Τιμή ηλεκτρικού ρεύματος για σήμερα: 616 ευρώ. Μέση τιμή χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του μήνα: 400 ευρώ και… ανεβαίνουμε. Τιμή φυσικού αερίου: 276 ευρώ και τα δύσκολα είναι μπροστά. Στις 09:30 το πρωί, ο υπουργός Περιβάλλοντος απλώς θα ανακοινώσει το πώς θα μοιραστούν τα τεράστια βάρη που προκαλούν αυτές οι τιμές ανάμεσα στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και στο κράτος. Διότι το ότι προκαλούνται τεράστιες επιβαρύνσεις για όλους είναι δεδομένο.
Με βάση τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι επιδοτήσεις για το ρεύμα του Σεπτεμβρίου, θα φτάσουν κοντά στα 2 δις. ευρώ. Αυτά σημαίνει ότι η επιδότηση για τα νοικοκυριά θα διαμορφωθεί στην περιοχή των 60 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Άρα, τα νοικοκυριά θα πληρώνουν (τελική τιμή) πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δώσουν ακόμη περισσότερα.
Αυτή είναι και η νέα πραγματικότητα: το ρεύμα να έχει στην χονδρική… 12 φορές περισσότερο σε σχέση με το καλοκαίρι του 2021, κάθε μήνα να διατίθεται το 1% του ΑΕΠ για να μην διαλυθούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί και για να μην τιναχθούν στον αέρα οι επιχειρήσεις, ο κρατικός προϋπολογισμός να επιβαρύνεται με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να διακινούν απίστευτο όγκο χρήματος κάθε μήνα -λεφτά εισπράττονται από τα νοικοκυριά και αποδίδονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις- κάτι που σημαίνει ότι όσο περισσότερο το χρήμα που διακινείται τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος του ατυχήματος.
Η Ευρώπη βλέπει τις τιμές να εκτροχιάζονται, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να έρχονται αντιμέτωπα με επιβαρύνσεις που ούτε θα μπορούσε κάποιος να διανοηθεί -και μην φανταστούμε ότι όλοι οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρώπης θα βγουν το πρωί να ανακοινώσουν μηνιαίες επιδοτήσεις 1% του ΑΕΠ της κάθε χώρας- και όμως δεν αποφασίσει να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα. Όσο λοιπόν θα επιμένει η Ευρώπη ότι η αγορά μπορεί να… ρυθμιστεί μόνη της, στην Ελλάδα θα πηγαίνουμε μήνα με τον μήνα. Οι επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν το πρωί θα μας φτάσουν μέχρι
Στις 20 Σεπτέμβρη καθώς τότε οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν τις τιμές για τον Οκτώβριο οπότε αντίστοιχα θα πρέπει να γίνει η προσαρμογή και της επιδοματικής πολιτικής. Και φυσικά, όσο θα προχωράμε στον χειμώνα, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση καθώς οι θερμοκρασίες θα πέφτουν και η ζήτηση για ενέργεια θα αυξάνεται. Μήπως δεν θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που δεν θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης και άλλα τόσα που θα αποφασίσουν να κρατήσουν τον καυστήρα του φυσικού αερίου κλειστό;
Οι ανατιμήσεις που περνάνε στο φυσικό αέριο τον έναν μήνα, εμφανίζονται στο ηλεκτρικό ρεύμα τον επόμενο. Αφού λοιπόν συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο, τα ακόμη πιο δύσκολα για το ρεύμα είναι μπροστά. Κατά συνέπεια ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει το «ηλεκτροσόκ». Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται μόνο στο τι θα ανακοινωθεί για τις επιδοτήσεις του Σεπτεμβρίου αλλά και το ποια θα είναι η επίπτωση στα υπόλοιπα μέτρα στήριξης του Σεπτεμβρίου. Τι θα δώσει ο πρωθυπουργός σε δύο εβδομάδες από το βήμα της ΔΕΘ όταν θα γνωρίζει ότι μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει θα εκρήγνυται και μια «δημοσιονομική βόμβα»; Το έλεγαν πολλοί από την άνοιξη. Το έλεγαν και όλα τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Καμία χώρα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μόνη της σε τέτοια θύελλα. Είναι η ώρα των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων.