Στην άρση των δασμών για την εισαγωγή προϊόντων ηλιακών πάνελ από χώρες της Ασίας στις ΗΠΑ προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.
Η άρση των δασμών έγινε με απόφαση του Μπάιντεν να επικαλεστεί τον νόμο για την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής και μεταποίησης ηλιακών πάνελ στην αμερικανική οικονομία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που μετέδωσε το Reuters, οι δασμοί για την εισαγωγή πάνελ από την Καμπότζη, τη Μαλαισία, την Ταιλάνδη και το Βιετνάμ θα αρθούν για τα επόμενα δυο χρόνια, με στόχο να αποτελέσουν «γέφυρα» για την ενίσχυση της αμερικανικής παραγωγής.
Παράλληλα, με τη χρήση του νόμου για την αμυντική βιομηχανία, θα αρθούν οι δασμοί για την εισαγωγή προϊόντων από τις ασιατικές χώρες όπως οι θερμοσυσσωρευτές και άλλα υλικά για τις ενεργειακές υποδομές.
Όπως αναφέρει το Reuters, η κίνηση έρχεται ως απάντηση στην ανησυχία για το πάγωμα των ηλιακών έργων στην αμερικανική επικράτεια και τον αντίκτυπο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής από μια έρευνα για το εάν οι εισαγωγές ηλιακών πάνελ από τις χώρες της Ασίας παρακάμπτουν τους δασμούς σε προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα.
Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Νόμος για την Άμυνα Παραγωγής θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την επέκταση της κατασκευής μόνωσης κτιρίων, αντλιών θερμότητας, μετασχηματιστών και εξοπλισμού για «καύσιμα που παράγονται από καθαρή ηλεκτρική ενέργεια», όπως ηλεκτρολύτες και κυψέλες καυσίμου.
«Με ένα ισχυρότερο οπλοστάσιο καθαρής ενέργειας, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να γίνουν ακόμα πιο ισχυρός εταίρος των συμμάχων μας, ειδικά ενόψει του πολέμου του (Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Η Χέδερ Ζίχαλ, διευθύνουσα σύμβουλος της Αμερικανικής Ένωσης Καθαρής Ενέργειας, είπε ότι η ανακοίνωση του Μπάιντεν «θα αναζωογονήσει την κατασκευή και την εγχώρια παραγωγή ηλιακής ενέργειας αποκαθιστώντας την προβλεψιμότητα και την επιχειρηματική βεβαιότητα».