Το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ απέτρεψε τρεις πιθανές συμφωνίες πέρυσι που θα έδιναν στις κινεζικές εταιρείες περισσότερο έλεγχο στα κοιτάσματα πετρελαίου του και θα οδηγούσε σε έξοδο μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες που η Βαγδάτη θέλει να επενδύσουν στην οικονομία της, η οποία εμφανίζει ρωγμές.
Από τις αρχές του 2021, τα σχέδια της ρωσικής Lukoil και της αμερικανικής Exxon Mobil για πώληση μεριδίων σε μεγάλα κοιτάσματα σε κινεζικές κρατικές εταιρείες πάγωσαν μετά από παρεμβάσεις του υπουργείου πετρελαίου του Ιράκ, σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους πετρελαίου και στελέχη του κλάδου.
Η πώληση ενός μεριδίου σε μια κρατική κινεζική εταιρεία ήταν επίσης μία από τις πολλές επιλογές που εξέταζε η βρετανική BP, αλλά οι αξιωματούχοι την έπεισαν να παραμείνει στο Ιράκ προς το παρόν, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Η Κίνα είναι ο κορυφαίος επενδυτής του Ιράκ και η Βαγδάτη ήταν ο μεγαλύτερος ωφελούμενος πέρυσι από την πρωτοβουλία Belt and Road του Πεκίνου, λαμβάνοντας 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας και ενός αεροδρομίου. Αλλά όταν πρόκειται για περαιτέρω κινεζικές επενδύσεις σε μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, η Βαγδάτη έχει τραβήξει μια κόκκινη γραμμή.
Η κυβέρνηση του Ιράκ και οι αξιωματούχοι κρατικών εταιρειών ανησυχούν ότι η περαιτέρω ενοποίηση κοιτασμάτων στα χέρια κινεζικών εταιρειών θα μπορούσε να επιταχύνει την έξοδο δυτικών πετρελαϊκών εταιρειών, ανέφεραν σε συνεντεύξεις στο Reuters συνολικά επτά Ιρακινοί αξιωματούχοι πετρελαίου και στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ.
Υποστηριζόμενος από αξιωματούχους της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Ιχσάν Αμπντούλ Τζαμπάρ, απέτρεψε τη Lukoil πέρυσι από το να πουλήσει μερίδιο σε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της χώρας, το West Qurna 2, στην κινεζική κρατική εταιρεία Sinopec.
Ιρακινοί αξιωματούχοι παρενέβησαν επίσης πέρυσι για να σταματήσουν οι κινεζικές κρατικές εταιρείες να αγοράζουν το μερίδιο της Exxon στο West Qurna 1 και να πείσουν την BP να παραμείνει στο Ιράκ αντί να εκχωρήσει το ενδιαφέρον της για το γιγάντιο κοίτασμα πετρελαίου Rumaila σε μια κινεζική εταιρεία.
Σε συνδυασμό, η Rumaila και η West Qurna παράγουν περίπου το ήμισυ του αργού που προέρχεται από το Ιράκ, το οποίο βρίσκεται στα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με τις συμφωνίες ή τον ρόλο του υπουργού σε οποιεσδήποτε παρεμβάσεις.
Η κυβέρνηση ανησυχεί ότι η κυριαρχία της Κίνας θα μπορούσε να κάνει το Ιράκ λιγότερο ελκυστικό για επενδύσεις από αλλού, δήλωσαν δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Η ενίσχυση της σχέσης της Κίνας με το Ιράν βοήθησε τη θέση της στο Ιράκ λόγω της πολιτικής και στρατιωτικής επιρροής της Τεχεράνης εκεί, αλλά το υπουργείο Πετρελαίου είναι επιφυλακτικό να παραχωρήσει περισσότερο έλεγχο στους βασικούς πόρους της χώρας, ανέφεραν ορισμένοι αξιωματούχοι. «Δεν θέλουμε ο ενεργειακός τομέας του Ιράκ να χαρακτηριστεί ως ενεργειακός τομέας υπό την ηγεσία της Κίνας και αυτή η στάση συμφωνείται από την κυβέρνηση και το υπουργείο πετρελαίου», δήλωσε ένας άλλος Ιρακινός αξιωματούχος.