Για επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και κατάρρευση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία πλησιάζει το επίπεδο του Απριλίου πέρυσι, που ήταν και το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2013, κάνει λόγο το μηνιαίο οικονομικό δελτίο του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Ειδικότερα, μετά από την πρόσκαιρη σταθεροποίησή του στις 95,1 μονάδες στην αρχή του τρέχοντος έτους, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που εκπονεί το Ίδρυμα υποχωρεί σημαντικά τον Φεβρουάριο, στις 92,9 μονάδες, φτάνοντας στο επίπεδο όπου βρέθηκε και τον προηγούμενο Νοέμβριο.
Όπως επισημαίνεται στο Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας «Φεβρουάριος 2017» που δημοσιοποίησε σήμερα το ΙΟΒΕ, παρά την υποχώρησή του, πάντως, ο δείκτης κυμαίνεται ακόμη σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι (89 μονάδες).
Στους επιμέρους τομείς, με εξαίρεση τη Βιομηχανία, σημειώνεται πτώση, η οποία είναι ισχυρή στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές.
Σημαντική κάμψη σημειώνεται και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία πλησιάζει το επίπεδο του Απριλίου πέρυσι, που ήταν και το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2013.
Το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της παρατεταμένης αξιολόγησης του προγράμματος, καθώς και η συνεχής αναβολή πιθανών θετικών επιδράσεων που μπορούν να αναμένονται μετά την ολοκλήρωσή της στις συνθήκες ρευστότητας και την αγορά εργασίας, οδηγούν τις επιχειρήσεις σε επί τα χείρω αναθεώρηση του προγραμματισμού τους για το τρέχον έτος.
Η διαφοροποίηση στις προσδοκίες του βιομηχανικού τομέα οφείλεται κυρίως στις καλύτερες προβλέψεις για την εξαγωγική του δραστηριότητα στους προσεχείς μήνες. Στον αντίποδα, η φθίνουσα τάση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντανακλά και την προσδοκία μελλοντικών δημοσιονομικών μέτρων όσο η συμφωνία για την αξιολόγηση καθυστερεί.
Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν αισθητά, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα υποδηλώνει διόγκωσή τους. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκαν ελαφρώς.
- στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβλήθηκαν αρνητικά, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση οι οποίες καλυτέρευσαν, με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης να είναι σχεδόν αμετάβλητες.
- στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αποκλιμακώθηκαν, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ οι εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων μεταβλήθηκαν ελαφρώς αρνητικά.
- στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντάθηκαν, αλλά οι αρνητικές προβλέψεις απασχόλησης εξομαλύνθηκαν ελαφρώς.
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε κυρίως λόγω των αισθητά δυσμενέστερων προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάστασή τους και για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Οι προβλέψεις για την ανεργία επίσης επιδεινώθηκαν, αλλά ήπια, ενώ η πρόθεση για αποταμίευση παρέμεινε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του Ιανουαρίου.
Καταλωτική εμπιστοσύνη
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε και τον Φεβρουάριο για δεύτερο κατά σειρά μήνα, σημειώνει το δελτίο του ΙΟΒΕ, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις -73,3 (από -67,8) μονάδες, σε επίπεδο χαμηλότερο έναντι της αντίστοιχης περυσινής του επίδοσης (-66,8 μον.). Το συγκεκριμένο επίπεδο του δείκτη είναι οριακά υψηλότερο εκείνου τον Απρίλιο πέρυσι, που ήταν το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2013.
Η αυξανόμενη αβεβαιότητα λόγω της παρατεταμένης αξιολόγησης του προγράμματος και κυρίως οι συζητήσεις γύρω από αυτή στην πρόσφατη περίοδο, σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων, επιδεινώνουν τις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάστασή τους, καθώς και για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Οι δυσμενέστερες προβλέψεις τους εκτείνονται και στην ανεργία, ενώ η ιστορικά χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση του Ιανουαρίου δεν μεταβλήθηκε.
Η Ελλάδα διατηρεί την πρωτιά της στην ΕΕ σε όρους απαισιοδοξίας των νοικοκυριών. Ακολουθούν η Βουλγαρία (-22,5 από -23,4 μον.), η Λετονία (-16,5 από -17,1 μον.), η Ιταλία (νέα είσοδος στην πεντάδα, με -14,6 από -12,9 μον.) και η Κροατία και Ρουμανία, στις οποίες ο δείκτης διαμορφώθηκε στο ίδιο επίπεδο (-13,7 από -17,1 μον. και -13,8 από -13 μον. αντίστοιχα).
Ο δείκτης επιδεινώθηκε στην ΕΕ και περισσότερο στην Ευρωζώνη, φθάνοντας στις -5,2 (από -4,3) και τις -6,2 (από -4,8) μονάδες αντίστοιχα και παρουσιάζοντας ανοδική τάση σε 8 χώρες (από 13 τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο και 18 τον Νοέμβριο). Θετικούς δείκτες καταγράφουν 8 χώρες: οι σκανδιναβικές (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία), το Λουξεμβούργο, η Τσεχία, η Ολλανδία, η Μάλτα και η Ιρλανδία. Αναλυτικά στην Ελλάδα:
Μεγάλη επιδείνωση προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών
Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες αναθεωρήθηκαν αισθητά επί τα χείρω τον Φεβρουάριο, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί έντονα, στις -67,8 (από -58,6) μονάδες. Το 76% (από 73%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ μόλις το 2% (από 3%) προβλέπει βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -0,1 και -1,7 μονάδες.
Σημαντική επιδείνωση και στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας
Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12μηνο υποχώρησαν έντονα και τον Φεβρουάριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -78,3 (από -67,2) μονάδες. Το 87% (από 58%) των καταναλωτών προέβλεψε αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι ενός 2% (από 4%) το οποίο ανέμενε ελαφρά βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -9,6 και -8,2 μονάδες.
Παραμένει στο ιστορικό χαμηλό της η πρόθεση για αποταμίευση
Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες διατηρήθηκε τον Φεβρουάριο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του προηγούμενου μήνα, στις -84,2 (από -84,1) μονάδες. Το 94% των νοικοκυριών εκ νέου θεωρεί λίγο έως καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, με το 6% να τη θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή, ενώ οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -0,7 και -4,8 μονάδες αντίστοιχα.
Δυσμενέστερες προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας
Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες αυξήθηκε και τον Φεβρουάριο, φθάνοντας στις 63 (από 61,2) μονάδες. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει ελαφρά ή αισθητή άνοδο της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 77% (από 76%), με το 6% των ερωτηθέντων να αναμένει μείωσή της. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη κινήθηκαν στις +10,4 και +10,1 μονάδες.
Διαβάστε ακόμα:
- Επιδεινώθηκαν για έκτο συνεχόμενο μήνα οι συνθήκες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα