Διαδικτυακή εκδήλωση σήμερα με θέμα «Τάσεις και προοπτικές στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική οικονομία» διοργάνωσαν η Παγκόσμια Τράπεζα και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Όπως σημείωσε η Asli Dmirguc-Kunt, World Bank Chief Economist το 2021 δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την Ευρώπη και τον κόσμο, καθώς υπήρξε μια αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊου. Ο λόγος χρέους και ΑΕΠ αυξήθηκε 10% στην Ευρώπη σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ ο πληθωρισμός ανεβαίνει, παρατηρούνται διαφορές στα επιτόκια και παρατηρείται μια μικρή ανάκαμψη στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η δυναμική που υπήρχε εξανεμίστηκε, ενώ καταγράφεται μια αδυναμία στις επενδύσεις στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία. Αυτό οδηγεί την Τράπεζα στο συμπέρασμα πως πρέπει να υπάρξουν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές για να προσελκυστούν επενδύσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλό ανταγωνισμό και χαμηλότερη καινοτομία.
Τι προβλέπεται για το παγκόσμιο ΑΕΠ το προσεχές διάστημα; Σύμφωνα με την Παγκόσμιο Τράπεζα το 2020 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε το 2020 3,5%, ενώ φέτος αναμένεται 5% ανάκαμψη και το 2022 4%. Ωστόσο, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση η ανάκαμψη αυτή είναι υποτονική, καθώς το 2022 το ΑΕΠ θα είναι περίπου 4% χαμηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Οι προκλήσεις για τη χώρα μας
Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας η συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι σημαντική από την κατάρρευση του τουρισμού, ωστόσο εκτιμάται πως φέτος ο τουρισμός θα ανακάμψει 20% συγκριτικά με πέρυσι και το 2022 ένα επιπρόσθετο 5% συγκριτικά με φέτος.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές προκλήσεις για την Ελλάδα. Πρώτον να υπάρξει μια παράλληλη κρίση του τραπεζικού συστήματος εξαιτίας της αύξησης των κόκκινων δανείων. Δεύτερον, πρέπει να μην υπάρξουν δημοσιονομικοί περιορισμοί, αλλά και διαχείριση της σχέσης του χρέους. Τρίτον η συγκράτηση στην αύξηση της ανεργίας καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι επηρεάστηκαν δυσμενώς από την πανδημία. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα η χώρα μας για να επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης πρέπει:
- Να προσελκύσει επενδύσεις
- Να υποστηρίξει την ψηφιακή μετάβαση
- Να ενισχύσει τις δεξιότητες των εργαζομένων
- Να υπάρξει ευέλικτη νομοθεσία
- Να αναμορφώσει τους πτωχευτικούς νόμους
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως
«η κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και έχει μέχρι στιγμής στηρίξει την αγορά με 37 δισ. ευρώ, τα οποία ενδέχεται να αυξηθούν στα 40 δισ. ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για δύο ΕΣΠΑ σε έναν χρόνο. Το υπουργείο έχει στηρίξει 3 εκατ.εργαζόμενους και ανέργους με πάνω από 7,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μαζικότερο πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης και αυτό εξηγεί και την τιθάσευση της ανεργίας καθώς είμαστε η δεύτερη αποτελεσματικότερη χώρα της Ευρώπης μετά την Ιταλία. Θεωρώ πως θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας και αυτό θα έχει θετική επίδραση στην απασχόληση.
Η προσοχή μας στρέφεται σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία να στηρίξουμε τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο, όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο. Τα μέτρα θα είναι δυναμικά, καθώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις και παρεμβαίνουμε. Υπάρχει ειδική ομάδα στο υπουργέιο όπου θα καταθέσει τις προτάσεις της για τη στήριξη της οικονομίας. Παράλληλα συνεχίζεται το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και σε ότι αφορά στο εργασιακό μόστος θα έχουμε ένα είδος επιδότησης και να στηρίξουμε τους ανέργους»
Από τη μεριά του ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης σημείωσε πως «όταν ξέσπασε η πανδημία έπρεπε να κινηθούμε εντός συγκεκριμένου πλαισίου και στρατηγικής για να διευκολύνουμε το συναλλακτικό κύκλωμα. Οι ευελιξίες που μας έδωσε η ΕΚΤ και η ευθυγράμμισή μας με την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας έφερε αποτέλεσμα. Καταφέραμε να δουλέψουμε μαζί με τους πελάτες μας και πλέον το 95% των συναλλαγών είναι ψηφιακές.
Επίσης ενισχύσαμε με ρευστότητα την ελληνική οικονομία, καθώς δώσαμε 21,5 δισ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις, εκ των οποίων τα 6,5 δισ. ευρώ δόθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Μπορέσαμε και στηρίξαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε, τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις».
Τέλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος τόνισε πως «η απώλεια του 80% των εσόδων το 2020 από τον τουρισμό ήταν τρομακτική. Όμως στηρίξαμε την ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί θα ανακάμψουμε. Το 2021 αναμένουμε από 7,5 δισ. ευρώ έως 9 δισ.ευρώ έσοδα, δηλαδή αυξημένα σε σχέση με τα 4,2 δισ. ευρώ έσοδα του 2020. Στόχος μας να καλύψουμε ένα 40-50% των εσόδων του 2019, ωστόσο όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας».