Επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία σημειώνεται τον Μάρτιο, με τον δείκτη να κινείται αισθητά χαμηλότερα έναντι του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.
Ο ΙΟΒΕ σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή συμβαδίζει με τη σημαντική εξασθένηση των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας και αντανακλά μια διόρθωση, ίσως των υπερβολικά αισιόδοξων προσδοκιών, που σημειώθηκαν τους προηγούμενους μήνες ενώ επισημαίνεται ότι αν αυτή η εξέλιξη είναι συγκυριακή ή θα διαμορφωθεί σε τάση, θα αξιολογηθεί στο επόμενο δίμηνο.
Ενδεικτικά ο ΙΟΒΕ τονίζει ότι για την εγχώρια βιομηχανία αλουμινίου και χάλυβα – εφόσον υλοποιηθεί η απόφαση για επιβολή δασμών 25% και 10% στα συγκεκριμένα προϊόντα – σημαίνει ότι δυσκολεύουν οι εξαγωγές προς ΗΠΑ, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές είναι χαμηλού όγκου. Όμως με την αμερικάνικη αγορά να «περιορίζεται» π.χ. στις κινέζικες εισαγωγές, σημαίνει με τη σειρά του ότι αυτές θα προωθηθούν στην Ευρώπη ή σε άλλες αγορές και άρα θα αναδιατάξουν τον σχετικό ανταγωνισμό παγκοσμίως.
Ειδικότερα, αρνητικές τάσεις καταγράφονται τον Μάρτιο στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας, εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις αβεβαιότητες που περιεγράφηκαν παραπάνω. Έτσι οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο αποκλιμακώνονται (+9 από +14 μον. ο δείκτης), όπως και οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες (+10 από +27 μον. ο δείκτης), με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού να γίνεται έντονα αρνητικό, στις -13 μονάδες από -2 μονάδες.
Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο ήδη αρνητικός δείκτης ενισχύεται περαιτέρω και διαμορφώνεται τον Μάρτιο στις -17 (από -5) μονάδες, με το ? (από 1/5) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και μόλις το 8% (από 14% τον προηγούμενο μήνα) να αναφέρει το αντίθετο.
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Καταναλωτικά αγαθά υποχωρεί στις 104 (από 107,3) μονάδες, λόγω της πτώσης στο ισοζύγιο παραγγελιών και της διόγκωσης των αποθεμάτων. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο παραγγελιών και εγχώριας ζήτησης περιορίζεται στις -9 (από -1) μονάδες, ενώ ο δείκτης προβλέψεων για την παραγωγή παραμένει στις +31 μονάδες, με τον δείκτη εκτιμήσεων των αποθεμάτων να κινείται ελαφρώς ανοδικά (+13 από +11 μον.). Οι τάσεις στις εξαγωγικές μεταβλητές είναι πτωτικές, ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση, το ισοζύγιο των +5 μονάδων του προηγούμενου μήνα αυξάνεται οριακά στις +6 μονάδες.
Τέλος, οι προβλέψεις για τις τιμές υποδηλώνουν πτώση τους (στις -4 από +10 μον. το ισοζύγιο), με το 85% των επιχειρήσεων να αναμένει εκ νέου σταθερότητα.
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών και στα Κεφαλαιουχικά αγαθά υποχωρεί στις 94,3 (από 118,4) μονάδες, με όλες τις μεταβλητές του να χειροτερεύουν. Το ισοζύγιο των προβλέψεων για την παραγωγή υποχωρεί στις +11 (από +20) μονάδες, ενώ ο δείκτης των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση αμβλύνεται στις -30 (από +7) μονάδες.
Η τάση στο ισοζύγιο εκτιμήσεων για τα αποθέματα είναι θετική (στις +16 από -5 μον. ο δείκτης), ενώ στους δείκτες για τις εξαγωγικές προοπτικές, οι τάσεις είναι μικτές. Στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της απασχόλησης όμως, το ισοζύγιο των -14 μονάδων αυξάνεται στις +3 μονάδες, ενώ ως προς τις τιμές, ο δείκτης των -6 μονάδων κερδίζει 3 μονάδες, με το 90% (από 78%) των ερωτηθέντων να αναμένει σταθερότητα.
Πτωτικά κινείται και ο δείκτης στα Ενδιάμεσα αγαθά, φθάνοντας στις 94,3 (από 118,4) μονάδες, με όλες τις μεταβλητές του να χειροτερεύουν. Το ισοζύγιο των προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής παραμένει στις +25 μονάδες, ενώ ο ισοσκελισμένος δείκτης εκτιμήσεων για το ύψος των αποθεμάτων αυξάνεται κατά 8 μονάδες. Το αρνητικό ισοζύγιο των -12 μονάδων στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες και τη ζήτηση χάνει 10 μονάδες, ενώ οι τάσεις στους εξαγωγικούς δείκτες είναι πτωτικές. Στις προβλέψεις για την απασχόληση, ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται σε οριακά θετικές τιμές, στις +2 (από +1) μονάδες, με το ισοζύγιο στις προσδοκίες για τις τιμές να κινείται πτωτικά στις -3 (από +2) μονάδες και τη μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων να προβλέπει εκ νέου σταθερότητα τιμών (81%).