουν όσο το δυνατόν μικρότερες επιβαρύνσεις μέσω φορολογικών παραδείσων ανά τον κόσμο.
«Ιστορική συμφωνία» για Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και ΗΠΑ
Ως πρώτη αντίδραση ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ σημείωσε ότι «έπειτα από χρόνια συζητήσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για την μεταρρύθμιση του παγκόσμιου συστήματος φορολόγησης ώστε αυτό να ταιριάζει στην παγκόσμια ψηφιακή εποχή». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε «είναι ένα πρώτο βήμα, παρόλα αυτά πρέπει να συνεδριάσει και η G20 και να φτάσει σε συμφωνία με μια ευρύτερη ομάδα χωρών, οπότε είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση να υπολογίσει κανείς τι μορφή θα πάρει η ιστορική συμφωνία».
🚨 At the @G7 in London today, my finance counterparts and I have come to a historic agreement on global tax reform requiring the largest multinational tech giants to pay their fair share of tax in the UK.
— Rishi Sunak (@RishiSunak) June 5, 2021
👇The thread below explains exactly what this means. #G7UK pic.twitter.com/HdcK1HuM91
Σημείο εκκίνησης χαρακτήρισε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, τον ελάχιστο φόρο 15% βάσει του οποίους τους επόμενους μήνες «θα αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο ελάχιστον αυτός εταιρικός συντελεστής θα γίνει όσο το δυνατόν υψηλότερος».
Nous y sommes !
— Bruno Le Maire (@BrunoLeMaire) June 5, 2021
Après 4 ans de combat, un accord historique a été trouvé avec les États membres du G7 sur la taxation minimale sur les entreprises et sur les géants du numérique.
La France peut être fière ! pic.twitter.com/eIMqjweyjl
Θερμή υποδοχή και από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ο οποίος εξήγησε ότι «οι εταιρείες δεν θα είναι πλέον σε θέση να παρακάμπτουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις διακρατώντας τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Τα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν από την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία». Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση της συμφωνίας αυτής με μια ευρύτερη ομάδα εταίρων στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και την ομάδα της G20, είπε ο Σολτς.
Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, Ντανιέλε Φράνκο, από την πλευρά του εξέφρασε την ελπίδα η Σύνοδος Κορυφής της G20 τον Ιούλιο στην Ιταλία να καταλήξει σε συμφωνία για την εταιρική φορολογία μετά τη σημερινή εξέλιξη. «Πιστεύουμε ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία και σε επίπεδο G20 ώστε αυτοί οι πυλώνες να γίνουν σημείο αναφοράς για την παγκόσμια φορολογία», είπε προσθέτοντας ότι οι νέοι κανονισμοί δεν στοχοποιούν εταιρείες μόνο στον ψηφιακό τομέα, αλλά όλες τις πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Παρομοίως, ο ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, είπε ότι «στόχος είναι μια καλύτερη κατανομή του πλούτου για την επίτευξη υψηλότερων επιπέδων κοινωνικής δικαιοσύνης».
Αντιστοίχως, για άνευ προηγούμενου ιστορική συμφωνία έκανε λόγο η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, μιλώντας για ένα ελάχιστο εταιρικό φόρο τουλάχιστον 15%, προκειμένου να μπει τέλος στο πολυετές ράλι προς τα κάτω όσον αφορά την εταιρική φορολογία. «Ο ελάχιστος παγκόσμιος φόρος θα συμβάλει στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δημιουργώντας το κατάλληλο τοπίο για επενδύσεις και ενθαρρύνοντας τις χώρες να ανταγωνιστούν σε θετική βάση, όπως η εκπαίδευση, η έρευνα και οι υποδομές», αναφέρει η Γέλεν.
The G7 Finance Ministers have made a significant, unprecedented commitment today that provides tremendous momentum towards achieving a robust global minimum tax at a rate of at least 15%.
— Secretary Janet Yellen (@SecYellen) June 5, 2021
Επιφυλάξεις εξέφρασε η Ιρλανδία
Στον αντίποδα, επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Πασκάλ Ντόναχιου, του οποίου η χώρα έχει έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές στην Ευρώπη, ίσο με 12,5%, υποστηρίξει ότι μια βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλων.
Παρόλα, αυτά, στις δηλώσεις του, έσπευσε να συμπληρώσει ότι αυτή η συμφωνία θα πρέπει «να καλύψει τις ανάγκες τόσο του ανεπτυγμένου όσο και του αναπτυσσομένου κόσμου, μικρών αλλά και μεγάλων χωρών».
I note the joint position by #G7 finance ministers on international corporate taxation. It is in everyone’s interest to achieve a sustainable, ambitious and equitable agreement on the international tax architecture. (1/2)
— Paschal Donohoe (@Paschald) June 5, 2021
« Είναι προς το συμφέρον όλων να αποκτήσουμε μια βιώσιμη, φιλόδοξη και δίκαιη συμφωνία της διεθνούς φορολογικής αρχιτεκτονικής», υπογράμμισε.
Οι πρώτες αντιδράσεις των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών
Ως πρώτη αντίδραση στην είδηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G7, των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή ενός ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα, τεχνολογικοί κολοσσοί με έδρα τις ΗΠΑ ανέφεραν σε δηλώσεις τους ότι στηρίζουν την αναβάθμιση των διεθνών φορολογικών κανόνων.
Εκπρόσωπος της Google σε δήλωσή του ανέφερε ότι η εταιρεία του στηρίζει σθεναρά το έργο που γίνεται για την αναβάθμιση των διεθνών φορολογικών κανόνων και πως ελπίζει ότι οι χώρες μπορούν να οριστικοποιήσουν σύντομα μια «ισορροπημένη και διαρκή συμφωνία».
«Πιστεύουμε ότι μια διαδικασία της οποίας θα ηγείται ο ΟΟΣΑ και η οποία δημιουργεί μια πολυμερή λύση θα συμβάλλει, ώστε να φέρει σταθερότητα στο διεθνές φορολογικό σύστημα» ανέφερε εκπρόσωπος της Amazon, εξηγώντας πως «η συμφωνία των G7 σηματοδοτεί ένα ευπρόσδεκτο βήμα προόδου στην προσπάθεια για επίτευξη του στόχου αυτού». «Ελπίζουμε να δούμε τις συζητήσεις να συνεχίσουν να προοδεύουν και στην ευρύτερη συμμαχία των G20», συμπλήρωσε.
Τέλος, εκπρόσωπος της Facebook ανέφερε ότι η εταιρεία καιρό τώρα ζητά μεταρρύθμιση των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων και πως χαιρετίζει την σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στους G7. «Η σημερινή συμφωνία είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την βεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και προς την ενίσχυση της δημόσιας εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα», ανέφερε. Επίσης, συμπλήρωσε πως «θέλουμε η διαδικασία της διεθνούς φορολογικής μεταρρύθμισης να επιτύχει και αναγνωρίζουμε πως αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Facebook θα πληρώσει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικά μέρη».