Οι κινεζικής προέλευσης εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης Tik Tok και WeChat δεν θα είναι διαθέσιμες για εκατομμύρια χρήστες τους επί αμερικανικού εδάφους από την Κυριακή, ενώ παράλληλα θα απαγορευτούν και οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω αυτών.
Την ανακοίνωση έκανε ο Υπουργός Εμπορίου Γουιλμπορ Ρος στο δίκτυο Fox Business, τονίζοντας παράλληλα ότι οι δύο εφαρμογές δεν θα είναι διαθέσιμες τόσο από την Google και συγκεκριμένα το Play Store (όπου διατίθενται οι εφαρμογές) όσο και από την Apple. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι χρήστες δεν θα μπορούν να τις "κατεβάζουν" στις συσκευές τους. Η απαγόρευση όμως δεν ισχύει-για την ώρα- για τους χρήστες επί κινεζικού εδάφους.
Η δήλωση αυτή του Ρος έρχεται αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εκδώσει τον Αύγουστο, εκτελεστικό διάταγμα με διορία 45 ημερών για την απαγόρευση του Tik Tok και του WeChat τις οποίες θεωρεί "σημαντικές απειλές για την εθνική ασφάλεια".
Με φόντο την εκκρεμή συμφωνία ανάμεσα στην ByteDance και την Oracle για την Tik Tok, ο Υπουργός Ρος είπε επίσης ότι "αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, τότε η εφαρμογή θα κλείσει οριστικά στις ΗΠΑ".
Ο Ουίλμπουρ Ρος δήλωσε στο Reuters: «Προχωράμε σε σημαντικές ενέργειες για να καταπολεμήσουμε την κακόβουλη συλλογή προσωπικών δεδομένων Αμερικανών πολιτών από την Κίνα, ενώ προωθούμε τις εθνικές αξίες μας, τους κανόνες που βασίζονται στη δημοκρατία και την επιθετική εφαρμογή των αμερικανικών νόμων και κανονισμών».
Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το διάταγμα απαγόρευσης για το TikTok μπορεί να ανακληθεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προτού να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή, καθώς η μητρική εταιρεία της εφαρμογής, ByteDance έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την τύχη των λειτουργιών της σε αμερικανικό έδαφος.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει διατάξει - βάσει νόμου περί "εθνικής ασφάλειας" του 1988 - την εκχώρηση των επιχειρήσεων της Tik Tok επί αμερικανικού εδάφους, η οποία όμως ανήκει στην κινεζική ByteDance.
Οι αξιωματούχοι του Υπουργείου δήλωσαν ότι προχωρούν σε αυτό το πρωτοφανές μέτρο λόγω των κινδύνων που παρουσιάζει η συλλογή δεδομένων των εφαρμογών. Τόσο το Πεκίνο όσο και οι εταιρείες έχουν αρνηθεί ότι συλλέγουν δεδομένα Αμερικανών χρηστών με σκοπό την κατασκοπεία.
Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι επήλθε συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στην εν λόγω εταιρεία και την αμερικανική Oracle, η οποία ειδικεύεται σε λογισμικά προγράμματα. Ωστόσο η εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται να ικανοποιεί πλήρως τον Λευκό Οίκο που εγείρει αμφιβολίες καθώς θέλει την πλήρη απορρόφηση της Tik Tok από την αμερικανική εταιρεία.
Πέραν των "ευλογιών" της κυβέρνησης Τραμπ για την πώληση της TikTok, η ByteDance και Oracle χρειάζονται και τη συναίνεση του Πεκίνου. Η κινεζική εταιρεία θα πρέπει να εξασφαλίσει την τυπική έγκριση των ρυθμιστικών αρχών τόσο σε ΗΠΑ όσο και στην Κίνα, όπως επιβεβαίωσε στη «WSJ» εκπρόσωπος της ByteDance.