Σχεδόν τριπλάσιος είναι ο αριθμός των Ελλήνων με ανώτατη εκπαίδευση που παραμένει σε κατάσταση ανεργίας την περίοδο της κρίσης, δηλαδή τα έτη μεταξύ 2009 και 2017, σύμφωνα με τη μελέτη του Ιδρύματος Oικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τίτλο «Εκπαίδευση και αγορά εργασίας στην Ελλάδα: Επιπτώσεις της κρίσης και προκλήσεις».
Ειδικότερα, το 2017 οι άνεργοι με ανώτατη εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων μεταπτυχιακού ή διδακτορικού, ανήλθαν στα 260,9 χιλ. άτομα από 94 χιλ. το 2009, καταγράφοντας αύξηση 177%, ενώ 2 στους 3 ανέργους το 2017 έχουν απολυτήριο Λυκείου ή ανώτατης εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στους κατόχους μεταπτυχιακού ή διδακτορικού καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης διαχρονικά. Ωστόσο, είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2017. Αντίστοιχα και στα άτομα με μεσαίο επίπεδο εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, κατά την περίοδο πριν την έναρξη της κρίσης, στη διαχρονικά προβληματική σύνδεση της μέσης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα προστέθηκαν σταδιακά οι επιπτώσεις της πολιτικής της διεύρυνσης της ανώτατης εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα την αύξηση και του μεριδίου των πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης μεταξύ των ανέργων, μεγεθύνοντας σταδιακά την αναντιστοιχία εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας και σε αυτό το επίπεδο.
Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε σημαντικά και στην τάση φυγής πτυχιούχων στο εξωτερικό, την περίοδο αυτή. Μια αναντιστοιχία που θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν δεν λειτουργούσε «διορθωτικά» το κράτος ως εργοδότης του αυξανόμενου αριθμού πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης και κατόχων μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών.
Δείτε εδώ ολόκληρη τη μελέτη του ΙΟΒΕ.