Η πανδημία επηρεάζει σημαντικά την κουλτούρα πληρωμών, τόσο την Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα. Αυτό δείχνει έρευνα της Intrum η οποία παρουσιάζει την αγωνία και το άγχος των Ελλήνων επιχειρηματιών για την εξόφληση τους από πελάτες και οφειλέτες τους.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σχεδόν δύο στις τρεις επιχειρήσεις (64%) στην Ελλάδα (Ε.Ε. μ.ο. 69%) έχει αποδεχθεί την καθυστέρηση πληρωμών σε μεταγενέστερο χρόνο από αυτόν που αρχικά είχε συμφωνηθεί, καθώς οι επιχειρήσεις δεν θέλανε να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις με τους πελάτες τους. Μάλιστα η μετάθεση πληρωμών έγινε περισσότερο για τις μεγάλες ή/και πολυεθνικές επιχειρήσεις (54%), παρά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (41% -43%).
Μετάθεση πληρωμών έγινε και από το δημόσιο σε ποσοστό 12% για ΜμΕ και 20% για μεγάλες επιχειρήσεις. Μόνον μία στις πέντε (18%) των ΜμΕ απαντά ότι οι πληρωμές γίνονται κανονικά και το ίδιο υποστηρίζει μόλις μίας στις δέκα (12%) των μεγάλων επιχειρήσεων.
Η μεταθέσεις αυτές πληρωμών, αυξάνουν φυσικά την αγωνία και το άγχος των επιχειρηματιών. Το ένα τρίτο (35%) των επιχειρηματιών που ρωτήθηκαν ανέφερε ότι διατρέχει μεγάλο κίνδυνο φέτος για εκπρόθεσμες ή/και μηδενικές πληρωμές, δηλαδή φέσια. Το ποσοστό αυτό των απαισιόδοξων επιχειρηματιών, είναι σχεδόν διπλάσιο από εκείνο της περασμένης χρονιάς. Τότε ένας στους πέντε (19%) των ερωτηθέντων είχε εκφράσει αντίστοιχες ανησυχίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, φαίνεται ότι ο κίνδυνος από τους οφειλέτες και οι ανησυχίες για πιστωτικές απώλειες στην Ελλάδα παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα:
Το ένα τρίτο των ελληνικών επιχειρήσεων, που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι οι οφειλέτες που πληρώνουν εκπρόθεσμα αποτελούν σοβαρό πρόβλημα σε ποσοστό που είναι το υψηλότερο πανευρωπαϊκά και άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου του 25%.
Το γεγονός αυτό φαίνεται να επηρεάζει τις ταμειακές ροές, καθώς το 66% διαπίστωσε αύξηση στις πιστωτικές απώλειες σε σύγκριση με το 2019 σε ποσοστό που επίσης είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Επίσης, τα στοιχεία της Intrum, δείχνουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις πιέζονται ώστε να δέχονται μακροπρόθεσμους όρους πληρωμής, αφού περισσότερες από τις μισές (54%) ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αποδεχθεί μεταγενέστερους από τους συμφωνηθέντες όρους πληρωμής από μεγάλη/πολυεθνική εταιρία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 43%. Επιπλέον, σχεδόν οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις (48%) έχουν αποδεχτεί μεταγενέστερους όρους πληρωμής ώστε να αποφύγουν την πτώχευση σε ποσοστό που υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 35%.
Ειδικότερα όσον αφορά τις εκπρόθεσμες πληρωμές, 4 στους 10 (41%) ερωτηθέντες –σε αντιδιαστολή με περίπου 6 στους 10 (57%) πανευρωπαϊκά –συμφωνούν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους συνεπείς πελάτες είναι ο κίνδυνος πανευρωπαϊκής ύφεσης. Επίσης το 60% των ερωτηθέντων σε ΜμΕ και το 62% σε μεγάλες εταιρίες δηλώνει ότι οι εκπρόθεσμες πληρωμές αποτελούν τη βασικότερη απειλή για την επιβίωση της επιχείρησής τους δηλώνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το κυριότερο μέτρο προστασίας από τις εκπρόθεσμες πληρωμές είναι οι πιστοληπτικοί έλεγχοι (40% για Ελάδα και 35% για ΕΕ).
Ιδιαίτερα απροσδόκητα συμπεράσματα πάντως προκύπτουν από τις εκτιμήσεις για την ύφεση. Μόνο το 23% υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 2019 ήταν 87%. Πάντως το 32% εκτιμά ότι θα βρεθεί σε ύφεση στο επόμενο έτος. Ως κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιδείνωσης είναι η προσεκτική ανάληψη χρέους για τις ΜμΕ (46%) και η μείωση του κόστους για τις μεγάλες εταιρίες (52%).
Πάντως, όπως αναφέρει η Intrum, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη έχουν σημαντικά περιθώρια διαχείρισης του ζητήματος των εκπρόθεσμων πληρωμών. Ειδικότερα, όπως σημειώνει, μόνο το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σε εταιρικό επίπεδο προωθείται η έγκαιρη αποπληρωμή, ενώ το 67% δήλωσε ότι η επιχείρησή τους δεν διαθέτει σχετικό κώδικα δεοντολογίας. Επίσης μόνο το 19% των ερωτηθέντων από ΜμΕ και το 35% από μεγάλες εταιρίες δήλωσαν ότι κάνουν πάντα χρήση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις εκπρόθεσμες πληρωμές.
Η έρευνα της Intrum στην Ελλάδα περιέλαβε 200 επιχειρήσεις (9.980 επιχειρήσεις σε 29 χώρες) όλων των μεγεθών και κλάδων δραστηριότητας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2020.