Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του ΙΟΒΕ για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών καθώς 2 στους 3 Έλληνες δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα» με το ποσοστό να παραμένει και τον Φεβρουάριο στο 63-64%, ενώ σχεδόν σταθερό, στο 11-12%, διατηρείται και το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.
Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ περιορίζονται ελαφρά στο 7%, από 9% του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» αυξάνονται ήπια στο 17%, από 15%.
Από την έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, προκύπτει ότι χειροτερεύουν τον Φεβρουάριο οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες, καθώς το 57% αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -46,1 από τις -44,6 μονάδες. Μόλις το 4% προβλέπει μικρή βελτίωση ενώ οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις +0,9 και -0,9 μονάδες.
Σε 63% ανέρχεται το ποσοστό των καταναλωτών που προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας το προσεχές 12μηνο, έναντι του 9% το οποίο αναμένει ελαφρά βελτίωση. Ο σχετικός δείκτης επιδεινώθηκε για τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκε στις -51 μονάδες από -46,5 μονάδες. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -0,4 και +5,0 μονάδες.
Παράλληλα, περίπου 9 στα 10 νοικοκυριά δεν θεωρούν πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 11% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +1,4 και -2,6 μονάδες αντίστοιχα.
Πιο απαισιόδοξες όμως είναι και οι προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας καθώς στο 58%, από 55%, διαμορφώνεται το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες. Έτσι, ο σχετικός δείκτης αυξάνεται τον Φεβρουάριο στις +39,1 από τις +37,1 μονάδες.
Τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ότι επιδεινώνεται τον Φεβρουάριο η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) τους προσεχείς 12 μήνες, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται
στις -51,1 (από -48,3) μονάδες. Το 62% των καταναλωτών προβλέπει ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 2% αναμένει το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώνονται στις -13,3 μονάδες στην ΕΕ και στις -15,6 μονάδες στην ευρωζώνη.