Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 σχεδόν ετών αυξήθηκαν οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, καθώς ο πληθωρισμός σημείωσε νέα σημαντική αύξηση που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με τον Μάιο και κατά 5,4% σε ετήσια βάση, τη στιγμή που αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones εκτιμούσαν ότι θα παρουσιάσει μια ήπια αύξηση κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και κατά 5% σε ετήσια.
Σημειώνεται ότι η μηνιαία αύξηση κατά 0,9% ήταν η μεγαλύτερη που έχει παρουσιάσει ο δείκτης τιμών καταναλωτή από τον Ιούνιο του 2008 και η ετήσια κατά 5,4% η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2008.
Πέραν των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός πραγματοποίησε επίσης άλμα κατά 4,5% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη αύξηση που έχει εμφανίσει από όταν ξεκίνησε να παρακολουθείται ως μέγεθος το 1991, ενώ ξεπέρασε επίσης κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν έναν ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 3,8%.
Για ακόμα ένα μήνα οι αύξηση των τιμών των μεταχειρισμένων οχημάτων αναλογούσαν στο ένα τρίτο της συνολικής αύξηση του δείκτη, ενώ παράλληλα σημαντική αύξηση σημειώθηκε σε τιμές αγαθών που σχετίζονται με το ευρύτερο άνοιγμα της οικονομίας, όπως οι διαμονές σε ξενοδοχεία, οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων, τα ενδύματα και τα αεροπορικά εισιτήρια.
Ο πληθωρισμός στη χώρα εκτιμάται ότι έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα λόγω πλήθους παραγόντων, όπως η συμφόρηση της αλυσίδας εφοδιασμού, η εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της ζήτησης καθώς υποχωρεί πανδημία και φυσικά η σύγκριση σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι όταν οι τιμές είχαν καταρρεύσει κατά το πρώτο στάδιο της κρίσης του κορονοϊού.
Με σχεδόν 160 εκατομμύρια Αμερικανούς να έχουν εμβολιαστεί η οικονομική δραστηριότητα δείχνει να επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς και αυξάνεται η ζήτηση. Ωστόσο, ορισμένα μέρη της χώρας με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αντιμετωπίζουν αύξηση των λοιμώξεων από την παραλλαγή Δέλτα, που θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.
Άλλωστε οι φόβοι αυτοί οδήγησαν σε μεγάλη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου την περασμένη εβδομάδα.
«Ο ρυθμός της ανάκαμψης μπορεί να επιβραδυνθεί λίγο τους επόμενους μήνες και ο πληθωρισμός ενδέχεται να μειωθεί από τα πρόσφατα πολύ υψηλά επίπεδα», ανέφερε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Funds στη Νέα Υόρκη Ντέηβιντ Κέλι.
«Ωστόσο», προσθέτει ο ίδιος, «η οικονομία εξακολουθεί να φαίνεται έτοιμη για πλήρη ανάκαμψη τους επόμενους μήνες, με απόθεμα υπερβολικής ζήτησης για να αντέξει τον ισχυρό πληθωρισμό».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι παροδικός, λέγοντας πως οι αλυσίδες εφοδιασμού να επανέλθουν στην κανονικότητα και να προσαρμοστούν. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και προκάτοχος της θέσης του Πάουελ, συμμερίζεται την άποψη.