Του Γιώργου Φιντικάκη
Κλειστές παραμένουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες για το Ιράν, παρ' ότι έχουν περάσει εννιά μήνες από την άρση του εμπάργκο, γεγονός που μπλοκάρει και τα σχέδια των Ιρανών για είσοδο στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας Valiollah Seif, πρόκειται να επισκεφθεί στις 29-30 Σεπτεμβρίου την Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρα.
Η συνάντηση εντάσσεται στην προσπάθεια της Τεχεράνης να ξεπεράσει τις δυσκολίες στις τραπεζικές συναλλαγές που αντιμετωπίζει διεθνώς.
Αντικείμενο επομένως της συζήτησης θα είναι η δυνατότητα διατραπεζικής σύνδεσης με τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, θέμα στα οποίο όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη, κλίμα που είναι κυρίαρχο μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων της Ευρώπης.
Η αιτία που οι ευρωπαϊκές τράπεζες κρατούν ακόμη κλειστές τις πόρτες τους στα ιρανικά κεφάλαια σχετίζεται με την παρουσία πολλών εξ αυτών στις ΗΠΑ, όπως και με τις αμερικανικές εκλογές. Η στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στη Τεχεράνη παραμένει εχθρική, και υπάρχει όρος στη συμφωνία άρσης του εμπάργκο ότι τράπεζες που έχουν έδρα στις ΗΠΑ και πραγματοποιούν συναλλαγές με το Ιράν, υπόκεινται σε πρόστιμα. Παρόμοιας λογικής είναι και ο όρος ότι για να έχει μια επιχείρηση στις ΗΠΑ συναλλαγές με ιρανική, η πρώτη δεν θα πρέπει να απασχολεί σε ανώτερες θέσεις, στελέχη με αμερικανικά διαβατήρια.
Ανασταλτικά λειτουργούν και οι επερχόμενες αμερικανικές εκλογές, πόσο μάλλον όταν η Χίλαρι Κλίντον, κρατά σκληρή στάση έναντι του Ιράν, και επιμένει στη διατήρηση των κυρώσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ιρανοί επιθυμούν για πρόεδρο των ΗΠΑ τον Τράμπ ο οποίος δεν έχει ακόμη πάρει σαφή θέση στο θέμα.
Ακόμη και οι ευρωπαϊκές τράπεζες βλέπουν με σκεπτικισμό τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, εφόσον αγοράζουν αργό πετρέλαιο από το Ιράν, σε ποσοστό άνω του 15%-20% των αναγκών τους.
Ούτε είναι τυχαίο ότι τα ΕΛΠΕ συνεχίζουν να αποπληρώνουν την παλαιότερη οφειλή τους προς την ιρανική NIOC μέσω μιας τουρκικής τράπεζας στην Ελβετία, της BCP.
Εμπλοκή για τα ιρανικά σχέδια στην Ελλάδα
Υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί να παραμένει ισχυρό το ενδιαφέρον της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιραν (NIOC) να αποκτήσει μια βάση στην Ελλάδα, ωστόσο υπό τις παρούσες συνθήκες κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Τα ΕΛΠΕ ακούνε με ενδιαφέρον την ιδέα των Ιρανών, είτε να ρίξουν νέα κεφάλαια στο διυλιστήριο της ελληνικής εισηγμένης στη Θεσσαλονίκη, είτε να χτίσουν νέο διυλιστήριο στη Θράκη, απ' όπου θα εξάγουν αργό στη ΝΑ Ευρώπη, ωστόσο αυτό παραμένει στη σφαίρα του ανεφάρμοστου.
"Ιρανικά κεφάλαια θα έρθουν στην Ελλάδα μόνο εφόσον πρώτα λυθεί το τραπεζικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Τεχεράνη με τις ευρωπαϊκές τράπεζες", εξηγεί στο liberal.gr κυβερνητική πηγή.
Σήμερα οι Ιρανοί συνεργάζονται πανευρωπαϊκά μόνο με δύο ιταλικές και μια γερμανική τράπεζα, μικρής εμβέλειας, και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που ψάχνουν για χρηματοπιστωτικό σύνδεσμο στην Ελλάδα.