Του Γιώργου Φιντικάκη
Εξαιρετικά θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα για τη ζήτηση του πράσινου ομολόγου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ύψους 60 εκατ. ευρώ, μετά και τις δημόσιες εγγραφές της πρώτης ημέρας. Η δημόσια προσφορά ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ανταπόκριση των επενδυτών είναι αρκετά ισχυρή.
Το εύρος του επιτοκίου κινείται μεταξύ 3,75% και 4,25%, και το ύψος του θα διαμορφωθεί από την τελική απόδοση των ομολογιών, η οποία και θα ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα της περιόδου προσφοράς. Συνολικά θα προσφερθούν 60.000 ομολογίες, αξίας 1.000 ευρώ έκαστη.
Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, παρ' ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα μπορούσε να πετύχει χαμηλότερο επιτόκιο με βάση την υψηλή αξιολόγηση που διαθέτει (top rating), εντούτοις ήταν στρατηγική της απόφαση να επιλεγεί ένα εύρος επιτοκίου, που θα καθιστά την έκδοση του ομολόγου εξαιρετικά ελκυστική για το επενδυτικό κοινό ενόψει και νέων, αντίστοιχων μελλοντικών κινήσεων.
Μέσω των κεφαλαίων που θα αντλήσει η ΤΕΡΝΑ από το πράσινο ομόλογο (green bond), θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Ελλάδα και ΗΠΑ καθώς και στο περιβάλλον για έργα διαχείρισης απορριμμάτων.
Συγκεκριμένα, 40 εκατ ευρώ θα διατεθούν για την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων στις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (ισχύος 44 ΜW), και ενός αιολικού πάρκου στο Τέξας (ισχύος 159,6 MW), ενώ παράλληλα ποσό 18,7 εκατ ευρώ θα χρηματοδοτησει τα έργα ΣΔΙΤ στην διαχείριση αποριμμάτων σε Ηπειρο και Πελοπόννησο.
Μετά από συνολικές επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ την πενταετία 2012 – 2016, η εταιρεία σχεδιάζει νέες επενδύσεις συνολικής αξίας περί τα 500 εκατ. ευρώ για την τριετία 2017 – 2019. Άμεσος στόχος της ΤΕΡΝΑ είναι να υπερβεί το 1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι τις αρχές του 2018.
Ανάμεσα στα πλεόν πρωτοποριακά έργα της εταιρείας συγκαταλέγεται το αιολικό πάρκο 73,2 MW στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου που ολοκληρώθηκε πέρυσι, αποτελώντας την μεγαλύτερη υλοποιημένη επένδυση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στην Ελλάδα, ύψους 150 εκατ. ευρώ.